On se aika keväästä, kun suunnistuskoulu ponkaistaan käyntiin – rasteja etsitään seitsemällä eri kerralla ja kartalla

Lapset ja nuoret saavat taas suunnistusoppia, kun OrPon perinteinen suunnistuskoulu alkaa. Arkistokuva: Juha Jäntti

Yksi varma kevään merkki on ensi viikon tiistaina Hiihtomaasta starttaava Oriveden Ponnistuksen suunnistuskoulu.

Aloituskerralla ilmoittaudutaan ja tehdään ensimmäinen harjoitus. Suunnistuskoulukertoja pidetään kevään ja alkukesän aikana kaiken kaikkiaan seitsemän, joista jokainen kerta eri paikassa ja eri kartalla.

– Viimeinen kerta, joka on samalla päättäjäistilaisuus, on kesäkuun puolivälissä Hyytiälän metsäasemalla, sanoo Niina Järvensivu suunnistuskoulun järjestäjistä.

Suunnistuskoulu on tarkoitettu 7–16-vuotiaille.

– Jaamme osallistujat pieniin ryhmiin ja lähdemme ohjaajan kanssa metsään etsimään rasteja ja tutkimaan karttoja ja karttamerkkejä. Kun suunnistustaidot karttuvat, voi suunnistaa myös parin kanssa tai yksin. Suunnistuskoulu järjestetään metsissä, joissa on paljon polkuja suunnistusta helpottamassa, Järvensivu kertoo.

Ohjattujen kertojen jälkeen suunnistuskoulu muuttuu omatoimiseksi suunnistamiseksi iltarastien yhteyteen, kunnes suunnistuskoulu jatkuu taas elokuussa.

Etsimisen ja löytämisen riemua luonnossa

Järvensivu laskeskelee, että viime vuosina suunnistuskoululaisia on ollut noin 10–20.

– Välillä suunnistuskoululaisia on ollut tosi paljon, mutta viime vuonna oli vähän. Korona on syönyt lapsimäärää, vaikka ohjaajat ovat käyttäneet metsässä maskia.

Järvensivun oma suunnistusura sai alkunsa jo lapsena, kun naapurin lapset harrastivat suunnistusta ja houkuttelivat Järvensivun mukaansa iltarasteille.

– Suunnistus osoittautui hauskaksi ja mukavaksi, mutta sittemmin suunnistus jäi muiden kiireiden jalkoihin joksikin aikaa.

Omat lapsensa hän kuitenkin johdatteli suunnistuksen pariin ja päätyi silloin ohjaajaksi.

– Sillä tiellä ollaan, hän nauraa.

– Suunnistus tarjoaa haasteita ja elämyksiä sekä rastien etsimisen ja löytämisen riemua. Samalla saa luontokokemuksia, oppii liikkumaan metsässä, ja kunto kasvaa.

Leave a Comment