Ihmisten halu auttaa näkyy myös SPR:n Oriveden osaston arjessa – osasto on saanut toimintaansa uusia vapaaehtoisia ja toive on, että heitä saadaan vielä myös lisää

Nelli Jokela
Nelli Jokela on SPR:n Oriveden osaston puheenjohtaja. Myös hän on huomannut, että Ukrainan tilanne on herättänyt ihmisissä halun auttaa. Arkistokuva: Jaana Ala-Lahti

Ukrainassa käytävä sota on nostanut suomalaisten auttamisen halua.

Tämä näkyy myös Suomen Punaisen Ristin Oriveden osaston toiminnassa. Osasto on saanut uusia jäseniä ja vapaaehtoisia, joiden yhtenä toiveena on ollut päästä auttamaan erityisesti Ukrainan kriisiin liittyvissä tehtävissä.

– Halu auttaa on nyt todellakin näkynyt. Kun jaoin somessa SPR:n Oriveden osaston viestin, että Ukrainan kriisin auttamistehtäviin voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi, niin vastauksia tuli lähes välittömästi 15 kappaletta, osaston puheenjohtaja Nelli Jokela sanoo.

Ilmoittautumisia osasto on ottanut vastaan SPR:n nettisivustolta löytyvän järjestelmän kautta, jossa vapaaehtoiseksi haluava voi itse määritellä, millaiset tavat auttaa häntä kiinnostavat.

– Järjestelmässä voi myös helposti kertoa, millaisia taitoja kullakin on. Ilahduttavasti ihmiset ovat myös niitä listanneet ja täydentäneet osaamistaan myös kohdassa, jossa voi vapaasti kertoa ajatuksistaan ja ideoistaan, joka liittyvät yleisesti SPR:n ja osastomme toimintaan, Jokela kertoo.

Perinteisempienkin väylien kautta osastoon on otettu yhteyttä ja tultu mukaan toimintaan.

Esimerkiksi maaliskuun lopulla pidettyyn kevätkokoukseen osallistui aivan uusia kasvoja ja perjantaina Järjestöjen talolla vietetyillä aprillipäivän kahveilla saatiin myös ilmoittautumisia vapaaehtoistehtäviin.

Valmistautumista osasto tekee jo

Osaston perjantain kahvitilaisuudessa juteltiin kevyesti aprillipäivästä ja nautittiin Leevi ja Aliisa Lasosen musisoinnista, mutta yhtenä aiheena oli osaston valmistautuminen paikkakunnalle saapuvien ukrainalaisten pakolaisten auttamiseen ja tukemiseen.

– Sen tiedämme, että yksi ukrainalaisperhe on Orivedelle nyt saapunut. Todennäköistä on, että heitä tulee lisää. Pyrimme kuitenkin hoitamaan kaiken auttamisen hallitusti ja yhteistyötä teemme tämän asian kanssa myös Oriveden kaupungin kanssa, osaston kotoutumisen ja kotimaan avun vastaava Pentti Salminen sanoo.

Salminen painottaa, että osasto tarvitsee nyt ennen kaikkea ihmisiä ja heidän aikaansa. Vaatteita ja tavaroita osasto ei nimittäin mahdollisille pakolaisperheille kerää. Ne osasto on päättänyt tarvittaessa hankkia keskitetysti kierrätyskeskuksesta.

– Mahdolliset tavaralahjoitukset kannattaa viedä suoraan kierrätyskeskukseen. Mutta ukrainan tai venäjän kielen taitavista tässä tilanteessa olisi nyt hyötyä. Lisäksi tärkeää on se, että vapaaehtoinen osaisi tarttua hetkeen ja huomaisi, millaista apua ja tukea autettava milloinkin tarvitsee, Salminen sanoo.

Jo maaliskuun alussa SPR:n Oriveden osasto järjesti lipaskeräyksen Ukrainan sodan uhreille. Vapaaehtoisvoimin toteutettu keräys kartutti avustusrahastoa yli 4 000 eurolla.

Haussa myös Kamarin vetäjä ja ystävät

Ukrainan sotaan liittyvien avustustehtävien lisäksi osasto tarvitsee tällä hetkellä myös muihin toimintoihinsa lisää auttavia käsiä. Erityisesti ystävätoiminnan puolella olisi tarvetta uusille vapaaehtoisille.

– Sitä ajatellen olemme suunnitelleet, että osasto järjestäisi toukokuussa ystävätoiminnan peruskurssin. Kurssilta saa valmiuksia ystävänä toimimiseen, Nelli Jokela sanoo.

Osastolla on haku päällä myös Lähimmäisen Kamarin emännän tai isännän tehtävää varten. Kamarin toiminta on ollut tauolla joulukuusta lähtien edellisen emännän työsuhteen päätyttyä.

– Suunnitelmissamme myös on, että osasto on mukana esittelemässä toimintaansa Längelmäveden kesäpäivillä, Jokela kertoo.

Leave a Comment