Lukija Suomasemasta: Naapureita on ”tarkkailtu” aina, mutta ei negatiivisessa tarkoituksessa

Suvi Perttusen kirjoitus Oriveden Sanomissa innosti kirjoittamaan vielä yhden kommentin. Minusta Orivesi ja Suomasema tarvitsevat lisää sekä vakiasukkaita että täällä osan vuotta asuvia mökkiläisiä ja muita monipaikkaisia asujia. Näin parannetaan kaupungin ja kylän elinvoimaa. Me kaikki mahdumme tänne erinomaisesti.

Perttunen antoi Suomasemasta melko merkillisen kuvan, ja siksi haluan kertoa oman näkemykseni, joka perustuu yli 60 vuoden kokemukseen. Olen elänyt Suomaseman perukoilla vakiasukkaana nuoruusvuottani ja sen jälkeen lomalaisena ja nyt eläkeläisenä enemmän kuin vakikodissani Tampereella. Olen kokenut, että ainakin tässä päässä kylää henki on hyvä ja ihmiset tulevat toimeen keskenään.

Lähes kaikki kyläläiset ja mökkiläiset tervehtivät kylätiellä lenkkeillessäni ja usein jäävät juttelemaankin. Myös apua saa, kun sitä tarvitsee. Naapureita on ”tarkkailtu” aina, mutta ei negatiivisessa tarkoituksessa.

Kun täällä vielä asui ikäihmisiä, tarkistetiin aamulla, että valot syttyivät ja sammuivat illalla. Jos näin ei ollut, käytiin tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Tuntemattomia kulkijoita seurataan edelleen siksi, että harvaan asutulla alueella kulkee myös varkaita ja epämääräisiäkin kulkijoita ja tarkkailu estää esimerkiksi mökkivarkauksia.

Suomasema on hyvä paikka asua, elää ja viettää vapaa-aikaa. Toki paljon vaikuttaa se, miten itse suhtautuu muihin. Näinhän se on kaikessa elämässä.

Päivi Koppanen
ammattikasvatusneuvos

Leave a Comment