Ondřej´n synttärilahja Petrille meni nappiin: ”Suomalaiset ihmiset kohtelevat vieraita hyvin ystävällisesti”

Tšekkiläinen Ondřej Palička veti oikeasta narusta tammikuussa miettiessään, mitä ostaisi isoveljelleen Petrille tämän 34-vuotissynttärilahjaksi.

– Tiesin, että Petr haluaisi taas parin vuoden tauon jälkeen lähteä katsomaan MM-jääkiekkoilua paikan päälle, ja kun itsenikin teki mieli, hommasin sitten neljän päivän reissun, johon sisältyivät Tšekin ottelut Itävaltaa ja Ruotsia vastaan, Ondřej kertoo.

Petr (vas.) ja Ondřej Palička uskovat, että Suomi ja Tshekki kohtaavat MM-finaalissa Tampereella.

– Joo, se oli mieluinen lahja! Meille kummallekin tämä on ensimmäinen käyntimme Suomessa, emmekä tienneet Tampereesta juuri mitään ennen tätä, Petr jatkaa.

Ondřej ei ollut ennen tätä reissannut MM-kiekkovieraana, mutta Petr oli käynyt katsomassa pelejä Prahassa vuonna 2015 ja Tanskassa vuonna 2018.

– Näissä turnauksissa on aina ihan oma tunnelmansa. Totta kai Tšekin kannustaminen on ykkösjuttu, mutta rentoutuminen ja uusien ihmisten tapaaminen on yhtä tärkeää, Petr sanoo.

Veljesten ei totta vieköön tarvinnut kuljeskella viikonloppuna Tampereen kaduilla ja Nokia-areenassa ilman seuraa, sillä heidän maanmiehiään ja -naisiaan tuli vastaan joka puolella keskustaa lähestulkoon mihin aikaan päivästä tahansa.

– Meitä on kuulemma täällä parhaimmillaan vajaat 3 000, Petr tietää.

”Ystävälliset ihmiset ja moderni kaupunki!”

Veljesten Tampereen-keikka osui MM-turnauksen avausviikonloppuun, ja kokemus oli kummankin mieleen. Lauantaina Isoa-Britanniaa vastaan tunnelma ei ollut vielä ihan huipussaan, mutta sunnuntain iltapeli Ruotsia vastaan taikoi jo Nokia-areenaan kunnon kiekkotunnelman.

– Areena on todella upea, mutta niin iso, että 7 000 katsojaa ei vielä paljoa tunnu. Onneksi toisessa Tšekin ottelussa vastaan osuikin kova kiekkomaa, Ondřej miettii.

Paličkat valmistautuivat monen muun Tšekkifanin tavoin suosikkiensa otteluihin ohrapirtelöä siemaillen ja välillä muiden maiden edesottamuksia Fan Zonen jättiscreeneiltä seuraten.

– Täällä on ollut erittäin hauskaa. Suomalaiset ihmiset kohtelevat vieraita hyvin ystävällisesti, ja Tampere on hieno kaupunki: kaunis, luonnonläheinen ja siisti – paljon siistimpi kuin Praha! Petr kehaisee.

– Niin: tässä keskustassa on hienoja vanhoja rakennuksia, ja kuitenkin tämä on tavattoman moderni paikka, Ondřej säestää.

Hän ei ehdi fiilistellä maansa mahdollista MM-menestystä kotikonnuilla, sillä autoteollisuuteen erikoistuneen sähköinsinöörin työt Sveitsissä kutsuvat. Petr jännittää pelejä Prahassa.

Suosikkiseuralla meni kehnosti Extraliigassa

Äkkiseltään voisi olettaa, että veljesten suosikkijoukkue Tšekin Extraliigassa olisi tämän kevään hopeajoukkue Sparta Praha, mutta väärin menee. Suosikki löytyy hieman yli 80 kilometriä pääkaupungista luoteeseen:

– Kannustamme Verva Litvinovia. Tämä kausi meni kylläkin päin honkia, sillä Litvinov sijoittui vasta 13:nneksi 15 joukkueen sarjassa ja vältimme juuri ja juuri karsinnat, Petr kertoo.

Vaan mitäpä Petr ja Ondřej tietävät suomalaisesta jääkiekkoilusta?

– Teillä on aina kova maajoukkue, ja Tappara voitti juuri liiganne mestaruuden. Hyviä pelaajiahan teillä on tässäkin MM-joukkueessa, mutta en nyt osaa yhtäkkiä heistä parhaita luetella, Petr aprikoi.

Mitkäs joukkueet pelaavat MM-kullasta sunnuntaina 29. toukokuuta, jos veljekset saavat valita

– Tšekin ja Suomi! vastaus kajahtaa kuorolausuntana.

– Kanada voitti viime vuonna, mutta tuolla joukkueella se ei uusi mestaruuttaan. Ruotsi voi tietysti olla kova, mutta kyllä me kohtaamme finaalissa, Petr vakuuttaa.

Kirjoittaja: Antti-Pekka Lehtonen

Leave a Comment