Juupajoen TikTok-päällikön Gordon Ramsayn ohjeella tekemää munakokkelivideota on katsottu 271 000 kertaa – ”Siinä vaiheessa sen oikeastaan ymmärsi, että ei hemmetti, tässähän pystyy tekemään sellaista materiaalia, että ihmisiä kiinnostaa”

Juupajokelainen Tuomas Äikäs kuvaa ruuanlaittovideoita TikTokiin. Videoiden kuvaus hoituu kohdetta seuraavan kännykän jalustan ja rengasvalon avulla. Tällä kertaa hän valmisti täytettyjä kanataskuja uunissa. Kuvat: Heli Rahkonen

– Joo morjesta! Kattelin, kun toi Ramsayn Gordoni teki tota munakokkelia, niin ajattelin, että kokeillaan nyt samalla reseptillä. Sehän laitto tonne kattilaan tota öljyä, kolme kananmunaa ja nöölin voita ja sitten koko komeus vaan kuumalle hellanlevylle, höpöttelee Tuomas Äikäs alias tomosz yhdellä suosituimmista ruoanvalmistusvideoistaan TikTokissa.

Ihan syötävää kokkelista kuuluu videon perusteella tulleen, vaikka meinasikin Äikkään sanoin jäädä kattilan pohjaan kiinni kuin paska Junttilan tuvan seinään.

Juupajokelaisen Tuomas Äikkään tekemää munakokkelivideota on TikTokissa katsottu 271 000 kertaa. Se on ollut yksi hänen suosituimmista kokkausvideoistaan alustalla.

– Siinä vaiheessa sen oikeastaan ymmärsi, että ei hemmetti, tässähän pystyy tekemään sellaista materiaalia, että ihmisiä kiinnostaa, ja homma rupeaa saamaan näkyvyyttä.

Juupajoen Tiktok-kokkaajan oma lempiruoka on lasagne, kun sen tekee itse pastalevyjä myötä. – Se on koko päivän homma, kun hauduttelee bolognesen pitkään punaviinissä.

Ensin pöhlöä sekoilua

Ensimmäisillä Äikkään TikTokiin lataamilla videoilla ei kuitenkaan laitettu ruokaa, vaan niillä lähinnä sekoiltiin, kuten Äikäs asian ilmaisee.

– Tuli tehtyä esimerkiksi pöhlöjä drinkkivideoita omille kavereille, ja laitoin ne myös yleiseen jakeluun.

Alkuun kaikki tapahtui oikeastaan uteliaisuudesta. Pari vuotta sitten Äikäs kyseli puhelinta selailleelta teini-ikäiseltä tyttäreltään, mitä tämä touhuaa. Tytär vastasi katsovansa tiktokkeja.

– Olin tietysti kuullut sovelluksesta, mutten ollut katsonut sieltä videoita. Sanoin tyttärelle, että näytäs nyt mullekin.

Äikäs katseli alkuun muutamia videoita, kunnes innostui lataamaan sovelluksen itselleenkin. Samaan aikaan hän oli juuri loukannut tapaturmaisesti polvensa, joten elämä oli keskittynyt sohvalla makoiluun.

– Siinä sitten jossain kohtaa heräsi uteliaisuus, että miten tämä TikTok toimii ja miten nämä ihmiset näitä videoita tekevät. Se osoittautui tosi simppeliksi, ja niin tein ensimmäiset videoni. Ei niitä aluksi kukaan katsellut, Äikäs naurahtaa.

– Essun olen tätä hommaa varten ostanut, Tuomas Äikäs paljastaa.

Yli 100 000 näyttökertaan oltava tyytyväinen

Kun seuraajia yhtäkkiä kuitenkin alkoi ilmaantua lisää, Äikäs innostui ruokatrendivideoista.

– Oli tortillan kääntämistä neljään osaan ja sen sellaista. Laitoin tortillaan täytteeksi mustaamakkaraa ja puolukkahilloa.

Kun seuraajamäärä jatkoi kasvamistaan, alkoi Äikäs keskittyä videoillaan omien sanojensa mukaan pöhlöilyn sijaan ruuanlaittoon.

Ruokaa Äikäs, 39, on laittanut nuoresta kölvistä asti.

– Ruuanlaitto on ollut harrastukseni. Siitä asti kun on omillaan ollut, niin on tullut ruokaa tehtyä. Väkisin siinä on kehittynyt.

Kokkausvideoita tulee julki kerran pari viikossa.

– Jos tällä menestyä haluaisi, täytyisi tehdä hyvin säännöllisesti. Algoritmi suosii heitä, jotka julkaisevat aktiivisesti.

Munakokkelivideon lisäksi suosituimpia ovat olleet lihapullien tekovideo, jolla on 210 000 näyttökertaa. Kun friteerattuihin kanaruokin erikoistunut Kentucky Fried Chicken -avattiin, Äikäs teki oman Tampere Fried Chicken -version, jolla on 270 000 näyttökertaa.

