Annankotia jo varustettu hätämajoitustarpeisiin, myös tyhjiä vuokra-asuntoja tarjotaan ukrainalaispakolaisille – Maininkiin kertynyt runsaasti käyttötavaraa

Vielä löytyi vähän suklaapatukoita tavaratilasta. Hannu Tokee jakoi loputkin kyydissä olleille lapsille, kun hän toi heti sodan alkuvaiheissa bussilastillisen ukrainalaisia sodan jaloista Suomeen. Orivedelle he eivät kuitenkaan jääneet, vaan nämäkin tulijat hakeutuivat Tampereelle, lähemmäs omankielisiä. Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden kaupunginhallitus päätti tuoreeltaan Ukrainan sodan alettua, että sieltä tuleville pakolaisille voidaan ottaa käyttöön tyhjiä kaupungin vuokra-asuntoja. Kaikkein nopeimmin majoitustilaa löytyy kuitenkin Annankodista, jota on jo lahjoitustavaroin sisustettukin hätämajoitusta silmällä pitäen.

– Annankoti Tähtiniemikodin alueella on tyhjillään, ja sinne on viime viikolla alettu laittaa hätämajoitusvarustusta. Jos tulisi äkillinen tarve, sielläkin pystyy asumaan väliaikaisesti, ja se on otettavissa nopeasti käyttöön. Vuokra-asunnothan ovat tyhjiä ja niistä on sähköt pois, joten niiden käyttöönotto vie aina pikkuisen enemmän aikaa, kertoo perusturvajohtaja Tuija Peurala kaupungilta.

Tampereelta ei vielä ole tullut pyyntöjä majoittamisesta. Maahanmuuttovirasto on ottanut kuntiin viime viikolla yhteyttä, kartoittaakseen kuntien hätämajoitusvalmiutta. Valmisteilla on Peuralan tietojen mukaan myös kunnille korvaus majoittamisesta. Orivesikin on ilmoittanut Migrille kaupunginhallituksen päätöksestä.

– Annankotiin mahtuu ensi hätään parikymmentä asukasta. Kaupunginhallituksen päätöksessä taas todettiin, että 50–70 henkilöä voidaan majoittaa tyhjiin vuokra-asuntoihin. Voisin kuvitella, että tulijoita on tulevina viikkoina ja kuukausina enemmänkin, Peurala sanoo.

Moni haluaa jäädä mieluummin isoihin kaupunkiin, osaksi yhteisöä

Tulijoiden määrä riippuu tietenkin siitä, miten isot kaupungit ovat saaneet tiloja järjestettyä. Moni ukrainalaisperhe haluaa jäädä isompiin kaupunkeihin, joissa on omankielistä yhteisöä ympärillä. Tampereen kaupunkiseudullakin kaikki kunnat kuitenkin varautuvat sijoittamaan tulijoita.

– Orivedelläkin tietysti pyritään siihen, että tulijat olisivat lähellä toisiaan, mutta vuokra-asuntotilanne elää koko ajan.

Kaupunki on pyytänyt ilmoittamaan omia reittejään paikkakunnalle tulleista ja yksityiskoteihin majoitetuista ukrainalaisista Tuija Peuralalle, jotta heille kuuluvista palveluista pystytään tarvittaessa huolehtimaan. Näitäkin ilmoituksia on jonkin verran tullut viime viikon jälkeen, ja niiden perusteella paikkakunnalla on suunnilleen 15 ukrainalaista. Heistä noin puolet on lapsia.

Perusturvajohtaja siis koordinoi tässä vaiheessa ukrainalaisten tuloa, mutta jos kouluasioita tulee järjestettäväksi, niin siinä vaiheessa myös kasvatus- ja opetusjohtaja sekä varhaiskasvatuspäällikkö otetaan mukaan valmisteluihin.

– Ihmiset tuntuvat olevan hyvin halukkaita auttamaan, sillä Ukrainan tilanne on järkyttänyt kaikkia, Peurala sanoo.

Maininki saanut ”hirvittävästi” tavaralahjoituksia

Saman vahvistaa kierrätystavaratalo Mainingin vastaava Terhi Ahlgren. Työpaja Maininki ottaa vastaan tavaralahjoituksia kuten arjessa tarvittavaa taloustavaraa, mutta ei vaatteita. Maininkiin on koottu myös listaa lahjoitettavista huonekaluista, joita ukrainalaiset saavat maksutta hakea, ja niitä on jo noudettukin Annankodin huoneiden kalustamiseen.

– Listaan on lyhyellä aikaa kertynyt 20–30 nimeä, jotka ovat ilmoittaneet huonekaluista, ja hirvittäväasti on tuotu myös kotitaloustavaraa, perähuone on jo aivan täynnä lahjoitustavaraa. Annankotiin onkin viety 4 hengen settejä, joissa on kaikki jokapäiväiseen elämiseen tarvittava liinavaatteista, verhoista ja astioista lähtien, Ahlgren kertoo.

Pari henkilöä niitä lajittelee ja tarkistaa, että tavara on käyttökelpoista.

Yhteydenpidon kannalta tärkeitä venäjän kielen taitoisia löytyy kaupungin työntekijöistäkin, ja myös SPR on kerännyt tietoa kielitaitoisista vapaaehtoisista. Ukrainan kielen taito on kuitenkin vähäisempää koko Pirkanmaalla.

Leave a Comment