MM-turnaus tekee Tampereen kaupunkiseutua ja Pirkanmaata tunnetuksi – Kisat tuovat alueelle myös rahaa

Jääkiekkoilun maailmanmestaruuskilpailuilla on erittäin suuri taloudellinen ja imagollinen merkitys Tampereelle ja koko Pirkanmaalle.

– Turnaus on iso satsaus meiltä kaikilta. Ennakkoon on laskettu, että MM-vieraat toisivat tänne noin 40 miljoonaa euroa, josta isoin osa tulee hotelleille ja ravintoloille, mutta riittää siitä muidenkin alojen liikkeille sekä liikennepalveluille, Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju sanoo.

– Imagollinen hyöty tulee sitä kautta, kun niin turistit kuin mediakin näkevät, että homma pyörii kaikin puolin hyvin.

Tarkkaa paikallisille yrityksille jäävää euromäärää on hankala vielä arvioida. Yleisöryntäys on kuitenkin varmaa, pelataanhan Tampereella Suomen alkulohko sekä kaikki mitalipelit.

– Pidetään Tampereen katukuva niin siistinä, että MM-kiekkovieraat viihtyvät täällä! Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju rohkaisee.

– Paikallista kiinnostusta lisää tietysti Tapparan ja Ilveksen hieno liigamenestys ja laajemmin Leijonien olympiakulta. Muualta Suomesta tullaan katsomaan uutta Nokia Areenaa, ja tärkeää on, että osa kotimaisista vieraista jää Tampereelle yöksi, Ahjoharju arvioi.

– Tampereen hotellit ovat melko täyteen buukattuja, koska eihän mitään hotellia rakenneta huippukapasiteetin mukaan. Air bnb -tyyppistä majoitustakin täällä on toki tarjolla, ja osa käyttää lähipaikkakuntien hotelleja, mikä sekin on hyvä asia.

Ahjoharju pitää erittäin merkittävänä asiana sitä, että Tampere-Pirkkalan lentoasemalle lennetään suoraan monesta ulkomaisesta kohteesta, muun muassa Riiasta, Oslosta ja Lontoosta. Myös bussikuljetukset kaikkina vuorokauden aikoina tuleville tai lähteville lennoille ovat osa hyvää MM-palvelua.

Tulossa faneja monesta maasta

Maailmanpolitiikka sekoitti melkoisesti ennakkolaskelmia, kun Venäjä suljettiin Ukrainan sodan vuoksi MM-turnauksesta pois. Itänaapurin piti pelata alkulohkonsa Helsingissä ja todennäköiset mitalipelinsä Tampereella, mikä olisi varmasti tuonut runsaasti venäläisturisteja.

Sen sijaan Ruotsi pelaa alusta asti Tampereella ja houkuttelee tänne ison joukon fanejaan. He näkyvät varmasti värikkäästi katukuvassa ja sähköistävät tunnelmaa sopivasti.

Myös Tšekistä ja Latviasta odotetaan paljon äänekkäitä kannustajia, jotka sikäläisen kulttuurin tuntien käyttävät runsaasti myös ravitsemusliikkeiden palveluita. Norjalaisetkin ovat nousevaa kiekkokansaa, samoin britit, ja itävaltalaiset hallitsevat keskieurooppalaisen fanikulttuurin.

Suurin kysymysmerkki liittyy Yhdysvaltojen kannattajiin.

Havainnekuva Tuomiokirkonkadun kisakadusta. (Kuva: Sitowise)

– Voi olla, että he reagoivat Ukrainan tapahtumiin selvimmin, sillä he mieltävät Suomen olevan kovin lähellä Venäjää. Ainakin niin kävi Krimin miehityksen jälkeen vuonna 2014, jolloin yhdysvaltalaisia turisteja jäi paljon tulematta Suomeen. Kanadalaisia tänne sen sijaan tuli, Ahjoharju miettii.

Mitalipeleissä Tampereella nähdään hyvin todennäköisesti kanadalaisia sekä joko slovakkeja, sveitsiläisiä tai saksalaisia sen mukaan, miten Helsingin lohkon puolivälierissä käy. Heistä osa majoittuu koko Suomessa oloaikansa Helsingissä.

Rautatieaseman ylätasanteen pysäköintialue muuttuu turnauksen ajaksi Fan Zoneksi, jossa joukkueiden kannattajille on tarjolla sekä syömistä että juomista.

Vain muutaman sadan metrin säteellä Nokia Areenasta on todella paljon erilaisia ravintoloita, joille MM-viikkojen voi ounastella merkitsevän tervetullutta kulta-aikaa koronakurimuksen jälkeen.

– Ravintoloiden ei kannata nyt satsata gourmet-tarjontaan, vaan tärkeintä on, että kiekkofanit saavat maukasta perusruokaa ja juomaa nopeasti ja joustavasti, Jari Ahjoharju vinkkaa.

”Pidetään kaupunki siistinä!”

Ahjoharjulla on yksi toive yli muiden siitä, miten Tampereen imagosta tehdään mahdollisimman houkutteleva niin MM-turnausta kuin sen jälkeistä aikaakin ajatellen:

– Pidetään kaupunki siistinä! Kerätään roskat ja jätteet niin, että vieraat pääsevät aloittamaan jokaisen aamun puhtaassa ja viihtyisässä ympäristössä.

Tätä helpottaa se, ettei ydinkeskustassa ole juuri nyt meneillään mittavia katutöitä. Jokainen voi huolehtia omakohtaisesti siisteydestä laittamalla roskat roskiin, ja jätteiden kerääjien sekä kiinteistönhuoltajien kannattaa tehdä kierroksensa aikaisin aamulla.

Kaikki eivät käy katsomassa kaikkia pelejä, joten päiväohjelmaan voi suunnitella muutakin kuin kiekkoilua. Ahjoharju listaa todennäköisesti kiekkoturisteja enemmän kiinnostavia kohteita:

– Särkänniemi, museot, saunat, laivaristeilyt ja Pyynikki. Kannattaa piipahtaa visittampere.fi-sivustollamme, jonne kokoamme vaihtoehtoja siitä, mitä mielenkiintoista täällä voi tehdä.

Vaikka kaikki kotimaiset vieraat eivät juuri tällä reissulla kävisikään muualla kuin kiekkopeleissä, viihtyisä ja kiinnostava julkikuva voi hyvinkin jäädä mieleen niin, että Tampereelle ja Pirkanmaalle palataan esimerkiksi kesälomilla.

Turnauksen kaikinpuoliseen onnistumiseen kannattaa siis jokaisen omalta osaltaan satsata.

Kirjoittaja: Antti-Pekka Lehtonen

Leave a Comment