Monia vaikeuksia läpikäynyt ja kerran jo tuomion uransa päättymisestä saanut tuittupäinen Nuudeli kisaa voitosta gaalaravien päätöslähdössä – ravigaalan palkinnoille puolestaan on ehdolla toinen tuttu orivesiläishevonen

Kaikkien vaikeuksien jälkeen Tarja Tuominen on saanut Nuudelin tarkoilla rutiineilla kisakuntoon. Lauantaina Nuudeli kisaa gaalaravien päätöslähdössä Teivossa. Kuvat: Heli Rahkonen

Tarja Tuomisen ei tarvitse kauan miettiä, mikä on ollut hänen pitkällä ravivalmentajaurallaan kaikkein jännittävin hetki tähän mennessä.

Se oli viime viikon tiistaina Teivossa, kun hänen ja Aki Tuomisen omistama ja valmentama Nu Del, tuttavallisemmin Nuudeli, ravasi voittajana GLi Grand Prix -kilpailun finaaliin. Karsintalähtöjä oli viisi, joista jokaisesta kolme pääsi finaaliin.

– Viime startissa ihan happi loppui, kun näin, että se oli kolmas tai neljäs sisällä, kun maalisuora kaartui. Ja sitten sanottiinkin, että se tulee ulkoa. Yleensä en jännitä kisoja, koska siihen mennessä on täytynyt jo tehdä voitavansa, Tarja Tuominen kuvailee tunnelmiaan.

Finaali ajetaan lauantaina 75-ravien viimeisenä lähtönä Teivon ravigaalan yhteydessä. Valmentajat ovat saaneet valita ryhmälähdön radat arvotussa järjestyksessä.

– Jo finaaliin pääsy on hieno saavutus. Meitä eivät ole oikein lähtöpaikat suosineet. Semifinaalissakin oltiin takarivin viimeinen.

Vahingosta toiseen

Myös hevosen kanssa Tuomisilla on riittänyt painittavaa, vaikka raveissa kaikki onkin mennyt yli odotusten.  Takana on tänä vuonna kahdeksan kilpailua, joista kuusi voittoa, yksi kakkosija ja yksi kuudes sija, jossa hevonen jäi pussiin.

Tuomiset kuitenkin muistavat vielä ajan, kun nyt kuusivuotias hevonen ei ravannut.

– Kolmivuotisena se rupesi olemaan jo aika hyvä. Harjoitusraveissa sanottiin, että sillä pitää ajaa kilpaa. Oli eka kilpailu ja tuli eka voitto. Nelivuotiskaudellakin kilpailtiin, mutta ravi rupesi sakkaamaan.

Tuomisten kahden hevosen talliin Nuudeli tuli neljä vuotta sitten jouluna. Tuttu kenkäseppä sitä oli jo moneen kertaan tarjonnut.

– Kenkäseppä oli vähän sitä mieltä, että tämä on meidän hevonen.

Nuudeli kerittiin kuitenkin jo varata Jypin liigavarsaksi, mutta sen jälkeen se joutui onnettomuuskierteeseen ja päätyi toivuttuaan Tuomisille.

– Sillä meni ensin aitalanka jalan ympäri. Sitten sillä tuli reikä vasemman etulavan taakse ilmeisesti jonkun petoeläimen tekemänä.

Kunhan lumet sulavat, Tarja ja Aki Tuomisen hevoset saavat olla ulkona yötä päivää.

Miksei se ravaa?

Tarja Tuominen kuitenkin otti haasteen vastaan. Paineita ei ollut sen enempää eikä vähempää, mitä nyt oma aviomies kannusti:

– Oot sää kaikki muutkin saanut ravaan, kai sää tämänkin saat.

Päänsä puhki hän on kuitenkin miettinyt helposti stressaantuvalle hevoselle sopivia rutiineja.

– Se on hyvä, mutta ei ole ollenkaan helppo hevonen. Tuittuna siitä on puhuttu. Se on äärikiltti käsitellä, mutta haastava luonteeltaan. Se on vilkas tarhassa ja aiheuttaa itselleen ongelmia.

Kuljetuskoppiin hevonen menee, mutta matkustaminen on rauhatonta, koska kopissa on tylsää.

– Rupesimme käyttämään sitä uimassa Mäntässä. Se tykkäsi siitä kuin hullu puurosta ja tottui, että uinnin jälkeen se meni aina koppiin. Mutta ei se silti ravannut.

Eläinlääkäri ehti jo antaa tuomionsa: ei se ravaa koskaan, ura oli siinä.

Tuomiset päättivät vielä kokeilla hevoskuntouttajaa.

– Seuraavan kerran hevonen ravasi.

Ravipaikalla se saattaa vielä pöllöillä, mutta virheliikkeitä se ei tee.

– Hyvä ruokinta, hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys. Kun kaikki on kunnossa, tulee tulosta.

Tarkka rutiineista

Kilpailuihin hevonen valmistautuu tarkoin suunnitellun päiväohjelman mukaan. Hevonen vaatii, että sillä ajetaan paljon. Kotitien metsälenkki on hyvä kisakunnon mittari.

– Meillä on tuolla jyrkkä ylämäki. Jos hevonen ei mene sitä hölkällä kiristäen tahtia loppuun asti, se ei ole kilpailukuntoinen.

Hevonen huolletaan ennen kisoja kuin urheilija. Kisoissa ohjastuksesta vastaavat ammattilaiset, kuten Jarmo Saarela, Santtu Raitala tai Seppo Markkula.

– Tekemisen kanssa on oltava äärivarma. Kaikki rutiinit ovat just eikä melkein. Ruoka on annettava kellolleen.

Tuituksikin Nuudelia on kutsuttu. – Se on hyvä, mutta ei ole ollenkaan helppo hevonen, Tarja Tuominen luonnehtii.

Parvelan Retu ehdolla

Viikonlopun finaaliin Nuudeli lähtee ykkösradalta.

– Nöyrin mielin lähdemme kilpailuun. Vastus on äärikova, sillä siellä ovat nyt ammattimiehet amatöörivalmentajaa vastassa. Täytyy olla tyytyväinen, tulee mikä sija tahansa, Tarja Tuominen sanoo.

Hänen esikuvansa valmentajana on Teuvo Mikkola.

– Hyvä hevonen tekee hyvän valmentajan, mutta hyväkään valmentaja ei tee huonosta hyvää.

Ravien päätteeksi illan ravigaalassa jaetaan tunnustuksia vuoden 2021 parhaille raviurheilijoille. Parvelan Retu on ehdolla sekä Vuoden hevoseksi että Vuoden suomenhevoseksi. Jälkimmäinen valitaan yleisöäänestyksen perusteella.

Leave a Comment