Hyvinvointimessut aiheutti kaapista ulos tulemisen – suureen suosioon päivän aikana nousi piste, jossa sai muun muassa mittauttaa verensokerin

hyvinvointimessut
Voimanaiset on oikeasti kuusikko, mutta hyvinvointimessuilla edustajina oli viisikko. Voimanaiset Mari, Tytti, Anne, Ulla ja Irma ovat kokoontuneet vuodesta 2013 lähtien. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden Kampuksella lauantaina pidetyillä hyvinvointimessuilla tultiin myös kaapista ulos. Ensimmäistä kertaa toimintaansa julkisemmin oli nimittäin esittelemässä Voimanaiset.

– Me olemme ystäväpiiri, joka on kokoontunut vuodesta 2015 lähtien. Emme siis ole mikään rekisteröitynyt yhdistys tai vastaava, vaan ystäväpiiri, ryhmä kertoo.

Kuuden naisen ryhmä on vuosien aikana kehittänyt itseään hyvinvoinnin saralla ja yhteen he kokoontuvat kerran kuukaudessa. Tapaamisissa he parantavat maailmaa.

– Teemme muun muassa herkkyysharjoituksia, energiahoitoja, meditoimme ja välillä paukutamme myös rumpuja. Ja sitten tietysti keskustelemme ihan kaikesta mahdollisesta. Ryhmälle on syntynyt sellainen luottamus, että voimme puhua ihan mistä tahansa ja olla tukena toisillemme, ryhmä kuvailee toimintaansa.

– Me yhdistämme energiamme ja pääsemme sitten tavallaan paremmin eteenpäin.

Kaapista ulos tulemiselle oli myös selkeä syy.

– Ajattelimme, että meillä voisi olla sellaisia palveluita ja osaamista, joista muutkin voisivat kiinnostua.

Voimanaisten pisteellä sai myös istahtaa telttaan ja ottaa vastaan hoitoja, esimerkiksi energiahoitoja.

– Mukavasti kiinnostuneita on käynyt. Yksi meidän ajatuksistamme on ollut, että voisimme myös toimia oppaina muille vastaaville ryhmille ja antaa vinkkejä toimintaan siltä pohjalta, miten me olemme tähän lähteneet.

hyvinvointimessut
Messut pidettiin Oriveden Kampuksella Klemetti-salissa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kohderyhmä oli löytänyt tiensä messuille

Oriveden kaupunki oli yksi messujen järjestäjistä ja se oli mukana messuilla myös näytteilleasettajana. Messupöydän takana kaupunkia edustivat Tuija Peurala, Petteri Lähteenmäki, Marika Mäkinen ja Annemari Päivärinta.

Messupäivää heillä oli vielä jäljellä muutama tunti, mutta tyytyväisiä he olivat jo ensimmäisen puolikkaan tapahtumiin.

– Heti kymmeneltä tänne tuli jo paljon porukkaa, joten ihan aamusta asti on väkeä ollut, Lähteenmäki sanoi.

– Tuossa naapurissa voi mittauttaa verenpaineen, hemoglobiinin ja verensokerin. Siinä on ollut niin paljon kävijöitä, että naiset ovat joutuneet jo hakemaan lisää tarvikkeita, Peurala totesi.

Myös kaupungin pisteellä pääsi ottamaan itsestään irti numeroarvoja kehonkoostumusmittauksessa. Pääasiana kaupungin väellä oli kuitenkin esitellä ja nostaa esiin kaupungin elämänlaatupalveluita.

– Messujen teeman mukaisesti keskitymme hyvinvointiin. Kerromme meidän harrastusmahdollisuuksistamme, ja muistutamme myös siitä, miten hienoa työtä meidän työpajatoiminnassamme tehdään.

Nelikko oli valmis esittelemään myös nuorisotoimintaa, mutta aiheesta ei ollut tarvinnut vielä kovin paljon keskustella.

– Kävijäkunta on ollut tähän mennessä vähän enemmän senioriväkeä kuin nuoria tai lapsiperheitä. Mutta jos joku haluaa nuorten asioista puhua tai haastaa meitä peleihin, niin siihen olemme valmiita, Päivärinta sanoi.

