Juupajoen kunta pääsi viime vuonna yli 700 000 euroa plussalle – tulos merkittävästi budjetoitua parempi

Yksi viime vuoden merkittävimmistä toteutuneista investoinneista Juupajoella oli vapaa-aikatalo. Entinen ravintolasali on muuntautunut avaraksi oleilu- ja harrastustilaksi. Arkistokuva: Juha Jäntti

Juupajoen kunnan viime vuoden talousarvio oli laadittu 69 920 euroa ylijäämäiseksi, mutta ylijäämää muodostuikin vähän yli 700 000 euroa eli vuoden 2021 tilinpäätös on huomattavasti budjetoitua parempi.

Kunnan vuoden 2021 tilikauden tulos on reilut 705 000 euroa ylijäämäinen, mutta tuloslaskelmassa tuloutetaan tehtyjä poistoeroja reilu kymppitonni, minkä jälkeen ylijäämäksi muodostuu lähes 716 000 euroa. Vuosikate on reilut 1,2 miljoonaa euroa.

Tulosta selittävät talousarviota suuremmat verotulot ja pienemmät toimintakulut.

– Selkeä syy tulokseen on yhteisöverotuoton jako. Koronan takia kunnat saivat yhteisöverotuloja viime vuonna tilapäisesti reilusti enemmän kuin aikaisemmin, kunnanjohtaja Jyri Lammela toteaa.

Juupajoelle yhteisöveroja kertyi 42 prosenttia edellisvuotta enemmän, melkein 1,7 miljoonaa euroa. Kuntien osuutta yhteisöverosta korotettiin kymmenellä prosenttiyksiköllä verovuodelle 2021.

Korotus oli osa koronavirusepidemiaan liittyvää kuntien tukemisen toimenpiteiden kokonaisuutta, jonka tarkoituksena oli turvata peruspalvelujen järjestämisen edellytykset ja helpottaa poikkeustilanteesta johtuvia kuntien talouden vaikeuksia.

Tilinpäätösvuonna verotuloja kertyi kaikkiaan reilut 7,9 miljoonaa euroa, mikä on yli 600 000 euroa budjetoitua enemmän. Vuoden 2020 tilinpäätökseen verrattuna verotulot nousivat 12 prosenttia.

Tuloveroja kertyi tilivuonna lähes 5,8 miljoonaa euroa, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 tilinpäätöksessä.

Myös kiinteistöveroja Juupajoelle kertyi kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Sen sijaan valtionosuuksia saatiin seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän.

”Tasaisen varma suoritus”

Toimintakulut ovat vuoden 2021 tilinpäätöksessä reilut 12 miljoonaa euroa ja toimintatuotot reilun miljoonan.

Taseen ylijäämä vuoden 2021 jälkeen on noin kolme miljoonaa euroa.

– Jos purkaa tilinpäätöksestä pois tuon yhteisöveron, tulos on linjakkaasti samanlainen kuin se on muutamat vuodet ollut. Tasaisen varma suoritus, Lammela kommentoi.

Viime vuonna valtuusto hyväksyi tälle vuodelle 55 740 euroa ylijäämäisen talousarvion.

Lue myös: Juupajoen kunnanvaltuusto nuiji ensi vuoden talousarvion usean varavaltuutetun voimin – kokouksessa päästiin myös äänestämään

Vuoden 2023 alussa tulevien hyvinvointialueiden Lammela ounastelee aluksi tuovan haasteita talouden suunnitteluun.

– Voi mennä jonkin aikaa ennen kuin päästään kärryille siitä, millaiseksi talous muuttuu. Ensi vuoden talousarviota ajatellen siellä on vielä asioita, joissa yksityiskohdat eivät ole selvillä, mutta jotka vaikuttavat talouteen ensimmäisinä vuosina. Siitä se lähtee sitten varmasti tasaantumaan taas, Lammela arvioi.

Lue myös: Mänttä-Vilppulan kaupunki hoitaa hyvinvointialueen valmistelut Juupajoen puolesta – sopimus terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyy hyvinvointialueelle

Lainaa 1 700 euroa asukasta kohden

Yksi vuoden 2021 merkittävimmistä toteutuneista investoinneista oli vapaa-aikatalohanke.

Lue myös: Nuokkarin muutto vapaa-aikataloon on loppusuoralla – nuoret saavat tehdä uusista tiloista näköisensä syksyn alkajaisiksi

Lisäksi kunta rakensi kevytväylän Romulan ja kantatie 58:n välille yhteistyössä ely-keskuksen kanssa. Myös pienten lasten koulun pihaa ja leikkikenttää parannettiin. Näihin investointeihin käytettiin reilut 200 000 euroa.

Lue myös: Juupajoen Koskitien korjaus valmistui etuajassa – läpikulkuyhteys avataan liikenteelle keskiviikkona

Pitkäaikaista lainaa Juupajoen kunnalla on vuoden lopun tilanteen mukaan noin 1 700 euroa per asukas, mikä on alle valtakunnan keskiarvon.

Asukasmäärä oli viime vuoden lopussa 1780. Vuoden 2020 vastaavana ajankohtana asukasluku oli 1800 eli se on pudonnut prosentin verran.

Juupajoen valtuusto käsittelee tilinpäätöksen kokouksessaan 13. kesäkuuta.

Leave a Comment