Sasky remontoi ylioppilastaloa 2,5 miljoonalla eurolla vuosina 2024-25: ”Tärkeintä, että talolle saadaan elämää!”

Tampereen ylioppilastalon tulevaisuus alkaa hahmottua. Jos kaikki asiat etenevät nykyisten suunnitelmien mukaan, Sasky aloittaa omistukseensa siirtyvän arvotalon remontoinnin vuonna 2024. Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti (oik.) antoi maanantaina saunakauhan toimitusjohtaja Jaakko Sinivuorelle, jonka johtamasta Aleksin Ravintolat Oy:stä tulee Saskylle keskeinen yhteistyökumppani. Sasky ja Aleksin Ravintolat ovat solmineet strategisen aiesopimuksen yhteistyöstä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tampereen ylioppilastalon tulevaisuus alkaa hahmottua. Jos kaikki asiat etenevät nykyisten suunnitelmien mukaan, Sasky aloittaa omistukseensa siirtyvän arvotalon remontoinnin vuonna 2024. Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti (oik.) antoi maanantaina saunakauhan toimitusjohtaja Jaakko Sinivuorelle, jonka johtamasta Aleksin Ravintolat Oy:stä tulee Saskylle keskeinen yhteistyökumppani. Sasky ja Aleksin Ravintolat ovat solmineet strategisen aiesopimuksen yhteistyöstä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

SASKY-koulutuskuntayhtymällä on selkeät askelmerkit Tampereen ylioppilastalon suhteen. Tulevat omistajat odottavat Tampereen kaupungin myyntipäätöksen lainvoimaistumista. Heti kaupan varmistuttua saskylaiset kutsuvat Museoviraston asiantuntijat kohteeseen, jossa selvitetään remontin reunaehdot. Uusi isäntä tapaa myös vuokralaiset, joilla on toimintaa kiinteistössä. Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti lupailee, että historiallinen rakennus pesee kasvonsa vuosina 2024 ja 2025 toteutettavassa remontissa. Hankkeen valmistuttua koulutuskuntayhtymä aloittaa kohteessa opetustoiminnan.

Tampereen kaupunki on yrittänyt myydä ylioppilastaloa lähes vuosikymmenen ajan. Kohteelle ei ole löytynyt ostajaa.

Sasky-koulutuskuntayhtymä on maamme suurin toisen asteen ammatillista koulutusta sekä yleissivistävää koulutusta tarjoava oppilaitos, jonka toiminta ei ole rakentunut selkeän maakuntakeskuksen ympärille. Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimiva Sasky on aloittanut Tampereen valtaamisen. Se on hankkinut omistukseensa esimerkiksi Haapasen huvilan Pyynikiltä. Arvokohde palvelee nykyään Tampereen palvelualan ammattiopiston tieto- ja viestintätekniikan koulutusta.

– Me haluamme toimia Tampereen keskustassa. Emme sijoita toimintojamme kaupungin laita-alueille, kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti linjaa.

Lahden mukaan Saskyllä on uudenlaista oppimisympäristöä luotaavat suunnitelmat Tampereen ylioppilastaloa varten. Hän korostaa, että ostajina heille on ratkaisevan tärkeää, että kiinteistö voidaan saattaa koulutuskäyttöön. Se on myös kaupan ehto.

Aleksin Ravintolat Oy:n Tiiliholvi on toiminut ylioppilastalon suojissa jo vuodesta 1978 lähtien. Toimitusjohtaja Jaakko Sinivuori sanoo, että punatiiliset ja holvimaiset ravintolatilat ovat suorastaan käsite, joten niiden ilmeeseen kajoaminen ei ole ykkösjuttu.

– Tämä arvokohde ansaitsee remontin, jossa suoranainen rakennushelmi tulee näkyväksi tamperelaisessa kaupunkikuvassa. Lisäksi ylioppilastalo kaipaa elämää, ihmisiä, Sinivuori lisää.

Lahden mukaan Sasky tekee perusteellisen pohjatyön ennen kuin ylioppilastalossa tehdään yhtään mitään.

– Tiedämme, että tämän kokoluokan ja vaatimustason ainutlaatuinen kohde ottaa oman aikansa. Työtä ei pilata kiireellä. Remontti, jossa koko kiinteistö käydään läpi, toteutetaan vuosina 2024 ja 2025. Taloussuunnitelmassamme olemme varanneet remonttiin 2,5 miljoonaa euroa. Mikäli isoja yllätyksiä ei ilmene, raha kyllä riittää, Lahti vakuuttaa.

