Leikkausaikoja perutaan, palvelut ruuhkautuvat ja Orivedellä ei pääse röntgeniin – johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan Taysissa joudutaan keskittymään lakon alkuvaiheessa päivystyshoitoon

Perjantaina aamukuudelta alkavaksi ilmoitettu hoitajien ammattijärjestöjen lakko vaikuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan toimintaan.

Lue myös: Hoitajat aloittavat lakon perjantaina Pirkanmaalla – palkansaajajärjestöt hylkäsivät kunta-alaa koskevan sovintoehdotuksen

– Näyttää todennäköiseltä, että lakko alkaa perjantaina ja tilanne näyttää vakavalta. Varsinkin lakon alkuvaiheessa meidän on keskityttävä hoitamaan päivystykseen tulevat asiakkaat. Kiireellistä hoitoa meidän on rajoitettava, Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand arvioi torstaina.

Päivystyshoito on välitöntä hoitoa, johon saavutaan ilman ajanvarausta. Kiireellisellä hoidolla Sandin mukaan tarkoitetaan muun muassa syöpään liittyviä hoitoja, joita on saatava kuukauden sisällä.

Kaikille ei ole suojelutyötä

Konkreettisesti lakko vaikuttaa Taysin vuodeosastojen toimintaan. Sandin arvion mukaan toistakymmentä vuodeosastoa Taysin sairaaloissa on jäämässä ilman suojelutyötä.

Potilaiden sisäänottoa on jo rajattu, mutta vuodeosastoilla on silti noin 400 potilasta, jotka ovat jäämässä ilman suojelutyötä.

– Palvelujärjestelmämme ovat jo valmiiksi kuormittuneet muun muassa koronapandemian vuoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että myös alueen sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on täyttä. Olosuhteet hoitaa tai siirtää potilaita ovat vaikeat, Sand sanoi.

Vuodeosastoilta pyritään nyt kotiuttamaan kaikki potilaat, jotka vain voidaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella suljetaan lakon vuoksi kokonaan kolme sairaalaa.

– Tays Hatanpää, Tays Valkeakoski ja Tays Sastamala ajetaan alas. Niiden vuodeosastoilla on 190 potilasta, joista osan saamme kotiutettua tai siirrettyä, mutta osan kohdalta järjestelyt ovat avoinna, Sand sanoi.

Päivystykseen lähtöön käytettävä entistä enemmän omaa harkintaa

Lakko vaikuttaa myös diagnostiikkapalveluihin, joihin tulee nyt sulkuja. Tällä on vaikutuksensa myös Oriveden terveyskeskuksen palveluihin.

– Kuvantamispuolen eli röntgenin henkilökunta on sairaanhoitopiirin alaisuudessa. Röntgenpalveluita emme siis pysty järjestämään esimerkiksi Tampereella ja Orivedellä, Sand sanoi.

Sandin mukaan kaikki Taysin palvelut tulevat ontumaan perjantaina, viikonloppuna ja alkuviikolla.

– Emme tiedä, ketä tulee huomenna töihin, sillä järjestäytymättömien hoitajien määrä selviää vasta silloin. Pyrimme hoitamaan päivystyksen, mutta sekin tulee varmasti ruuhkautumaan heti huomenna.

Sandin mukaan potilaiden on nyt käytettävä entistä enemmän omaa harkintaa siinä, onko Taysin päivystykseen lähteminen tarpeellista. Ruuhkaa tuo todennäköisesti sekin, että Valkeakosken yhteispäivystys suljetaan.

– Lievät tapaturmat olisi nyt pystyttävä hoitamaan terveyskeskusten kiirevastaanotoilla. Tosin siinäkin on nyt huomioitava, että röntgenit eivät toimi.

Synnytykset pystytään hoitamaan

Sovittuja leikkausaikoja Sadin mukaan joudutaan nyt perumaan. Tavoitteena on, että peruutettavista ajoista asiakas saisi tiedon ennalta.

– Mutta varmasti tulee tilanteita, että asiakas ehtii tulla sairaalaan asti ja leikkaus perutaan vasta sitten. Pahoittelut jo nyt tästä, Sand totesi.

Taysin teho-osaston ja synnytysosaston toimintoihin lakolla ei pitäisi olla vaikutusta.

– Näyttää siltä, että niillä pärjätään niiltä osin, mitä suojelutyön osalta on sovittu. Mutta jos tapahtuu iso kolarisuma, niin silloin ei nykyinen suojelutyö riitä, Sand sanoi.

Leave a Comment