Hello Teenager: Lämpimät terveiset kaikille Oriveden asukkaille! – vaihto-opiskelijat Federico ja Edoardo kertovat viihtyneensä paikkakunnalla erinomaisesti

 Enrico Decandia (vaihto-opiskelijoiden tutor), Federico Chabod, Edoardo Cortivo, Jenni Decandia (Erasmus+ -koordinaattori)
Federico Chabod (2. oik.) ja Edoardo Cortivo ovat saaneet tutustua Oriveteen muun muassa vaihto-opiskelijoiden tutorin Enrico Decandian (oik.) ja Erasmus+ -koordinaattori Jenni Decandian opastuksella. Kuva: Marco Decandia

Olemme olleet huhtikuun alusta lähtien täällä Oriveden lukiossa Erasmus+ vaihto-opiskelijoina, osallistumme Erasmus+ -ohjelman pitkäkestoiseen oppilasliikkuvuuteen. Olemme kotoisin Pohjois-Italiasta, Aostan laaksosta ja käymme täällä paikallista koulua kuukauden ajan.

Ilmasto on ollut odotusten mukainen: kylmä. Tähän aikaan vuodesta Italiassa alkaa olla kuuma (yli +20 celsiusastetta) ja lähteminen sellaisesta lämmöstä lumiseen avaruuteen, mikä täällä Suomessa oli huhtikuun alussa meitä vastassa, oli hieman traumaattista. Nyt olemme kyllä alkaneet jo tottua siihen.

Lisäksi täällä on kilometrejä ja kilometrejä koskematonta ja kaunista luontoa: metsiä, peltoja ja järviä. Tällaiseen luontoon emme ole tottuneet Italiassa.

Täällä ihmiset ovat aluksi hyvin pidättyväisiä ja ujoja, mutta kun heihin tutustuu paremmin, he ovat avoimia ja lämpimiä. Meidät on otettu täällä todella ystävällisesti vastaan. Tämän huomasimme heti ensimmäisenä koulupäivänä.

Koulujärjestelmä on täällä hyvin erilainen kuin meillä. Suomalainen koulujärjestelmä on paljon mukavampi kuin italialainen.

On huippua, että voit pitää 15 minuutin tauon oppituntien välillä, ruokalassa on erittäin kätevää syödä lounasta ja koulunkäynti vaikuttaa olevan ylipäätään vähemmän vaativaa kuin Italiassa.

Koulussa opiskeltavat oppiaineet ovat osittain erilaisia kuin Italiassa. Toisaalta taas saman oppiaineen opiskelu eroaa siitä, miten kyseistä oppiainetta opiskellaan Italiassa.

Vapaa-ajalla olemme käyneet pari kertaa Tampereella ja kerran Jämsässä. Vaihtomme aikana meillä on ollut ilo tavata perhe Decandia. Decandiat ovat kertoneet meille paljon tavoista ja arjesta täällä Suomessa.

Vaikka emme osaakaan suomea, kommunikointi ei ollut täällä ongelma, sillä suurin osa väestöstä osaa englantia.

Kiitämme Oriveden lukiota siitä, että olemme päässeet tänne opiskelijavaihtoon sekä tämän kokemuksen mahdollistamisesta. Pidimme Orivedestä erittäin paljon ja toivomme, että voimme palata tänne myöhemmin, ehkä lomalla.

Erityinen kiitos Oriveden kaupungille ja sen asukkaille lämpimästä vastaanotosta.

Federico Chabod ja Edoardo Cortivo

Oriveden lukion italialaiset vaihto-opiskelijat

Leave a Comment