Konevuokraamossa on huomattu, että asiakkaat ajattelevat yhä enenevässä määrin vuokraamisen myös ympäristötekona – kevätpuuhissa on kysyntää nyt oksasilppurille, jonka silppuaman katteen voi hyödyntää omassa puutarhassa

Oksasilppuria ajetaan ajomoottorilla, ja työt tehdään hakkuumoottorilla. – Ei muuta kuin kone käyntiin ja aletaan syöttää risuja, Juhana Rentto havainnollistaa. Kuvat: Heli Rahkonen

Paikallisessa konevuokraamossa on viimeisen vuoden aikana huomattu yhä enenevässä määrin, että asiakkaat ovat ryhtyneet ajattelemaan vuokraamisen olevan kannattava ratkaisu myös ympäristön kannalta.

– Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut tässä ajattelussa selkeä muutos. Varsinkin yksityispuolella vuokraaminen nähdään omistamisen vaihtoehtona. Koneen valmistaminen vie paljon energiaa, joten kiertotaloudellisestikin vuokraaminen on järkevä ratkaisu, To-Rentin yrittäjä Juhana Rentto sanoo.

Toisaalta muutosta on havaittavissa myös yrityspuolella.

– Halu sitoutua oman ydinliiketoiminnan ulkopuoliseen toimintaan vähenee koko ajan. Konevuokraus tulee silloin mukaan kuvioihin.

Konevuokrauksen puolesta puhuu myös sen vaivattomuus, kun huollot, korjaukset ja säilytykset jäävät pois.

Juhana Rentto on pistänyt merkille, että moni näkee vuokraamisen ekotekona. Kaikkea ei haluta enää omistaa.

Klapikone suosituimpia

Vuonna 2013 perustettu yritys on toiminut näihin päiviin asti sivutoimisesti. Rentto on vetovastuussa yrityksestä. Tuomas Äikkäällä ja Toni Välilällä on päivätyöt muualla.

Ensimmäinen vuokrattava kone oli klapikone. Tästä kalustoa ja toimintaa on pikkuhiljaa laajennettu.

– Klapikone on edelleen silti käyttömääräisesti suosituimpia koneita, vaikka onkin sesonkiluontoinen.

Yrittäjän silmä on jo harjaantunut siihen, mitä koneita kannattaa valikoimissa pitää.

– Paljon kysellään, onko meillä sitä tai tätä. Kun tiedusteluja tulee tarpeeksi, näemme, että se kannattaa hankkia. Joskus myös kokeilemme jollakin koneella, vetääkö se tällä alueella.

– Telojen ansiosta oksasilppuri voidaan siirtää lähelle kohdetta eikä risuja tarvitse kantaa mihinkään. Lisäksi tela-alustaisella koneella pääsee pahempiinkin rinteisiin tai pehmeisiin paikkoihin, Juhana Rentto kiittelee konetta käynnistäessään.

Kaupasta valmiina vai itse silputen?

Kun puita ja pensaita leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista, kuuluu kevään sesonkikoneisiin myös teloilla liikkuva oksasilppuri.

– Silpun voi hyödyntää omassa puutarhassa esimerkiksi katteena puskien alla.

– Kyse on siitä, miten kukin haluaa hyödyntää oman puutarhansa ainekset ja mikä on kenellekin helpoin vaihtoehto. Onko se se, että vie risut pois ja hakee kaupasta kuoriketta vai ajaa silppurin pihaan ja laskee kuorikkeen suoraan sinne, missä tarve on, Rentto havainnollistaa.

Opastus aina, käyttöohjeet lisänä

Koneita vuokrataan sekä yrityksille että yksityisille. Yritysten osuus on kappalemääräisesti vähemmän, mutta liikevaihdollisesti enemmän, koska kalusto on erilaista.

– Aina saa peruskäyttökoulutuksen, jolla pärjää kyllä. Nämä eivät ole kovin monimutkaisia laitteita. Lisäksi ohjekirjan saa halutessaan mukaan.

Rentton kokemusten mukaan vuokraajat ovat pärjänneet koneiden kanssa hyvin.

– Aina välillä jotakin sattuu, mutta niin sattuu omienkin koneiden kanssa ja elämässä muutenkin.

Pääsääntöisesti asiakkaat pitävät vuokrakoneista hyvää huolta. Joskus voi vahinkoja sattua ja koneita hajota, mutta sitten sovitellaan. Normaali kulumajälki koneissa on luonnollista.

– Koneissa on laput, että palautettava puhdistettuna. Se on tietenkin aina vähän suhteellista, mikä kenellekin on se puhdas.

Konevuokraamosta saa aina ohjeet koneen käyttöön. Juhana Rentto näyttää, miten oksasilppuri toimii.

Leave a Comment