Aito Säästöpankki ja Ylihärmän Säästöpankki aloittavat yhteistoimintaneuvottelut – henkilöstömäärä ja konttoriverkosto suurennuslasin alle

Jo Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimiva miljardipankki, Aito Säästöpankki levittäytyy lähikuukausien aikana Etelä-Pohjanmaalle. Ylihärmän Säästöpankki yhdistyy Aito Säästöpankkiin. Ensi tiistaina alkavat yhteistoimintaneuvottelut. Toiminnan uudelleen järjestelyssä tarkastellaan henkilökunnan määrää ja konttoriverkostoa. Kartta: Aito Säästöpankki
Ylihärmän Säästöpankin yhdistyminen Aito Säästöpankkiin avaa sille oven vauraalle Etelä-Pohjanmaalle. Vuonna 2020 Aito Säästöpankki levittäytyi Satakuntaan; silloin oli fuusio Huittisten Säästöpankin kanssa. Aito Säästöpankin juuret ovat Pirkanmaalla. Pian pankki toimii fyysisesti 18 kunnan alueella kolmessa maakunnassa. (Kartta: Aito Säästöpankki)

Kesäkuun alussa yhdistyvät Aito Säästöpankki ja Ylihärmän Säästöpankki tekevät heti alkajaisiksi organisaatiomuutoksen. Molemmissa pankeissa alkaa yhteistoimintaneuvottelut. Suurennuslasin alla ovat  päällekkäiset toiminnot ja voimavarojen uudelleen kohdistaminen muuttuvassa toimintaympäristössä.

–  Mahdollistaaksemme uuden organisaation rakentamisen ja taataksemme kilpailukykyisen, laadukkaan ja ketterän palvelun sekä eri liiketoiminta-alueiden yhteistyön kehittämisen, käynnistämme toimintamme uudelleen organsointiin tähtäävät yhteistoimintaneuvottelut. Samalla varaudumme myös vallitsevan geopoliittisen tilanteen eli Ukrainan sodan pitkittymiseen eli sen aiheuttamiin taloudellisiin vaikutuksiin, toimitusjohtaja Pirkko Ahonen kertoo.

Aito Säästöpankki ja Ylihärmän Säästöpankki aloittavat ensi tiistaina yhteistoimintaneuvottelut, joiden perusteena ovat taloudelliset, tuotannolliset ja toimintojen uudelleenjärjestelyihin liittyvät syyt. Neuvottelukutsuja on kolme. Kutsut koskevat Aito Säästöpankin paikallisjohtajia, Aito Säästöpankin paikallistiimejä, varainhoitotiimiä ja yrityspankin säästöpankkiireja sekä Ylihärmän Säästöpankin henkilöstöä.

Päällekkäisyyksien purkua, kilpailuetua ja varautumista

– Organisaation uudelleen järjestelyn avulla puramme päällekkäisyyksiä. Jaamme tehtävät ja kohdennamme voimavarat niin, että ne kohtaavat uudessa Aito Säästöpankissa saumattomasti yli eri liiketoiminta-alueiden asiakkaiden parhaaksi. Luomme organisaation, joka pystyy reagoimaan innovatiivisesti ja ketterästi asiakastarpeiden ja toimintaympäristön muutoksiin. Rakennamme kilpailuetua, säästöpankkikokemusta, joka yhdistää henkilökohtaiset ja digitaaliset palvelut sekä talouden valmennuksen ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, kuvailee Aito Säästöpankin toimitusjohtajana myös yhdistymisen jälkeen jatkava Pirkko Ahonen.

Ahonen sanoo, että myös vallitseva geopoliittinen epävarmuus ja sen mahdollinen pitkittyminen edellyttää pankilta varautumista talouskasvun hidastumiseen ja kysynnän laskuun.

– Kiihtyvä inflaatio, korkojen nousu ja vallitseva geopoliittinen tilanne vaikuttavat kuluttajien luottamukseen sekä yritysten investointihalukkuuteen ja -kykyyn. Isojen hankintojen ja investointien harkinta-ajat pitenevät ja tätä kautta luotonannon kysyntä todennäköisesti pienenee, Ahonen tarkentaa.

Vaikutuksia henkilöstömäärään ja konttoriverkostoon

Aito Säästöpankki ja Ylihärmän Säästöpankki arvioivat parhaillaan yhteistoimintaneuvotteluiden vaikutusta, ja ne selvittävät mahdollisuutta tarjota osalle henkilökunnasta sijoittumista muihin tehtäviin. Yhteistoimintamenettelyllä voi olla vaikutuksia henkilöstömäärään ja konttoriverkostoon.

Aito Säästöpankilla on nyt 125 työntekijää. Ylihärmän Säästöpankissa on tällä hetkellä töissä 25 pankkialan ammattilaista. Aito Sp:llä on 14 konttoria, jotka ovat vähenemässä Tampereella vielä tämän vuoden aikana konttoreiden uudelleen järjestelyn seurauksena.

Ylihärmän Säästöpankki on toiminut kolmen kunnan alueella eli Kauhavalla, Isossakyrössä sekä Seinäjoella. Pankilla on neljä konttoria.Ne ovat Seinäjoella, Isossakyrössä, Ylihärmässä ja Kauhavalla.

– Toimimme jatkossakin paikallisesti ja suurella sydämellä Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Uudelleen organisoitumalla kokoamme uudistumiskykyisen, tehokkaan ja yhtenäisen, alan huippuosaajista koostuvan joukon asiakkaidemme taloutta valmentamaan sekä mahdollistamme tulevaisuuden investoinnit palvelujen kehittämiseen. Näin asiakkaan on vaivatonta asioida kanssamme – kanavasta, ajasta ja paikasta riippumatta, Ahonen muistuttaa.

Aito Säästöpankki täytti juuri 12 vuotta. Aito Säästöpankki Oy on Ikaalisten Sp:n ja Luopioisten Sp:n perustama pankki.

Pirkanmaalaispankki yhdistyi vuonna 2022 satakuntalaisen Huittisten Sp:n kanssa. Sen itsenäinen toiminta kesti 143 vuotta.

Aito säästöpankki toimii kesäkuun alusta lähtien kolmessa maakunnassa, eli Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Yhdistymisen jälkeen pankilla on 77 000 asiakasta.

Pankin yhteenlaskettu tase on 1,3 miljardia euroa.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment