50 vuotta sitten: Paltanmäen Tupala paloi

vanha vuosikerta, Tupala
Muistojen Tupalan jäännökset palon jälkeen.

9. maaliskuuta, varhain aamulla, vaurioitti ilmeisestikin sähköjohdoista alkunsa saanut tuli Oriveden Paltanmäen ulkomuseon vahtimestarin rakennusta, Tupalaa niin pahoin, että rakennusvanhus on purettava.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Liekkeihin jäi museonesittelijä Mirja Holman koko omaisuus sekä hänen vanhempiensa vaatteita. Jonkin verran museon irtaimistoa paloi niin ikään, mutta ei arvokkaita esineitä. Rakennus ja irtaimisto oli vakuutettu.

Tupala, jossa aikoinaan, ennen Paltanmäkeen siirtoa (1930-luvulla) asuivat mm. Vihtori ja Loviisa Järvinen, oli aikoinaan kirkonkylän merkittäviä, itseoppineen rakennusmiehen aikaansaannoksia. Siinä oli pirtti, keittiö ja peräkamari sekä eteiskamari, jossa oli aikoinaan esillä mm. 27. reservikomppanian jäämistöä.

Vanhaa rakennusta etsitään tilalle

Museoyhdistyksen johtokunta kokoontui kohta palon jälkeen pohtimaan syntyneen tilanteen korjaamista. Museomäkeen on saatava kiireellisesti uusi vahtimestarin rakennus, ja sen paikan on oltava entinen, tulotien poskessa.

Vanhaa etsitään, mutta ainakaan vielä ei asumiseen soveltuvaa, tai kohtuullisin kustannuksin kunnostettavaa ole ilmaantunut. Yhdistys vetoaakin tässä suhteessa pitäjään.

Kyseeseen saattaa tulla myös lujarakenteinen aitta tai muu ulkorakennus, joka pantaisiin samoille nurkille pystyyn Paltanmäkeen. Yksi ratkaisu olisi rakennus, ”joka olisi päältä vanha, sisältä uusi”.

Tupalan jätteet tarjotaan urakalla siirrettäväksi. Halukkaiden toivotaan ottavan pikaisesti yhteyttä Veli tai Esko Paavolaan.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 16.3.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment