Hoitajajärjestöt jättivät lakkovaroituksen – lakko koskisi toteutuessaan myös Pirkanmaata ja Keski-Suomea

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer ovat jättäneet lakkovaroituksen kuuteen sairaanhoitopiiriin. Lakon piirissä on noin 25 000 järjestöjen jäsentä.

Pirkanmaan  ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntayhtymät kuuluvat varoituksen saaneisiin alueisiin. Keski-Suomen seututerveyskeskus on jätetty lakkovaroituksen ulkopuolelle.

Lakko olisi järjestön mukaan kahden viikon mittainen ja se kattaisi kuuden sairaanhoitopiirin lisäksi niiden omistuksessa tai läheisessä yhteistyössä olevat yhtiöt tai osuuskunnat. Lakko alkaisi perjantaina 18.3.2022 kello 6 ja päättyisi perjantaina 1.4.2022 kello 6.

Järjestöt kertovat tiedotteessaan, että lakkovaroitukseen johti työantajan täysi haluttomuus ottaa sote-kriisiä ja hoitajapulaa neuvottelupöydässä vakavasti, jolloin mahdollisista ratkaisuista ei ole päästy edes keskustelemaan.

Kuntasektorin sopimusneuvottelut keskeytyivät maanantaina Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ilmoitukseen, ettei sovulle ole edellytyksiä.

Hoitajajärjestöt julistivat jo tiistaina koko kuntasektorille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Järjestöt kertovat tiedotteessaan, että lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi. Lakon piirissä ovat työsopimussuhteiset jäsenet.

Hoitajajärjestöt ovat esittäneet, että sote-henkilöstön palkkoja nostettaisiin 3,6 % vuosittain viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

Kuntasektorin sopimuskausi päättyi 28.2.2022.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?