Hannu Tokee tekee lähtöä bussin kanssa Ukrainaan pakolaisten avuksi – järjestelyt vielä kesken: tahto auttaa on kova, mutta nouto valmisteltava kunnolla

– Parempi olisi mennä, jos kohderyhmä olisi valmiiksi tiedossa, miettii pakolaisten noutoreissulle kiireellä valmistautuva liikennöitsijä Hannu Tokee. Muuten hän ei lähtöä emmi, sillä hyökkäyksen kohteeksi joutuneita ukrainalaisia halutaan laajasti auttaa. Arkistokuva: Juha Jäntti

Suomalaisten auttamistahto ukrainalaisten hädässä on suuri. Myös orivesiläinen liikennöitsijä Hannu Tokee valmistelee lähtöä ukrainalaisten pakolaisten avuksi maan rajalle.

– Asia on vielä vähän auki. Meille on tullut asiakkaidemme kautta ja muutenkin useita pyyntöjä auttaa, koska meillä on mahdollisuus tarjota kuljetusta. Ihmisillä on siellä sukulaisia ja tuttuja, joita he haluavat auttaa pääsemään Suomeen, ja olen luvannut lähteä ilmaiseksi heittämään tällaisen reissun, Tokee kertoi tiistaiaamuna.

Hän on toimitusjohtajana ajatellut itse lähteä rattiin, koska matkalla varmasti tarvitaan monenlaisia asiapapereita ja lupalappuja. Muutama firmalle ajanut kuljettajakin on jo ilmaissut valmiutensa lähteä tekemään talkoilla tätä reissua, sillä useampi kuljettaja on välttämätön näin pitkällä matkalla.

– Ihan ensiksi pitää kuitenkin uusia passi, joka on tässä koronan aikana päässyt vanhenemaan. Mutta se käy helposti, pikapassin saaminen ei kauan vie, Tokee sanoo.

Ei päätä pahkaa liikkeelle

Hän on valmis lähtöön hyvinkin nopeasti, mutta päätä pahkaa ei rajalle rynnätä, vaan asioita selvitellään ensin.

– Olen jo eilen soittanut sisäasiainministeriöön. Emme halua tehdä mitään tyhmyyksiä eikä virheitä, ettei kuljetusta katsota esimerkiksi ihmissalakuljetukseksi. Mehän emme välttämättä pysty katsomaan, keitä kaikkia autoon tulisi. Sitä paitsi harvalla siellä on edes passia, joten pitää varmistaa, miten heidät saataisiin rajojen yli, hän muistuttaa.

Hän aikoi vielä soittaa myös Puolan Suomen suurlähetystöön, saataisiinko autoon esimerkiksi jokin kyltti siitä, keitä kuljetetaan, jotta olisi helpompi liikkua. Ongelmia pyritään välttämään pohjustamalla reissu huolella.

– Tahtotila on kova auttaa, sillä jos vastaava tilanne olisi meillä Suomessa, apu kelpaisi. Muistamme hyvin, miten esimerkiksi ruotsalaiset viime sotien aikana ottivat huolehtiakseen suomalaislapsista ja auttoivat heitä pois sodan jaloista. Naisia ja lapsia sieltä nytkin olisi tulossa, hän perustelee halukkuutensa lähteä.

– Tiedän, että monella on siellä tuttuja. Ukrainalaiset ovat pidettyjä täällä ja heidän tilannettaan seurataan tarkkaan, Tokee jatkaa.

”Noudon olisi hyvä olla täsmäjuttu”

Asiassa on kuitenkin vielä pari muttaa. Hannu Tokee harmittelee, ettei mikään virallinen organisaatio ole ottanut koppia kuljetusten järjestelyissä. Olisi vielä helpompi tarjota apua, jos jokin virallinen taho sitä pyytäisi. Myös käytännön ongelmat mietityttävät.

– Eihän sitäkään voi tietää, että jos itse lähden sinne ja saan varakuljettajia mukaan, niin kuin nyt on tapahtumassa, saadaanko auto lastattua hallitusti paluumatkalle raja-aseman läheltä. Sen noudon pitäisi olla aika täsmäjuttu, hän puntaroi.

Muistamme hyvin, millainen sekasorto vallitsi esimerkiksi Kabulin lentokentällä ihmisten paetessa Afganistanista viime syksynä.

Menomatkalle mahtuisi avustustavaraa

Myös tavara-apua on Orivedeltä lähtenyt osana isompaa kuljetusta. Lämpimiä vaatteita ja muita välttämättömyystarvikkeita ukrainalaisille vastaanottanut ja eteenpäin toimittanut orivesiläinen Tea Humppi oli jo kuullut Hannu Tokeen virittelevän lähtöä Ukrainaan. Tokee vahvistaa, että ilman muuta avustustavaraa laitetaan myös menomatkalle mukaan.

– Hänelle oli tullut niin paljon tavaralahjoituksia, ettei niitä kaikkia saatu tuohon ensimmäiseen kuormaan menemään. Perjantaina on kuulemma lähdössä kuorma-auto Tampereen seudulta viemään muun muassa lämmintä vaatetta. Mehän viemme tietenkin myös bussin kyydissä mahdollisimman paljon tavaraa, jos sinne päästään lähtemään, Tokee lupaa.

Matkareitti kulkisi Tallinnasta Baltian ja Puolan kautta kohti Ukrainan rajaa.

Pakolaisten sijoittamista Suomessa on myös alettu jo valmistella esimerkiksi vastaanottokeskuksissa. Myös monet yksityiset suomalaiset ovat ilmaisseet tahtonsa majoittaa tarvittaessa ukrainalaisia.

Tiistaina puoliltapäivin Tokee oli yhteydessä sisäasianministeriöön.

– He kiittivät, että sinne Ukrainan rajalle ei ole lähdetty suin päin. Lupasivat ottaa tänään yhteyttä meihin ja alkavat koordinoimaan asiaa meidän puhelinpalaverin jälkeen. Toivotaan, että asiat etenevät. Voi olla, että matkaan lähtee meiltä vielä useita busseja, Tokee kertoi.

Leave a Comment