Eräjärven kylätori sai ihmiset liikkeelle kylmälläkin säällä – iloinen ja lämminhenkinen tapahtuma sai osan kävijöistä hassuttelemaan

Eräjärven vapputori
Merja Niemi ja Ari Kasurinen ovat asuneet Eräjärvellä 12 vuotta. Mukaansa pariskunta osti vapputorilta lusikkaleipiä ja hiivaleipää. Kuva: Mirkka Tuominen

Eräjärven kehittämisyhdistyksen edusta täyttyy iloisesta puheensorinasta ja musiikista jo tunteja ennen vapputorin virallista alkamista.

Hymyileviä, tuttuja kasvoja ilman maskeja on mukava nähdä pitkästä aikaa koronarajoitusten jälkeen.

Päivi Sirénin pöydässä on tarjolla simaa, munkkeja, karjalanpiirakoita, lusikkaleipiä ja ruissydän-leipää. Sirén kertoo, että hänen tekemänsä ruissydän on leivottu yli 40 vuotta vanhaan juureen.

– Juuri on hapatettu kahden yön yli, joten se on leivottavissa ylihuomenna. Aikoinaan uusi leipätiinu talossa sai minut leipomaan leipää, ja ruissydän-leivän sain reseptin Kajavan Tertulta, Sirén kertoo.

Päivi ja Reijo Sirén ovat olleet naimisissa jo 42 vuoden ajan. Joulun alla heille tulee täyteen 43 avioliittovuotta toistensa kanssa.

Kauratuotteita Sirénien toripöydästä löytyy lisäksi kaurahelminä, -hiutaleina ja -jauhoina. Itsetehtyjä koreja ja villasukkia on eri väreinä. Pariskunta nauttii tuttujen ihmisten tapaamisesta.

Eräjärven vapputori
Anne ja Reijo Kahelin myivät Eräjärven Kehittämisyhdistyksen kojussa lättyjä, makkaraa ja muuta maistuvaa. Johanna Schavikn nauraa Jimmy-koiralleen, joka hamuaa herkkuja. Kuva: Mirkka Tuominen
Eräjärven vapputori
Kiviharjun Kaupan Maggie Salomonsson (vas.) kertoo, että hän on asunut perheensä kanssa Eräjärven Leväslahdella viiden vuoden ajan ja on viihtynyt hyvin. Yritys kuljettaa Teivon Lihan tuotteita tarvittaessa kotiovelle asti omalla kylmäkuljetuskalustolla Orivedellä ja lähialueilla. Yrityksellä on oma toimipiste on Ekyn tapahtumissa sekä noutopiste Eräjärven Lounarissa. Kuva: Mirkka Tuominen

Maistuvia ja tuoksuvia herkkuja

Muista torimyyjistä Kiviharjun Kaupan Maggie Salomonsson kertoo, että hän on asunut perheensä kanssa Eräjärven Leväslahdella viiden vuoden ajan ja on viihtynyt hyvin.

Moni tuttava puhuu sujuvasti englantia Salomonssonin kanssa Eräjärven kehittämisyhdistyksen edustalla.

Kiviharjun Kauppa on pyörinyt muutaman vuoden ajan, myös verkkokauppana, ja tarkoituksena yrityksellä on ollut laajentaa tuotevalikoimaa maistuvan lihavalikoiman lisäksi.

Anne ja Reijo Kahelin talkoilivat Eräjärven Kehittämisyhdistyksen kojussa ja myivät lättyjä, makkaraa ja muuta maistuvaa. Jimmy-koira vetää omistajaansa herkullisesti tuoksuvia lettuja kohti.

– Koira on herkkujen perään, koiranomistaja Johanna Schavikn nauraa.

Eräjärven vapputori
Minna ja Tommi Nieminen ovat tuoreita eräjärveläisiä vapaa-ajan asukkaita viime marraskuusta alkaen. He tulivat tutustumaan Ekyn toimintaan vapputorille. Kuva: Mirkka Tuominen
Eräjärven vapputori
Hevoskärryillä torille tullut Milla Honkarinta on asunut perheensä kanssa Eräjärvellä reilut 20 vuotta. Honkarinta kertoo hevosauton olleen puhdas, joten se oli hygieenistä ottaa mukaan torille. Honkarinta myi Eräjärven torilla muun muassa ratsastajien tarvikkeita, vaatteita ja tomaatin taimia. Kuva: Mirkka Tuominen

Uudet loma-asukkaat tulivat tutustumaan toritapahtumaan

Hevoskärryillä torille tullut Milla Honkarinta kertoo asuvansa järven toisella puolella perheensä kanssa.

