Esa Keskinen: ”Tuli myötähäpeä USA:n sikailusta, Ruotsi on Leijonille hyvä mittari”

Pirmedioiden MM-asiantuntija, Leijonalegenda Esa Keskinen oli tyytyväinen näkemästään, kun Suomi kaatoi pelikurinsa menettäneen Yhdysvallat 4–1. Keskinen odottaa ottelusta Ruotsia vastaan paljon tiukempaa vääntöä.

Suomi–USA-ottelussa nähtiin hienoja maaleja ja mieltä kuohuttaneita tapahtumia.

Suomi iski komeita maaleja USA:n verkkoon varsinkin ylivoimilla. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

– Tarvii vetää syvään henkeä ja miettiä, mitä sanoisi. USA näytti siltä, etttä pikkupojat oli ensimmäistä kertaa lähteneet telttaretkelle. Ei ollut yhtään sen näköistä, että USA pelaisi MM-peliä. Surkea valmistautuminen, eikä ollut USA:lla palaakaan. Melkoista kohellusta, Keskinen kiteyttää.

Heti ottelun alusta näki, että nyt ei peruutella. Oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

– Alku oli USA:lta ihan hyvä. Sitten Suomi selvitti jäähyn ja sen jälkeen menin jo laskuista sekaisin, kun ynnäsin Suomen maalipaikkoja. Jos siinä olisi yksi kiekko mennyt sisään niin peli olisi ratkennut jo siihen, Keskinen toteaa.

Mikael Granlundin tekemässä Suomen avausmaalissa nähtiin hieno esityö Sakari Manniselta.

– Se oli itse asiassa mielestäni paitsiomaali, mutta sillä ei ole nyt merkitystä. USA:n pelaaja työnsi Mannisen paitsioon, mutta en tiedä, onko tuolla haastomahdollisuutta, Keskinen miettii.

Ruma taklaus käänsi ottelun

Toisen erän alussa Yhdysvaltain Austin Watson taklasi Teemu Hartikaista rumasti päähän ja lensi suihkuun. Tälli oli ruma.

Leijonien ja Yhdysvaltain peli oli erittäin fyysinen, eikä mustelmilta vältytty. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

– Aitiosta lähtiessään vielä kaveri irvisteli ilman hampaita. Se oli törkeää. Valmentajan tai jonkun johtavan pelaajan pitäisi kesken pelin pystyä reagoimaan tuollaiseen. (Jukka) Jalonen kertoi rauhoittaneensa omiaan, että pidetään pää kylmänä. Ja Jalonen totesi, että melkein onnistuttiin. Tarkoitti siinä varmaan sitä (Saku) Mäenalasen taklausta, Keskinen sanoo.

Hän kertoo tunteneensa jopa myötähäpeää USA:n puolesta.

– Ajattelin, että nyt tarvitsee USA:n pelaajien kirkastaa kilpensä jo pelkästään kannattajiensa takia. Jonkun kokeneen pelaajan pitäisi tuollaisessa tilanteessa ottaa ohjat käsiin, jos valmentaja ei näe tilannetta. Näytti heti toisen erän alussa, että mopo karkaa täysin käsistä ja se oli näkyvissä jo ensimmäisen erän lopussa. Luulisi, että erätauolla olisi jotain puhuttu, mutta ilmeisesti ei.

USA:n pelikuri petti siis pahasti. Ku peli ei kulje niin kaikenlainen hämmentäminen on tyypillistä pohjoisamerikkalaisjoukkueille.

– Jokaisessa tilanteessa, kuten vaihtoon mennessä, tökittiin. Kun mopo karkaa tuolla tavalla kädestä niin sitten peliä on kamalaa katsoa, Keskinen toteaa.

Valtteri Filppula tuulettaa tekemäänsä Suomen toista maalia. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

Koko turnauksen loistavasti toiminut Suomen ylivoima rankaisi USA:n jäähyilystä.

– Nämä kaverit ovat sen luokan pelureita, ettei ne montaa ylivoimaa tarvitse, kun verkko heiluu. Syöttötaito ja se, miten pienessä tilassa pystytään pitämään kiekkoa sekä alueelle vienti, kaikki tuntuu niin helpolta, Keskinen luettelee.

Henkien taistelu Ruotsia vastaan

Kolmannessa erässä Suomi tyytyi varjelemaan johtoaan ja säästelemään voimia.

– Turha änkeä sinne vastustajan maalille ottamaan poikkaria niskaan. Ei saisi varoa loukkaantumisia, mutta erätauolla oli päätetty, että vedetään erä fiksusti, Keskinen sanoo.

Seuraavaksi Leijonat saa vastaansa Ruotsin. Siinä ottelussa saatetaan pelata jo lohkovoitosta. Ruotsi osoitti vaarallisuutensa tekemällä viisi maalia Tsekin verkkoon.

– Pidin Tsekkiä Suomen ohella selkeänä mestariehdokkaana, mutta nyt Ruotsi voitti Tsekin tekemällä viisi maalia. Se varmasti antaa heille itseluottamusta. Tulee taas ihan eriluonteinen ja jääkiekon kannalta mielenkiintoisempi peli.

Esa Keskinen pelasi itsekin uransa aikana monta kertaa Tre Kronoria vastaan. Ruotsin kohtaamisessa on aina jotakin spesiaalia.

– Siinä on jotain, jota en osaa selittää. Hallit on täynnä ja koko yleisö ja ihmiset ympärille luovat sellaisen paineen, ettei Ruotsille saa hävitä.

Leave a Comment