50 vuotta sitten: Opiston juhlasalin rakennutöt aloitettu

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Tälle paikalle, josta puretaan Rauhala, tulee uusi juhlasali-palloiluhalli.

12. toukokuuta toistui Oriveden Opiston vaiheissa tuttu tapaus: tuhoisan tulipalojen tuhojen korjaaminen; nyt uuden juhlasali–palloiluhallin rakentamisen käynnistäminen.

Muistorikkaan Rauhalan – jonka eläinvälskäri Hälvä lähes 70 vuotta sitten rakensi – purku alkoi, muutamia koivuvanhuksia kaadettiin. Joulukuun alkuun mennessä on suunnilleen Rauhalan paikalle kohonnut laatikkomainen uudisrakennus.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Mutta opistolla on vartoomassa toinen, saman katalan palon aiheuttama jälleenrakennusurakka: juhlasalisiipeen tehdään 50 oppilaalle asunnot, joita voidaan käyttää myös muuhun, mm. vieraiden ja kurssilaisten majoitukseen. Samaan uudistettavaan osaan muuttaa aikanaan myös opiston toimisto, ja siellä saa sijansa myös kansalaisopiston toimisto – v.m. toinen urakka on vasta suunnitteilla.

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Opiston tuleva juhlasalirakennus.

900 hengen juhlasali

OO:n taloudenhoitaja Vesa Seppänen sanoi erillisen juhlasali (ja palloiluhallin) rakennuksen suunnitelmia esitellessään niidenkin olevan arkkit. Mikko Lintulan käsialaa. Pääosiltaan yksikerroksisen talon koko on 6730 m³, josta juhlasali vie valtaosan. Sen pinta-ala on 450 m², mikä merkitsee 800–900 istuinsijaa.

Sali varustetaan nykyaikaisin palloilulaittein. Salin vapaa korkeus on 7 m, joten sali on pitäjän ensimmäinen korkeat vaatimukset täyttävä palloiluhalli.

90-neliömetrinen näyttämö toimii myös tarvittaessa luokkana. Kookas eteishalli voidaan väliseinin jakaa kahtia. Juhlsalin yhtenä erikoisuutena on sen puolittava ns. jakoseinä, joka konevoimin nousee kattoon, jolloin salista saadaan kaksi osaa. Salin sivuilla on kolmessa tasossa muita, mm. voimistelunopettajien sekä sosiaalisia ja teknisiä tiloja.

Kustannukset 1 Mmk

Uimahallirakennuksen tavoin tulee juhlasalirakennuksen katto olemaan tasainen. Talon ulkoseinät päällystetään jalopintaisilla kevytsoraelementtilevyillä. Niiden väriä ei ole vielä määrätty.

Rakennukset rakennelaskelmat on laatinut ins. Kaarlo Saramies Nokialta, pääurakoitsija on Rakennusliike Kolkka Ky Viialasta. Työtä valvoo rkm Kauko Sihvo Orivedeltä. Sähkötyöt tekee Oriveden Sähkö Oy, LVI-työt Oriveden Vesihuolto-Osuuskunta; v.m. suunnitelmat on laatinut Ins.tsto Seppo Karves. – Kokonaiskustannukset ovat noin 1 Mmk.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 18.5.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment