Järki käteen Suomasemassa – kirjoittaja on huomannut, kuinka Orivesi herää eloon kesällä ja siitä kiitokset kuuluvat myös kesäasukkaille

Luin hämmästyneenä 23.2.2022 Oriveden Sanomissa ollutta Suvi Perttusen kirjoitusta häiritsevistä kesäasukkaista Orivedellä. Onneksi Helena Hartikainen reagoi kirjoitukseen ja kertoi hyvin perustellusti, kuinka kesäasukkaat tuovat Orivedelle paljon kaivattua rahaa.

Lue myös: Lukijan mielipide: Vakinainen asukas toivoo asumisrauhaa

Itse olen syntynyt Eräjärvellä, mutta muuttanut pois 50 vuotta sitten. Minulla on edelleen ympärivuotinen asunto Eräjärvellä, jossa käyn säännöllisesti.

Lue myös: Lukijan mielipide: Mökkiläiset ovat kullanarvoisia

Täytyy sanoa, että niin Eräjärven kuin Orivedenkin keskustojen toiminta kesällä eroaa talven toiminnasta kuin yö ja päivä. Kesällä näkee paljon iloisia ihmisiä, jotka osallistuvat erilaisiin yhteisiin tapahtumiin ja tekevät paikallisissa myymälöissä ostoksia. Kuinka ollakaan suurin osa näistä ihmisistä on juuri näitä Perttusen mainitsevia ” häiritseviä ” kesäasukkaita.

Mielestäni Oriveden kaupunki ei varmaankaan olisi kovin mielissään, jos nämä kesäasukkaat muuttaisivat johonkin muuhun kuntaan. Kesäasukkaat tuovat paljon rahaa eri liikkeisiin, mikä osaltaan takaa töitä monelle paikkakunnan vakinaiselle asukkaalle. Tämän lisäksi kesäasukkaat maksavat kiinteistöveroa, joka tuo vaurautta kunnan budjettiin, jolla hoidetaan vakinaisten asukkaiden hyvinvointipalveluita.

Perttunen mainitsee myös olonsa ahdistavaksi kesäasukkaiden kameran tai kiikarien linsseistä. Huomauttaisin, että Suomen rikoslaki tuntee rikoksen nimeltä salakatselu. Salakatseluun syyllistyy, jos kuvaa kotirauhan piirissä olevaa henkilöä. Tähän rinnastetaan myös kiikarit ja muut tekniset laitteet.

Mielestäni Perttunen voi tehdä asiasta rikosilmoituksen, mutta asiasta voi myös keskustella ja luoda tällä tavalla hyvä naapuruussuhde.

Toivotaan vastaisuudessa rakentavaa yhteiseloa vakinaisten asukkaiden ja kesäasukkaiden välille ja kehitetään sen myötä Oriveden kaupungin yleistä ilmettä yhä parempaan suuntaan.

Reino Koskinen

Tampere

Leave a Comment