Näin Oriveden Sanomissa kirjoitettiin, kun olympiatuli vieraili Längelmäellä ja Orivedellä vuonna 1952 – Suojan kentälle suuren yleisömäärän eteen olympiasoihdun toi Kurt Roos

vanha vuosikerta, soihtuviesti 1952
Osa Oriveden soihtujuhlan yleisöpaljoudesta.

Olympiasoihtuviesti kulki Helsingin olympialaisvuonna 1952 Längelmäen ja Oriveden kautta. Olympialaiset alkoivat Helsingissä 19. heinäkuuta ja soihtu kävi Längelmäellä ja Orivedellä 17. heinäkuuta.

Viestiin oli lehtiartikkelien mukaan valmistauduttu hyvin ja sen aikataulutus oli tarkka. Torstaina 10. heinäkuuta Oriveden Sanomissa kerrottiin, että Pallastunturilta matkaan lähtenyt viesti saapuu Längelmäelle 16. heinäkuuta aamulla ja Oriveden Torkkeliin samana päivänä kello 12.48.

Torkkelissa oli Oriveden urheiluseurojen vaihtomiehistön vuoro ottaa tuli kuljettaakseen.

– Viesti etenee sitten yhden urheilijan kuljettamana kilometrittäin ja kulkunopeus on 6 min. km. Pehulantasaisella viestintuojalle asetetaan 2 kunniavartijaa ja viimeinen kolmikko tuo tulen Suojan kentälle, lehti kertoi viikkoa ennen varsinaista tapahtumaa.

Lue myös: ”Tuo alamäki lupaa liian hyvää etapistamme” – vappuna startannut pankin soihtuviesti käväisi Orivedellä ja sai viideksi kilometriksi paikalliset viestinviejät

Jutussa kerrottiin myös, että Suojan kentällä alkaa kello 14.30 puoli tuntia kestävä juhla.

– Kuullaan olympiafanfaari, Jäykät laulavat ja maisteri Olavi Kostia puhuu. Tasan kello 15 tuli lähtee eteenpäin kohti Kangasalaa aluksi kolmen viestinviejän kiidättämänä. Oriveden osuus päättyy Ponsan kaupan luona.

Ennakkojutusta kävi myös ilmi, että tulen saattajiksi on valittu Ponnistuksesta 20, Pyrkivästä 10, Tovereista 10 ja Tuiskusta 10 urheilijaa. Paikallisen viestitoimikunnan kokoonkutsuja oli ollut Olavi Kuusisto Hirsilästä.

– On ilman muuta selvää, että Suojan kenttä täyttyy yleisöstä. Onhan tapaus ainoalaatuinen, eikä uusiinnu tämän sukupolven aikana. Moottoriajoneuvoilla liikennöiviä kehoitetaan huomioimaan viestinviennin aikataulu, jotta onnettomuuksilta vältyttäisiin, jutussa arvioitiin ja opastettiin.

vanha vuosikerta, soihtuviesti 1952
Roos Järnbergin ja Lemivaaran keskellä tuo soihtua kirkonkylän keskustassa.

”Unohtumattomia hetkiä Suojan kentällä”

Ja millainen varsinainen soihdun vierailupäivä oli? Oriveden Sanomat kertoi tapahtumasta 24. heinäkuuta ilmestyneessä lehdessä.

Nelisivuisesta paikallislehdestä historialliselle soihtuviestille oli annettu tilaa kokonaisen sivun verran. Kuvia artikkelin yhteydessä oli viisi ja ne olivat ainoat kuvat tuon viikon lehdessä.

Otsikossa kerrottiin se tärkein: Olympiatuli kulki Längelmäen ja Oriveden kautta. Alaotsikossa puolestaan todettiin, että Suojan kentällä oli koettu unohtumattomia hetkiä.

– Olympiaviesti, Hellaasta lähtenyt tuli, johon Pallastunturin tuli yhdistyi Torniossa, kulki viime viikolla myös Hämeen halki. Tulen eteneminen oli yhtämittaista juhlaa, niin tulen saattajille kuin valtavalle katsojien joukollekin. Se huipentui Stadionin juhlaan, kun Paavo Nurmi kiidätti viimeisenä viestinviejänä tulen olympiapyhättöömme, sytytti siellä soihdusta tulen ja samasta soihdusta Hannes Kolehmainen stadionin tornin olympiatulen, juttu alkoi.

Tämän jälkeen jutussa keskityttiin siihen, miten soihtuviesti Längelmäellä ja Orivedellä oli edennyt.

Jutussa kerrottiin, että soihtuviesti lähti Jämsästä aamulla 16. heinäkuuta liikkeelle, saapui kello 9.15. Halliin ja kello 8.46 Längelmäen puolelle.

