Kolmas raskaus sai aikaan kauhistelua, kun ikäeroa sisaruksiin oli tulossa lähes kymmenen vuotta – äiti on kuitenkin osannut nauttia vauva-arjesta nyt eri tavalla kuin aikaisemmin

Kolmannen lapsen kohdalla Mira Soini on osannut nauttia vauva-ajasta eri tavalla kuin aiemmin. Ei ole kiire mihinkään ja voi rauhassa höpsötellä Lauri-vauvan kanssa kotisohvalla. Kuvat: Heli Rahkonen

Kun Mira Soini kertoi kolmannesta raskaudestaan, reaktiot olivat kauhistelevia.

– Moni sanoi, että onko järkeä, kun on saanut edelliset niin isoiksi, hän kertoo.

Hänen lapsensa ensimmäisestä liitosta ovat nyt 11-vuotias Juha ja 10-vuotias Heidi. Lauri-kuopus on 11 kuukautta.

Lisäksi arvostelijat kauhistelivat Soinin ikää. Hän tuli kolmannen kerran äidiksi 35-vuotiaana.

– Myönnän, että otin itseeni. Ei kenelläkään muulla ole oikeutta arvostella toisen perheen valintoja. Enkä minä nyt vielä niin vanha ole, hän näpäyttää.

Arvostelun pelko oli syy, miksei Soini kertonut odotuksesta perheen ulkopuolisille ennen kuin raskaus oli yli puolenvälin.

– Heti se herranen aika -kauhistelu alkoi.

Aluksi myöskään isoveli ei ollut uudesta pikkusisaruksesta innoissaan, mutta nyt pikkuinen Lauri on vienyt kaikkien sydämen.

– Molemmat sisarukset tosin toivoivat tyttöä. Isoveli siitä syystä, ettei pikkusisko olisi ehkä viemässä hänen lelujaan, Mira Soini paljastaa.

Sisarussuhde mietitytti

Hän kertoo itsekin etukäteen miettineensä sisarusten välisiä ikäeroja.

– Mietin, miten isommat suhtautuvat ja kuinka sisarukset tulevat toimeen keskenään. Ja olihan elämä jo ehtinyt olla vapaampaa kuin nyt vauva-arjessa, jossa tekemisiä ja menemisiä on suunniteltava eri tavalla.

Soinia on myös mietityttänyt, kuinka lapset kasvavat yhteen, kun ikäero alkaa jossain kohdin tuntua ehkä suuremmalta.

– Isommat muuttavat ehkä pois kotoa, kun Lauri on vasta kouluiässä.

Isoveli on kuitenkin kuulunut jo lupaavan, että pikkuveli saa tulla aina hänen luokseen pelaamaan pleikkaria, kun äiti kotona kieltää.

Lauri Helperi on rauhallinen vauva, joka viihtyy hyvin myös omissa touhuissaan. Potkutteluauto on kova juttu.

Iso apu arjessa

Esikoisella ja keskimmäisellä ikäeroa on vuosi ja seitsemän kuukautta.

– Ei vauva-ajassa muuten isoja eroja ole paitsi, että nyt on vain tämä yksi pieni. Olihan kahdessa pienessä melkoinen hulivilimeininki, Soini nauraa.

Hän iloitsee ja kiittelee, miten iso apu isosisaruksista on arjessa. Molemmat ovat innokkaita hoitajia: kantavat sylissä, leikkivät lattialla ja lukevat Laurille kirjoja.

– Isommat osaavat jo tehdä aamu- ja iltapalat itse, ja kun he tulevat koulusta, he alkavat heti viihdyttää Lauria. Itse ehdin tehdä sillä aikaa vaikka ruuan.

Soini ei meinaa keksiä huonoja puolia isosta ikäerosta – paitsi yhden.

– Kaikki vauvatavarat oli jo hukattu! Ei ollut enää mitään tallella. Toisaalta nyt ei tule hankittua mitään turhakkeita kuten kävelytuolia.

Toisaalta kun tavaroita ei ollut valmiina, pääsi isä Riku Helperikin osallistumaan hankintojen tekemiseen ja valitsemaan mieluisia.

Ei kiire mihinkään

Mira Soini oli 24-vuotias, kun hänestä tuli ensimmäisen kerran äiti.

– Omalla tavallaan olen nyt osannut nauttia eri lailla vauva-ajasta. Ei ole niin kiire tehdä kaikkea, ja voidaan olla ihan rauhassa kotona. Ei ole hätää töihinkään. Ensimmäisen kanssa jotenkin odotti, että aika menisi nopeasti, mutta nyt tuntuu, että se menee huomaamatta.

Soini kuitenkin muistuttaa, että tuntemuksiin vaikuttaa moni asia.

– Ensimmäisen vauva-aikana asuimme Jalasjärvellä kaukana kaikista sukulaisista. Sieltä oli aina pitkä matka lähteä tänne, ja olo tuntui yksinäiseltä. Nyt kaikki sukulaiset ovat lähellä, Haapamäeltä kotoisin oleva, nyt Juupajoella asuva Soini sanoo.

Sen sijaan avun pyytäminen ei ole hänelle sen helpompaa kuin aikaisemminkaan.

– Päinvastoin kolmannen kanssa on jopa käynyt vielä ylpeämmäksi. Olen itse lapseni tehnyt, joten itse myös hoidan. Toisaalta sen olen pikkuhiljaa oppinut, että jos joku tarjoaa hoitoapua, minusta eivät näy kuin perävalot.

Hän ei osannut pyytää apua myöskään silloin, kun Laurin vauva-ajan aluksi kärsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

– Lopulta onneksi itse heräsin siihen, että kävin ylikierroksilla ja suoritin liikaa.

Mira Soinilla on kolme lasta: 11- ja 10-vuotiaat sekä 11 kuukauden ikäinen Lauri. Soini näkee iässä kuin iässä puolensa. – Vauvavuosi on kuluttava, vaikka onhan pikkuvauva-aika ihanaa. Isompien kanssa tietää jo, että he pärjäävät hetken itsekseenkin ja äitikin saa liikkumavapautta. Nyt on oltava silmät selässäkin, kun Lauri lähtee liikkeelle.

Netti luo paineita

Mira Soini kokee, että internet aiheuttaa nykyään paljon enemmän suorituspaineita kuin vajaa 12 vuotta sitten, kun esikoinen oli vauva.

– Internet tuo oikeasti kamalasti suorituspaineita. Se maailma ei ollut yhtään samanlainen silloin kuin tänä päivänä. Silloin soitettiin vielä äidille eikä googletettu, kun joku mietitytti.

– Toki internetistä saa myös vertaistukea, mutta siellä muistetaan myös kertoa, kuinka pitää toimia ja mikä on yksi ja ainoa tapa.

Myös murheet ovat erilaisia eri-ikäisten kanssa.

– Jos Lauri itkee nälkää tai väsymystä, sitä tietää jo, että se on kuitenkin lopulta aika pientä ja helposti autettavissa.

Pallo tarjoaa kunnon hekotukset Lauri Helperille.

Leave a Comment