– Toteutimme pieteetillä Haapasen huvilan remontin. Siellä budjettimme alittui runsaalla 200 000 eurolla. Meillä on varsin paljon osaamista omassa talossamme. Haapasen huvila on malliesimerkki kohteesta, johon omat opiskelijamme ovat valmistaneet yksilöllisiä yksityiskohtia, rakenteita, jotka vaativat käsityötä. Meillä on muun muassa perinnerakentamisen ja kivityön huippuosaamista, Lahti hehkuttaa.

Aleksin Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sinivuori (oik.) odottaa mielenkiinnolla yhteistyötä Saskyn kanssa. Siitä on tulossa Tampereen ylioppilastalon uusi isäntä. Tiiliholvi on Tampereen perinteikkäimpiä ravintoloita, joissa satsataan sali- ja keittiöhenkilökuntaan. Ravintola tarjoaa jatkossa harjoittelupaikkoja Saskyn opiskelijoille. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Aleksin Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sinivuori (oik.) odottaa mielenkiinnolla yhteistyötä Saskyn kanssa. Siitä on tulossa Tampereen ylioppilastalon uusi isäntä. Tiiliholvi on Tampereen perinteikkäimpiä ravintoloita, joissa satsataan sali- ja keittiöhenkilökuntaan. Ravintola tarjoaa jatkossa harjoittelupaikkoja Saskyn opiskelijoille. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tilat ovat vetonaula

Antti Lahti kertoo, että opetustiloilla on väliä. Hänen mukaansa tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ovat ottaneet Haapasen huvilan omakseen. Opiskelijat antavat koko ajan myönteistä palautetta tilojen viihtyisyydestä ja innostavuudesta.

Nyt Lahden katseet ovat ylioppilastalossa. Hän näkee jo ravintola- ja catering-alan, majoitus- ja ravitsemusalan, musiikkituotannon, taidealan sekä kaupan ja hallinnon palvelualan opiskelijoita ahkeroimassa ylioppilastalon suojissa.

– Esimerkiksi koronapandemia on karkottanut majoitus- ja ravintola-alalta paljon ammattitaitoisia työntekijöitä pois. Olen vakuuttunut siitä, että Saskyn antama koulutus moderneissa tiloissa ja lähellä alan huipputoimijoita on sellainen magneetti, joka vetää majoitus- ja ravintola-alasta kiinnostuneita puoleensa, Lahti puhkuu intoa.

Aleksin Ravintolat Oy on suoranainen käsite tamperelaisessa ravintolaelämässä ja -kulttuurissa. Toimitusjohtaja Jaakko Sinivuori lupaa tarjota niin Tiiliholvista kuin muistakin yhtiön ravintoloista harjoittelupaikkoja saskylaisille alan opiskelijoille.

– Meidän kaltaisissamme ravintolaissa palvelu on ykkösjuttu. Lisäksi ruokamme valmistetaan sataprosenttisesti käsityönä. Meidän toimintaideamme pohjaa asiakkaan ravintolakokemukseen. Uskon, että ravintolamme ovat kiinnostavia ja vetovoimaisia niin harjoittelu- kuin työpaikkoinakin, Sinivuori miettii.

– Odotamme kovasti yhteistyötä Saskyn kanssa, hän lisää.

Sinivuori ei halua tässä vaiheessa yksilöidä eikä luetella toiveita, joita hänellä ravintoloitsijana on tulevalle vuokraisännälle.

– Minusta ratkaisevaa on, että tämä talo saadaan kaikin puolin hyvään kuntoon. Lisäksi tarvitsemme aitoa kaupunkielämää tänne, Sinivuori toteaa.

Vuokralaiset säilyttävät paikkansa

Antti Lahti korostaa, että Sasky haluaa tehdä jatkossa yhteistyötä kaikkien ylioppilastalon nykyisten vuokralaisten kanssa.

Lahti kertoo kontaktoineensa jo kaikki vuokralaiset.

– Ylioppilastalossa on toimijoita, jotka käyttävät tiloja iltaisin ja viikonloppuisin. Tehokkainta on, että samat tilat voisivat olla päiväaikaan muun muassa opetuskäytössä.

Tampereen ylioppilastalossa on tehty viimeinen isompi remontti 1980-luvulla.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment