”Totta kai annoin rahaa ukrainalaisten elämän helpottamiseksi” – nettikyselyyn vastanneista suurin osa oli jo osallistunut auttamiseen ja moni aikoi avustaa vielä lisää

Orivedeltä on lähtenyt myös tavaralahjoituksia kohti Ukrainaa. Marjo Sippola oli pikaisella katsomisella poliklinikalta ja vuodeosastolta löytänyt parin henkilöautollisen verran ensiaputarvikkeita Ukrainaan lähetettäväksi. Repsikkana Rene Sippola. Kuva: Anne Kotipuro

Hädässä olevia halutaan auttaa. Se käy ilmi Oriveden Sanomien nettikyselystä, johon vastanneista suurin osa on jo osallistunut jollain tapaa sodasta kärsivien ukrainalaisten auttamiseen.

Lue myös: Nopealla rykäisyllä kertyi auton täydeltä ensiaputarvikkeita vietäväksi Ukrainan rajalle – onneksi käytössä on linja-auto

Nettikyselyyn vastanneista 85 prosenttia kertoo jo auttaneensa ukrainalaisia heidän hädässään esimerkiksi lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille.

– Ukrainalaisten hätä on suuri. Olen lahjoittanut SPR:n kautta rahaa.

Vastanneista 15 prosenttia ei ole vielä auttanut, mutta osalla vastaajista se oli suunnitelmissa.

– En ole vielä osallistunut, mutta osallistun kyllä raha-avustuksella. Rahalla saa sitten sitä mitä tarvitaan, vaatetta lienee aivan tarpeeksi, eräässä vastauksessa pohditaan.

Apua on annettu rahaa lahjoittamalla

Vastaajien keskuudessa suosituin tapa auttaa onkin ollut rahalahjoitus.

Lahjoituksia on tehty suoraan eri hyväntekeväisyysjärjestöille ja avustusväyliä on löydetty myös erilaisten tapahtumien, kuten hyväntekeväisyyskonserttien yhteydessä.

Ukrainalaisten auttamiseksi vastaajat ovat tehneet rahalahjoituksia muun muassa Pelastakaa Lapset ry:lle, Kirkon Ulkomaanavulle, Unicefille ja Suomen Punaiselle Ristille.

– Lahjoitin rahaa Punaiselle ristille. Jatkossa lahjoitan lisää ja voin auttaa Suomeen tulevia ukrainalaisia kaikin mahdollisin tavoin, vaikkapa majoittamalla kotiini, kirjoittaa yksi vastaajista.

Moni vastaajista pitää juuri järjestöjä oikeana väylänä ukrainalaisten auttamiseen.

– Ehdottoman tärkeää auttaa heitä, ensisijaisesti järjestöjen kautta. Näin paikan päälle ohjautuu juuri tarvittavaa apua ja tarvikkeita.

Myös paikallisiin tavarakeräyksiin on vastaajilta löytynyt lahjoitettavaa rahallisen avustuksen lisäksi.

– Lahjoitin Ukrainan rajalle lähteneeseen tavarakeräykseen sekä lahjoitin rahaa Punaisen Ristin ja Pelastakaa Lasten kautta, kerrotaan yhdessä vastauksessa.

– Laittamalla rahaa SPR:n tilille sekä viemällä Ukrainaan lähtevään keräykseen pattereita, vilttejä, pyyhkeitä, valmista säilykeruokaa ja muuta sellaista, jatkaa toinen.

Auttamista ei ole tarvinnut miettiä

Auttaminen on ollut vastaajille myös täysi itsestäänselvyys.

– Totta kai annoin rahaa Kirkon ulkomaanavulle ukrainalaisten elämän helpottamiseksi, toteaa yksi vastaajista.

– Siellä on sodan johdosta suuri hätä. Haluan auttaa, kirjoittaa toinen.

– Ukrainalaiset ja maan useat taistelut historiassa näyttävät, miten sinnikäs se kansa on. Provosoimaton sota tuli todella lähelle ja autan heitä niin paljon kuin pystyn. Tämä on yhden ihmisen aikaansaama kurjuus, muistuttaa eräs vastaaja.

Apua vastaajat ovat antaneet myös osallistumalla itse järjestöjen vapaaehtoistyöhön.

–SPR:n katastrofikeräykseen olen osallistunut ja myös vapaaehtoisena lipaskerääjänä. Auttaminen on aina ollut sydämen asia.

Tietoa tarvitaan myös koko ajan lisää siitä, millä tavoin apua voisi antaa.

– Miten voin auttaa, kertokaa, todetaan yhdessä vastauksessa.

Oriveden Sanomien ukrainalaisten auttamista koskevaan nettikyselyyn saatiin 33 vastausta. Vastaukset on poimittu 14. maaliskuuta kello 13.30.

Uusi nettikysely on myös julkaistu. Nyt kysymme lukijoiden mielipiteitä siitä, mihin Tredun Oriveden toimipisteen kannattaisi muuttaa.

Lue myös: Vastaa kyselyyn: Mihin Tredun Oriveden toimipisteen kannattaisi muuttaa?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?