Reilut 20 vuotta Eräjärvellä asunut Honkarinta kertoo hevosauton olleen puhdas, joten se oli hygieenistä ottaa mukaan torille.

Honkarinta myi Eräjärven torilla muun muassa ratsastajien tarvikkeita, vaatteita ja tomaatin taimia.

– Peräkonttikirppiksiä on mukava kiertää, jos niitä järjestetään, kertoo Honkarinta.

Minna ja Tommi Nieminen ovat tuoreita eräjärveläisiä vapaa-ajan asukkaita viime marraskuusta alkaen.

He ovat tulleet viikonloppuisin Leväslahdentiellä sijaitsevalle Viskurin tilalleen ja ovat viihtyneet Eräjärvellä. Perheen lapset jäivät Kangasalan kotiin viikonlopuksi ja vanhemmat saivat Vekku-koiran mukaansa mökille.

– Tulimme torille tutustumaan ihmisiin ja tuotteisiin. Eräjärvi tuntuu tarjoavan mukavia tapahtumia, pariskunta toteaa.

Eräjärven vapputori
Vihtori Muhujärvi ja Vihtori Nyman tarjoilivat torilla taustamusiikkia duona, kun trion kolmas jäsen Kyösti Blomerus oli hautajaisissa. Victoria Trio on musisoinut yhdessä neljän vuoden ajan. Kuva: Mirkka Tuominen

Eräjärvellä saa hassutella

Merja Niemi ja Ari Kasurinen ovat asuneet Eräjärvellä 12 vuotta ja he pitävät Eräjärven tapahtumia lämminhenkisinä. Mukaansa pariskunta osti lusikkaleipiä ja hiivaleipää.

– Eräjärvi on hauska kyläyhteisö, Niemi miettii.

Vappuvaatetukseen pukeutunut Juulia ja Jani Hentunen sekä heidän viisivuotias tyttärensä Venla kertovat asuvansa Hyvinkäällä, mutta tulleensa Juulian vanhempien luona käymään.

Juulia Hantunen nauraa, että Eräjärvellä saa hassutella hauskojen vaatetusten kera.

– Hyvinkäällä emme ehkä olisi pukeutuneet näin rennosti, Juulia Hentunen kertoo.

Vihtori Muhujärvi ja Vihtori Nyman tarjoilivat torilla taustamusiikkia duona, kun trion kolmas jäsen Kyösti Blomerus oli hautajaisissa. Victoria Trio on musisoinut yhdessä neljän vuoden ajan.

Katri Lilja Helena Männistö laittoi musiikin tahdissa tanssiksi torilla. Männistö nauraa toimittajalle, että hänelle voisi laittaa lehteen kaikki kolme etunimeä, kun kuitenkaan kukaan toimittaja ei muista, mikä niistä on hänen varsinainen etunimensä.

Eräjärven vapputori
Vappuvaatetukseen pukeutunut Juulia ja Jani Hentunen sekä heidän viisivuotias tyttärensä Venla kertovat asuvansa Hyvinkäällä. Juulia nauraa, että Eräjärvellä saa pukeutua rennosti vappuasuihin ja hassutella vapaasti. Kuva: Mirkka Tuominen
Eräjärven vapputori
Päivi Sirén oli tuonut vapputorille myyntiin kutomiaan villasukkia. Kuva: Mirkka Tuominen
Eräjärven vapputori
Heidi Siekkinen (vas.) siskonsa Satu Kainiston kanssa, Kimi-koira mukaan lukien, tulivat käymään Eräjärven vapputorilla. Vappua he viettivät Eräpyhässä mökkeillen. Kuva: Mirkka Tuominen

Juttua on muokattu 10.5.2022 kello 12.42: Juttuun on korjattu, että Anne ja Reijo Kahelin talkoilivat torilla Eräjärven Kehittämisyhdistyksen kojussa. Jutussa väitettiin virheellisesti, että koju olisi ollut heidän omansa.

Leave a Comment