– Täällä ryhtyivät Länkipohjan Riennon jäsenet sitä kuljettamaan. Klo 11.30 pidettiin Länkipohjassa 10 min. kestänyt vaihtojuhla. Opett. Eero Rahikainen ja joht. Paavo Lilja puhuivat ja paikallinen kuoro lauloi. Vilkkilästä lähtien huolehtivat Läng. Urheilijat soihdun kuljettamisesta. Kuoro lauloi autosta käsin Längelmäen parissa vaihtopaikassa.

vanha vuosikerta, soihtuviesti 1952
Olympiatuli Suojan kentällä kunniavartioiden keskellä.

Rajan yli tultiin kello 12.48

Jutun mukaan soihtu ylitti Längelmäen ja Oriveden rajan kello 12.48 ja saapui Suojan kentälle kello 14.30. Kahdella viimeisimmällä välillä soihdulla oli ollut varsinaisen viestinviejän lisäksi myös kaksi kunniavartijaa.

– Oripohjasta lähtien soihtua kantoi Kurt Roos Martti Järnbergin ja Reijo Lemivaaran ollessa soihtuvartijoina. Kolmikon tulo n. 5 000 ihmisen täyttämälle aurinkoiselle Suojan kentälle oli sykähdyttävän juhlallinen ja riemukas juhlahetki.

Kentällä soihtua oli kiidätetty yksi ratakierros ja sen jälkeen soihdunkantaja Roos oli sytyttänyt valkeaan verhotulla alttarilla sijaitsevaan maljaan soihdusta tulen.

Jutussa kuvaillaan, että alttari oli havuköynnöksin juhlistettu ja sijannut katsomon edessä Suomen lippujen, urheiluasuisten nuorten ja kansallispukuisten neitosten vartioimana. Myös koko Kirkonkylä oli juhlaliputettu.

Tilaisuudessa tervehdyspuheen piti soihtuviestitoimikunnan edustajana jaostosihteeri M. Persson. Sekakuoro Jäykät lauloi musiikinopettaja Tauno Suihkon johtamana.

vanha vuosikerta, soihtuviesti 1952
Kurt Roos sytyttää soihdusta tulen liekkimaljaan.

Kangasalan suuntaan soihtua kantoi Jalo Jokela

Maisteri Olavi Kostian pitämän juhlapuheen kuvailtiin olleen voimakas ja muotokaunis. Kostia oli puheessaan tähdentänyt helleenisen kulttuurin katoamattomia arvoja ja entisajan olympiakisojen merkitystä rauhantekijänä.

– Kisojen ajaksi muinaiset kreikkalaiset keskeyttivät kaikki muut toimensa, jopa sodankäynninkin. Kunpa näin olisi nykypäivänäkin! Kostia oli puheessaan maininnut.

Hän oli myös toivonut, että olympitulesta jäisi Orivedelle katoamattomia ja kirkkaasti palavia kipinöitä, jotka pitäisivät yllä Olympian pyhää tulta ja Oriveden nuorison urheiluihanteita korkealla.

Kuoron toisen esiintymiskerran jälkeen juhlassa laulettiin myös yhdessä Maamme-laulu. Sen jälkeen uusi soihtuvartio valmistautui viemään viestiä eteenpäin. Soihtua kantoi Jalo Jokela ja kunniavartioon kuuluivat Reino Nyman ja Lasse Väljä.

– Soihtu sytytettiin liekkimaljasta ja kunniakierroksen tehtyään juoksijat lähtivät kiidättämään tulta kohti Kangasalaa. Vartion saattamana edettiin kuusi viestinväliä. Klo 16.40 Oriveden viestinviejät, Jortikka-Vatanen-Reijo Lappi luovuttivat soihdun Ponsassa Kangasalan urheiluväen hoiviin, jutussa kerrottiin.

– Vaikka tuli viipyi Orivedellä vain häviävän lyhyen tovin ja soihdun kulku kylien ja yhdyskuntien ohi oli nopeata, oli kaikkialla katsojia tavattoman runsaasti. Näitä oli tullut pitkienkin taipaleiden takaa, Oriveden soihtujuhlaan mm. Kuhmoisista, Virroilta, Teiskosta ja jopa USA:sta saakka. Kansamme osaa ja haluaa arvostaa oikein sille arvokkaita asioita. Soihtuviesti osaltaan osoitti sen, juttu päättyi.

vanha vuosikerta, soihtuviesti 1952
Vievätkö tässä kuvassa Leo Jokela, Reino Nyman ja Lasse Väljä viestiä Suojan kentältä eteenpäin? Lehden kuvatekstissä on tämän kohdalla arvioitu, että tuli on Naarajoessa kohti Kangasalaa menossa.

Leave a Comment