– Lapsiperheitä on näkynyt todella vähän. Täällä on työikäistä väkeä ja vanhempaa väkeä. Meilläkin on tuolla tarjolla liikenneturvan tehtäväkirjoja, mutta niiden menekki on ollut aika vähäinen, Peurala totesi.

hyvinvointimessut
Osmo Pohjonen mittautti messuilla muun muassa verensokerinsa. Testin teki Hannele Kivi. Mies tietää arvonsa, mutta halusi vertailukohdan myös messuilla olleilla laitteilla. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Viereisen pöydän päädyssä mittauksia tekevät ikäihmisten palveluissa työskentelevät Hanna Kaikula, Tiina Turunen, Hannele Kivi, Katja Salomaa ja Terhi Nehad vahvistavat, että heidän luokseen on ollut jonoa.

– Olemme tosiaankin joutuneet tilaamaan lisää neuloja ja liuskoja. Tiina on taukoamatta ottanut tässä näytteitä, Kaikula totesi.

– Hienoahan se on, että ihmiset ovat kiinnostuneita omasta terveydestään, Kivi sanoi.

Diagnooseja mittauspisteeltä ei annettu.

– Jos arvot ovat viitearvoissaan, niin sehän on hyvä asia. Jos tulokseksi tulee jotain muuta, niin silloin ohjeistamme henkilöä hakeutumaan esimerkiksi terveystarkastukseen, Turunen mainitsi.

– Toki esimerkiksi verensokeriin vaikuttaa se, että täällä on aika monta karkkipistettä. Sekin pitää siis tässä ottaa huomioon, että mikä tuloksen taustalla voi olla, hän jatkoi.

Yksi mittauspisteelle istahtaneista oli Osmo Pohjonen. Paikalle hän oli suunnannut heti ensimmäisenä asianaan messuille saavuttuaan.

– Eteisessä kuulimme, että tämmöinen on tarjolla. Heti tämä paikka piti etsiä.

Pohjonen aikoi mittauttaa kaiken mahdollisen mitä tarjolla oli. Ja ihan vain testimielessä.

– Mittaan sokerin ja verenpaineen itse kotona joka aamu. Nyt voi verrata, että saako näillä laitteilla samat lukemat kuin kotona olevilla. Eli pitääkö heidän mittarit paikkansa, Pohjonen totesi.

hyvinvointimessut
Messuilla oli mukana noin 50 näytteilleasettajaa. Yksi niistä oli Oriveden Taitokeskus. Se nosti pisteellään esiin kädentaitojen merkitystä hyvinvoinnille. Kuva: Jaana Ala-Lahti

”Upeaa, että taas jotakin järjestetään”

Puoliso Marketta Pohjonen paljastaa, että miehensä pitää mittaustuloksista myös tarkkaa päiväkirjaa. Tiedot ovat myös aina mukana, jos asioista on keskusteltava lääkärin kanssa.

Tällä kertaa Osmo Pohjosen verenpaine huitelee normaalia korkeammalla. Mies tietää siihen syyn.

– Aika nopeaa vauhtia tänne tulimme. Ja on tuo mediakin paikalla. Mittaan kotona uudestaan ja tarkistan tilanteen, Pohjonen vakuuttaa mittauksen tehneelle Hannele Kivelle.

Messuista Pohjoset eivät vielä olleet kunnolla ehtineet mielipidettään muodostaa.

– Ensisilmäyksellä vaikuttivat ihan kivoilta. Ja onhan se upeaa, että taas jotakin järjestetään, he sanoivat.

Messuilla oli mukana noin 50 näytteilleasettajaa kertomassa omasta toiminnastaan. Tekemistä oli tarjolla myös Klemetti-rakennuksen pihassa, jossa oli pysytyssä linnunpönttöjen rakennustalkoot.

Päivän aikana kuultiin myös vajaan puoli tuntia kestäviä tietoiskuja. Niissä kuultiin muun muassa Oriveden Lähitorin toiminnasta, seksuaalikasvatuksesta, stressin lieventämisestä sekä terveellisestä ruokavaliosta.

Messujen järjestäjinä toimivat Sote-osuuskunta Pirkanmaa, Oriveden Kampus, Tredun Oriveden toimipiste ja Oriveden kaupunki.

Leave a Comment