Ensi viikolla aloittava retkeilykoordinaattori pitää Oriveden luontoa poikkeuksellisen kauniina – hän haluaakin saada retkeilypaikat kuntoon ja kaiken kansan tietoisuuteen

Retkeilykoordinaattoriksi valittu Hannele Moilanen odottaa jo innolla ensi viikolla alkavaa pestiään ja sitä, että Oriveden retkeilyalueet saadaan vietyä esille uusiin kanaviin. Kuva: Hannele Moilasen kotialbumista

Oriveden kaupungin retkikoordinaattorin tehtävään yhdeksäksi kuukaudeksi valittu Hannele Moilanen odottaa jo innolla pääsevänsä tositoimiin, kun työt ensi viikolla alkavat.

Lue lisää: Oriveden retkeilykoordinaattori löytyi omalta paikkakunnalta – hakemuksia tehtävään tuli 29

– Odotan, että pääsen tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa, tutustumaan uusiin ihmisiin, valokuvaamaan ja kirjoittaan juttuja. Ehkä saamme Oriveden ihan uudenlaisiin kanaviin esille, hän toivoo.

Retkeilykoordinaattorin tehtävänä on tuottaa digitaalista reittitietoa ja jalostaa siitä retkeilijöitä palvelevia uusia tuotteita yhteistyössä yritysten ja kolmannen sektorin kanssa.

Olemassa olevien luontokohteiden lisäksi retkeilykoordinaattori pääsee osallistumaan myös aivan uuden reitin brändäykseen, kun Tampereen Kintulammilta aletaan rakentaa polkuyhteyttä Oriveden Pukalaan ja Teerijärville.

Lue lisää: Orivesi hakee retkeilykoordinaattoria luontokohteiden kehittämiseen – uusi hanke tuottaa ja jalostaa digitaalista reittitietoa

Oriveden kauneus viehättää

Orivedellä 12 vuotta asunut Hannele Moilanen valmistui tammikuussa luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Hän on työskennellyt aiemmin hammashoitajana, mutta halusi vaihtaa pois hoitoalalta.

– Kun ensimmäisen kerran kuulin, että Orivedelle on tulossa hakuun retkeilykoordinaattorin paikka, ajattelin heti, että vitsit, mikä paikka! Innostuin tosi paljon siitä.

Moilasta sytytti tehtävän monipuolisuus. Hän kokee, että se vastaa monella tapaa hänen uutta koulutustaan.

– Olen aina pitänyt luontoasioita tosi tärkeinä ja kiinnostavina.

Orivedellä retkeilypaikkoja on hänen mielestään tosi hyvin.

– Orivesi on luonnoltaan ihan poikkeuksellisen kaunis paikka. Vesistöt ja maaston vaihtelut tekevät luonnosta erityisen kauniin.

Retkeilyalueet kuntoon ja näkyville

Oriveden retkeilyn kehittämiskohteet liittyvät Moilasen mielestä sekä näkyvyyteen että reittien hoitamiseen ja huoltamiseen.

– Ensinnäkin retkeilykohteet on saatava näkyville, jotta ihmiset tietävät, että niitä on. Toisekseen näen, että reittien hoitamisen ja huoltamisen pitäisi olla säännönmukaisempaa ja sitä pitäisi tapahtua enemmän.

Esimerkiksi Moilanen ottaa Iso-Vuorijärven läheisen Siikajärven reitin.

– Se on täysin hoitamaton. Kaupungin velvollisuus on huolehtia niiden kunnossapidosta. Ja jos haluamme mainostaa retkeilyalueitamme, niiden on oltava kunnossa. Iso-Vuorijärven ja Siikajärven reittejä voisi myös laajentaa niin, että ne yhdistyisivät aina Juupajoen puolelle asti, Moilanen heittää.

Oriveden retkeilypaikoista juuri Iso-Vuorijärvi on Moilasen oma suosikki. Se on ehtinyt tulla tutuksi ja läheiseksi, koska hän johti siellä viime syksynä uudistusprosessia ollessaan harjoittelussa kaupungin liikuntapalveluissa.

– Polut olivat menneet siellä huonoon kuntoon, koska kävijöitä oli ollut paljon. Siellä rakennettiin pitkospuita ja uusittiin siltoja sekä luolan tulipaikka ja penkit.

Iso-Vuorijärvellä Moilasta viehättävät erilaiset luontotyypit.

– Tykkään tosi paljon, kun siellä on kallioista ja sitä myöten vähän haastava. Polku kulkee järvenrantaa tosi pitkän matkaa. Se on jotenkin tosi ihanaa.

Eväskorissa sekä perinteistä että uutta

Toinen Moilasen retkeilysuosikki on Eräpyhä. Siinä, missä Iso-Vuorijärven haastava maasto ei välttämättä sovi kaikille, on esteetön Eräpyhä kaikille passeli.

– Se on tosi perheystävällinen paikka, hän vinkkaa.

Itseään Moilanen luonnehtii päiväretkeilijäksi.

– Joitakin öitä olen yöpynyt maastossa, mutta hirveästi en ole vaeltanut. Eniten tulee retkeiltyä kesäisin, mutta talvellakin on kiva käydä nuotioretkellä.

Makkara, leipä ja hedelmät ovat perinteisiä ja tuttuja eväitä, joita Moilanenkin eväskoriin useimmiten pakkaa. Opiskeluaika antoi kuitenkin tähänkin uusia vinkkejä.

– Pastaruuat ovat tosi helppoja tehdä retkillä.

Retkeilykoordinaattori itse retkeilee mieluiten porukalla. Omasta takaa retkeilyseurueeseen kuuluvat mies ja kolme lasta.

– Arjessa tykkään kyllä lenkkeillä yksin koiran kanssa metsäreiteillä. Luonnossa liikkuessani tykkään hirveästi aina kuvata kaikkea. Lenkillä käydessäkin tulee räpsittyä kuvia, Hannele Moilanen kertoo.

Hannele Moilanen on alanvaihtaja. Hän on työskennellyt hammashoitajana ennen kouluttautumistaan luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Kuva: Hannele Moilasen kotialbumista

Leave a Comment