Uusi louhinta-alue turvaa tulevaisuutta kymmeniksi vuosiksi – liuskekiveä riittää Oriveden maaperässä

Jarkko Koskela nostaa kaivinkoneella kallionreunasta irtoavaa liuskekiveä uudesta louhoksesta, jonka alkupamaus räjäytettiin vasta viime viikolla. Edessä kasa ”emmeitä” pian työnsä talven jälkeen aloittaville kivenhakkaajille. Kuva: Anne Kotipuro

Viime viikolla ammuttiin kokonaan uuden louhinta-alueen alkupaukku Liuskemestareiden louhimolla Oriveden Yliskylässä.

Uuden kaivuualueen tarkoituksena on turvata liuskekiven saantia myös tulevina vuosina – tai itse asiassa vuosikymmeninä. Onhan edellisestäkin kaivannosta riittänyt otettavaa jo 60-luvulta, suuremmissa määrin 80-luvulta asti. Sekään ei ole vielä kokonaan tyhjentynyt. Sieltä ovat peräisin esimerkiksi Oriveden kirkon lattian kivet. Oriliuksen louhittavaksi se päätyi 1983, ja 1994 Liuskemestareiden käyttöön.

Nyt käyttöön otettu alue on edelliseen louhokseen nähden ison sähkölinjan toisella puolella. Sähkölinjan alla ei voi kaivaa. Muodoltaan hiukan kiilamainen alue jatkuu joitakin satoja metrejä ja ulottuu lähes Yliskyläntiestä risteävään Salatiehen asti.

– Maa-aines- ja ympäristölupien haku uutta louhosta varten sujui todella hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa, ja prosessin päätteeksi Oriveden ympäristölautakunta myönsi tarvittavat luvat, kehaisee toimitusjohtaja Tuomo Jokinen heidän näkökulmastaan sujuvaa ja yritysystävällistä hakua.

Vanhaa ja uutta monttua hyödynnetään rinnakkain

Hakuprosessi aloitettiin noin vuosi sitten sillä ajatuksella, että vanhassakin louhoksessa on vielä otettavaa jäljellä. Näin molempia pystytään hyödyntämään rinnatusten.

Alue, josta kaivaminen on jo aloitettu, ulottuu itään päin parinsadan metrin päähän aiemman rintauksen suuntaisesti. Leveyttä sillä noin 50 metriä. Liuskemestareiden omistuksessa oleva maa-alue Yliskylässä on kaikkiaan yli 30 hehtaaria, ja louhosta siitä on vain pari hehtaaria.

Keskellä aluetta seisovat tukevat metallirunkorakenteet. Viime kesänä asfaltoidun pohjan päälle on syksystä asti hissukseen pystytetty varastohallia. Kivitavara toki kestää varastoinnin taivasallakin, mutta kauppa käy nykyään ympäri vuoden, ja juuri oikeanlaisen materiaalin kaivaminen hangen alta on hankalaa.

Alkupamauksen jälkeen paikalle pääsi Jarkko Koskela kaivinkoneen kanssa. Hän irrottaa kiveä kauhallinen kerrallaan ja kippaa sen laadun perusteella joko maansiirtoautoon tai kasoiksi montun tuntumaan. Kaikki materiaali, joka maasta nousee, on hyödynnettävissä.

Koneenkäyttäjä erottelee dumpperin lavalle sivukiven, jonka ulkopuolinen urakoitsija tulee murskaamaan hienojakoiseksi katekiveksi. Erikokoiset murikat Oriveden mustaa liuskekiveä, tuotenimeltään Sisu-kiveä, jäävät kasoihin odottamaan huhtikuulla työnsä aloittavia kivenhakkaajia. Sisu-kiven nimiehdotus muuten tuli ruotsalaisilta, ja Tukholman torillekin sitä menee ensi kesänä.

Räjäytyksiä louhoksella on sesonkiaikaan kerran parissa viikossa. Kun tavoitteena ovat kunnollisen kokoiset mötikät, eivät panokset ole niin suuria kuin vaikka tienpohjaa louhittaessa.

Oriveden mustaa Sisua työstää ja käsittelee parikymmentä tekijää

Yliskylän louhoksella ahertaa vilkkaimpaan aikaan keskimäärin 20 työntekijää, ja yrityksen kokonaisvahvuus on noin 30. Vanhan meijerin tiloissa Oripohjassa ovat esittelytila ja myyntihenkilöstö, tuotanto Orivedellä on keskitetty Yliskylään.

Oriveden musta liuskekivi on kuitenkin vain yksi osa Liuskemestareiden laajasta repertoaarista. Liuskekiveäkin louhitaan lisäksi Lapista vaaleana ja Paljakasta pronssinruskeana. Myös tuontia on laajasti eri maista alkaen italialaisesta Lasan marmorista.

Vähitellen Liuskemestareilla on menossa myös sukupolvenvaihdos. Kohta 64 täyttävällä Tuomo Jokisella ei tosin vielä ole sen enempää vetoa kuin työntöäkään eläkkeelle. Seuraavaa polvea edustavat Tuomon tyttäret Sini Salomaa ja Senni Jokinen sekä pitkäaikaisen yhtiökumppanin, edesmenneen Pekka-veljen poika Arttu Jokinen ovat jo vuosia olleet perheyrityksen eri tehtävissä.

Toimitusjohtaja Tuomo Jokisen takana näkyy aukeaksi hakattu uuden louhoksen alue, jolla lupaehtojen mukaisesti saa ensimmäisessä vaiheessa mennä 10 metrin ottosyvyyteen asti. Murskattava kiviaines varastoidaan tässä kohtaa aivan alueen takanurkkaan. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment