Pirkanmaan Jätehuolto aloittaa kodin poistotekstiilien keräyksen – Orivedellä riepuja voi viedä myös jäteasemalle, muutoin keräys kulkee Repen ja Romun mukana

poistotekstiili, lajittelu
Poistotekstiilin keräykseen soveltuvat tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia, mutta kuivia, puhtaita ja hajuttomia. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

Pirkanmaan Jätehuolto aloittaa kodin poistotekstiilien keräyksen. Poistotekstiilejä voi tuoda Riepu-keräykseen toukokuun alusta alkaen.

Keräys kulkee kodin vaarallisia jätteitä, metalliromua ja sähkölaitteita keräävien Repen ja Romun mukana lokakuuhun saakka. Repe ja Romu pysähtyvät Pirkanmaalla kesän aikana yli 300 pysäkillä.

– Poistotekstiilin vastaanotto pysäkeillä on uusi palvelu, mutta myös kotitalouksien metallia, sähkölaitteita ja vaarallista jätettä voi tuoda kyytiin entiseen tapaan. Tuoduista jätteistä ei peritä maksua, kertoo logistiikkakoordinaattori Piia Kuusinen Pirkanmaan Jätehuollon tiedotteessa.

Orivedellä Repe ja Romu pysähtyvät elokuussa yhteensä 21 eri pysäkillä. Juupajoella ne käyvät elokuussa yhtenä päivänä viidellä pysäkillä.

Repen ja Romun Riepu-keräyksen lisäksi poistotekstiilejä voi viedä Oriveden jäteasemalle.

Lakanat kelpaavat, sukat eivät

Riepu-keräykseen voi tuoda kerralla kaksi muovipussillista poistotekstiiliä. Ennen pakkaamista tekstiili on lajiteltava oikein. Pysäkeillä Pirkanmaan Jätehuollon työntekijä vielä tarkistaa tuodut tekstiilit ja auttaa lajittelussa.

– Poistotekstiilin keräykseen soveltuvat tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia, mutta kuivia, puhtaita ja hajuttomia. Lajitteluohjeeseen kannattaa tutustua huolellisesti. Riepu-keräykseen ei voi esimerkiksi tuoda ehjiä lahjoitettavia vaatteita, neuvoo ympäristökouluttaja Päivi Koro Pirkanmaan Jätehuollosta.

Poistotekstiiliksi kelpaavat paidat, housut, hameet ja takit, pyyhkeet, lakanat, verhot ja pöytäliinat.

Poistotekstiiliksi eivät sovi alusvaatteet, sukat, sukkahousut, laukut, vyöt, kengät, matot, tyynyt, peitot, pehmusteet, pehmolelut eivätkä likaiset, märät, homeiset ja voimakkaasti haisevat tekstiilit.

– Poistotekstiilistä jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua, jota yritykset voivat käyttää tuotteidensa raaka-aineina. Pirkanmaalainen poistotekstiili käsitellään Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylaitoksessa Paimiossa, Pirkanmaan Jätehuollon tiedotteessa kerrotaan.

Leave a Comment