Apua voi antaa monella tavalla – ja sopiva tapa löytyy varmasti jokaiselle

Venäjän viime viikolla aloittama sota Ukrainassa on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailmaa. Rauhaan ja järjestykseen tottunut ja luottanut maailma ei voinut uskoa näkemäänsä, kun venäläiset sotajoukot tunkeutuivat Ukrainan rajojen sisäpuo­lelle.

Euroopan ytimessä meneillään oleva sota aiheuttaa meissä ihmisissä monenlaisia tunteita. Se pelottaa, ahdistaa ja surettaa. Se nostaa esiin myös vihaa.

Kriisi on kuitenkin herättänyt myös auttamisen halun ja tuonut eri tahoja saman pöydän äärelle. Valtiot ja niiden johtajat ovat löytäneet yhteisen sävelen vihollista vastaan, samoin kuin kansainväliset organisaatiot ja yhteisöt.

Auttamistahtoa löytyy myös suomalaisista. Suomen Punainen Risti, Unicef ja Kirkon ulkomaanapu ovat kertoneet, että Ukrainan tilanne on saanut suomalaiset tarjomaan apuaan jopa poikkeuksellisen paljon. Lahjoituksia on annettu runsaasti erilaisiin valtakunnallisiin keräyksiin niin rahana kuin tavaroina.

Oriveden seudullakin on ryhdytty toimiin ukrainalaisten auttamiseksi. Yksityishenkilöt ovat järjestelleet tavara- ja vaatekeräyksiä, joita on jo saatu myös eteenpäin. Liikennöitsijä Hannu Tokee puolestaan odottaa lupaa lähteä matkaan Ukrainan rajalle noutamaan pakolaisia turvaan.

Yhteisen kriisin edessä ei ole jääty neuvottomina pyörittelemään peukaloita. Auttamaan on lähdetty siinä, missä kukin voi sen parhaiten tehdä.

Leave a Comment