– Jos yli 100 000 näyttökerran pääsee, täytyy olla aina tosi tyytyväinen. Aina ei jaksa niin panostaa, vaan tekee videon, koska ruokaa täytyy kuitenkin tehdä. Tällöin videosta ei saa niin hyvää. Jos haluaa, että video menestyy, on panostettava esimerkiksi kuvakulmiin.

Yhteen TikTok-videoon kertyy materiaalia noin puoli tuntia. Tästä Tuomas Äikäs editoi minuutin mittaisen valmiin videon, jolla valmistetaan ruokaa rennolla otteella.

Itse pystyttävä syömään

Paljolti Äikäs kuvaa niiden ruokien valmistusta, joita tekee itselleen ruuaksi. Jonkin verran videoita tulee suunniteltua etukäteen – ainakin edellisenä päivänä. Hän esimerkiksi selailee paljon reseptejä. Lopputulos ei kuitenkaan koskaan ole yhden reseptin mukaan tehty.

– Lopputulos on yhdistelmä omasta päästä ja useammasta reseptistä. Haluan aina jotain omaa mukaan. Sitä miettii makuja, että miten ne toimivat yhteen. Pakkohan sitä on itse pystyä syömään.

Joskus kaikki lähtee musiikista.

– Jos tulee vaikka radiosta Nyrkkitappelun uusi punkbiisi, sitä rupeaa miettimään, mikä ruoka tähän sopisi.

Äikäs haluaa videoillaan tehdä kaiken mahdollisimman yksinkertaisesti. Ainekset hän hakee paikallisesta kaupasta.

– Sieltä kun ei mitään eksoottista saa, niin on sovellettava. Mutta se on tavallaan hyväkin, niin on sitten ainekset kaikkien saatavilla, jotka videota katsovat.

– Mitään ei mitata ja sitten vaan katsotaan, millainen sötkötys tulee, Tuomas Äikäs sanoo.

Roimimista rennolla otteella

Valmista minuutin videota varten editoitavaa videomateriaalia kertyy puolisen tuntia.

– Monesti sitä huomaa, että leikkauksen jälkeen videolla on 16 minuuttia pituutta. Sitten vaan ruvetaan nopeuttamaan, karsimaan ja lyhentelemään.

Myös puheen Äikäs nauhoittaa jälkikäteen. Värikkäitä kielikuviakaan ei rouheilla videoilla säästellä.

Hän koittaa saada videoille mukaan huumoria ja nopeaa sekoilua. Moni Äikästä seuraava ammattikokki on sanonut, että videoita on hauska katsoa sen takia, että ne ovat niin erilaisia kuin heidän työnsä, vaikka tavallaan homma on samaa.

– Älyttömästi on olemassa taitavampia ruuanlaittajia ja kokkeja kuin minä, mutta he keskittyvät siihen ruuanlaittoon. Itse taas vetelee rennolla otteella ja roimii menemään ja aina tulee hyvää. Mitään ei mitata ja sitten vaan katsotaan, millainen sötkötys tulee.

Tuomas Äikäs odottaa jo kesää ja grillikautta. – Barbeque-homma kiinnostelee ja savustelu. Suunnitelmia on kokonaisen sian grillaamisesta alkaen, hän virnistää kokkailun lomassa.

Pysyy harrastuksena

Seuraajia Äikkäällä on 26 300.

– Onhan se paljon enemmän kuin käsittääkään. Tuttuja seuraajia ovat naapurit, jotkut sukulaiset ja muutamat kaverit.

Aika harvoin hän kuitenkaan kuulee harrastuksestaan kylillä liikkuessaan.

– Joku saattaa silloin tällöin kysyä, että mitä TikTok-päällikkö tietää.

Ensimmäiset yhteistyöt ovat jo viritteillä, ja Äikäs on saanut tuotteita testiin. Yhden laskutettavan yhteistyönkin hän on jo tehnyt

– En koskaan kuvitellut, että homma näin pitkälle menee. Taivas on rajana, mutta enemmän täytyisi keritä panostamaan, jos merkittäviä hyötyjä haluaisi. Parempi pitää harrastuksena, ettei ala ruuanlaitto tympimään, sanoo sahatyöntekijänä päätyönsä tekevä Äikäs.

Lopuksi on pakko kysyä, miten tytär suhtautuu isän uraan tiktokkaajana.

– Ihan hyvin suhtautuu. Ei nyt kannusta, mutta ei häpeäkään. Välillä hänkin käy tykkäilemässä videoista.

Tuomas Äikäs täytti kanataskut aurajuustolla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla ja leivitti ne korppujauhoaurajuustomurulla. – Valkosipulikermaperunoiden kanssa ajattelin nämä syödä.

Leave a Comment