Hello Teenager: Vaihtoterveiset Mechernichistä – Sara Jauhiainen kertoo, millaista on ollut kahden kuukauden vaihdossa Saksassa

Sara Jauhiainen, vaihto
Sara Jauhiainen (kesk.) on vaihdossa Saksassa. Kuvaan hän sai vierelleen isäntäperheensä tytön Leonien (oik.) ja portugalilaisen oppilaan Marian (vas.). Maria osallistui 4. – 8.5. Mechernichissä järjestettyyn Hello Teenager! -hankkeen hanketapaamiseen. Hanketapaamiseen osallistui opiskelijoita Saksasta, Kroatiasta, Italiasta, Portugalista sekä Oriveden lukiosta ja yhteiskoulusta.

Laitoin viime kesänä viestiä Oriveden lukion oppilasvaihdoista vastaavalle opettajalle, että olisin kiinnostunut lähtemään ulkomaille osaksi lukuvuotta. Olin niin innoissani lähdössä, että en ollut edes saanut virallista hyväksymiskirjettä Oriveden lukioon ennen kuin laitoin viestiä.

Kouluun kuitenkin pääsin ja melko pian vaihdon päämääräksi varmistui Eurooppa Erasmus+-hankkeen myötä. Itse ehdotin vaihtomaaksi Saksaa, koska olin kiinnostunut kielestä ja kulttuurista.

Oriveden lukiolla on ystävyyskoulu noin 27 000 asukkaan Mechernichissä ja sinne saatiinkin sujuvasti järjestettyä kahden kuukauden mittainen vaihtojakso. Matkustin huhtikuun alussa Mechernichiin, jossa olen asunut aivan ihanassa isäntäperheessä.

Saavuttuani tänne Saksassa alkoi kahden viikon pääsiäisloma. Pääsin perheen kanssa heidän vuosittaiselle Ranskan retkelle ja osallistumaan Nyonsin musiikkikarnevaaleihin. Olen viettänyt perheen kanssa myös muuten paljon aikaa, olemme käyneet vaeltamassa erilaisissa kansallispuistoissa, vierailemassa museoissa ja erilaisissa juhlissa.

Koulussa olen käynyt nyt pari viikkoa, ja kaikki ovat olleet todella mukavia ja auttavaisia. Koulussani ei vielä oppilailla ole tietokoneita niin kuin meillä Oriveden lukiossa. Heillä on käytössä kirjoja ja jokaisella on kansiot, joihin laittavat tunnilla saadut ja tehdyt monisteet sekä muistiinpanot.

Koulussa on kyllä ipadit, ja niitä käytetäänkin, mutta ei niin usein kuin meillä Suomessa tietokoneita. Erilaista on myös lyhyet neljän minuutin välitunnit sekä omien eväiden syöminen ilmaisen kouluruuan sijaan.

Toukokuun alussa Mechernichiin saapui myös muita Erasmus+-hankkeen kautta tulleita opiskelijoita sekä heidän opettajiaan. Heitä tuli Kroatiasta, Italiasta, Portugalista ja Suomesta Orivedeltä ja he olivat täällä viiden päivän ajan. Olemme usean päivän ajan tehneet erilaisia retkiä ja tutustuneet alueeseen sekä toisiimme.

Orivesiläisistä tunsinkin osan jo etukäteen ja mukana oli myös saksanopettajani Miia Oriveden lukiosta. Miia olikin alusta asti vähintään yhtä innoissaan vaihtoon lähdöstä kuin minä itse, mistä tulikin jo ennen lähtöä sellainen olo, että vaihtoon lähteminen on hyvä päätös.

Olenkin päässyt kokemaan täällä paljon sellaista, mikä ilman Erasmus+-hanketta olisi jäänyt kokematta ja olen saanut paljon uusia ystäviä.

Kannustaisinkin kaikkia hakeutumaan kansainvälisyyshankkeisiin mukaan keräämään uusia kokemuksia ja muistoja!

Sara Jauhiainen

Oriveden lukio

Leave a Comment