Hurja määrä lapsia viihtyi Lasten Lumipäivillä ja testasi taitojaan suksilla – katso kuvat lauantaina vietetystä riemukkaasta hiihtotapahtumasta

Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Ellen Kahilaniemi ja Elmeri Hämäläinen eivät pelänneet jyrkempääkään mäenlaskua. Kuva: Mirkka Tuominen

Noin sata lasta ja sata aikuista viihtyi lauantaina Hiihtomaassa vietetyillä Lasten Lumipäivillä.

Ulkotapahtumassa riittikin monenlaisia aktiviteetteja kaikenikäisille lapsille.

Tapahtumajuontaja ja OrPon hiihtojaoston toiminnassa mukava oleva Markus Hämäläinen luettelee rastipaikkoja. On ski cross -rataa, suksipeleinä norsupalloa eli koppipalloa, pienemmille lapsille suksipeleinä kuka pelkää lumimiestä ja hippasta.

– Lisäksi on ekoaseammunta ja tarkkuusheittopaikka. Montussa on hyppyri ja mäenlasku.

Lue myös: Hiihto ja triathlon erityisesti sydäntä lähellä, mutta kaikkea liikkumista osaa arvostaa varsinkin sen jälkeen, kun onnettomuus oli lähellä mullistaa elämän – katso videolta, kuinka pellen rooliakaan pelkäämättömän kunnon kuntalaisen lanteet taipuvat Macarenan tahdissa

Neljä vuotta toimineen isompien lasten valmennusryhmän ohella OrPon hiihtojaosto aloitti minivalkkuryhmän toiminnan viime syksynä. Isot hiihtäjät menevät jo kovaa vauhtia.

– Vanhin hiihtäjä on 14-vuotias ja nuorimmat 12-vuotiaita. 7-9-vuotiaiden uuden ryhmän tavoitteena on vähän enemmän keskittyä tekniikkaan ja saada valmiuksia hiihtää kilpaa, mutta silti leikkimielisesti eli ei pipo kireällä, Hämäläinen kertoo.

Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Juontaja Markus Hämäläinen lähdettää hiihdon valmennusryhmäläiset näytösesitykseen. Kuva: Mirkka Tuominen

Taituruusrata haastaa askelluksen lisäksi pujottelemaan

Ski cross -rata on taituruusrata, jossa tarvitaan paljon sellaisia ominaisuuksia, joita normaalihiihdossa tarvitaan: pujottelua, painonsiirtoa sukselta toiselle, ympyrähiihtoa ja nopeaa askellusta.

– On myös mukavia portteja, joista mennään ali, mutta hiihdossa harvemmin tarvitsee mennä nopeasti kumaraan. Harjoitteita tehdään vähän helpotetusti ja pienimuotoisemmin hiihtokoulussa ja näillä radoilla saadaan mielenkiintoa, Hämäläinen kuvailee.

Vaikka tarjolla oli paljon erilaista tekemistä suksilla, oli kaikki toimintapisteet saatu mahtumaan alueelle, jolla liikkuminen rastilta toiselle oli helppoa.

– Hiihtomaasta ei tarvitse lähteä mihinkään. Kun pyöritään pienellä alueella, niin kaikki pystyvät osallistumaan, kertoo Hämäläinen.

Järjestäjistä markkinointivastaava Kaisa Sirén ja tapahtumavastaava Heini Vainikkala riemuitsevat onnistuneesta tapahtumasta.

– Tämä on hyvän mielen tapahtuma. Mahtavaa, että on näin hyvä sää sekä näin iso osallistujamäärä, Vainikkala toteaa.

Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Juontaja Markus Hämäläinen tarvitsi mikrofonin, että hän sai äänensä kuuluviin. Hiihdon valmennusryhmät aloittavat parhaillaan hiihtonäytöstään. Kuva: Mirkka Tuominen

Vanhasta suunnitelmsta pohja tämän vuoden tapahtumalle

Mäenlaskun ohjaaja Kirsi Onnela iloitsee nähdessään Lasten Lumipäivillä uusiakin lapsia hiihtokoulutoiminnassa mukana olevien lasten lisäksi.

Onnela on ollut hiihtokoulun ohjaajatiimissä nelisen vuotta ja hän kiittelee heidän tiimiään talkooaktiivisuudesta.

– On upeaa, että talkoolaisia löytyy paljon. Lapsia innostetaan liikkumaan yhdessä perheensäkin kanssa. Tosi huipputapahtuma. Kelikin suosii nyt. Tämä on ihan parasta, Onnela toteaa.

Kaksi vuotta sitten edellisen kerran vietettyä Lasten Lumipäivää Onnela muistelee lumimäärältään vähälumisemmaksi, joten tapahtumakin oli typistetympi.

Viime vuoden suunnitelmat siirtyivät koronan takia tälle vuodelle.

– Hiihtoliitolta anotaan joka vuosi tapahtumat ennakkoon ja Hiihtoliitto antoi luvan tälle vuodelle. Ihanaa, että saimme osan materiaaleista siirrettyä suoraan viime vuodelta. Tapahtumien järjestämisessä on iso työ.

Pelkästään hiihtokoulunohjaajia OrPon hiihtojastossa on toistakymmentä. Erikseen on vielä latujen kunnossapidosta vastaavia henkilöitä, joita on 10-15 ihmistä.

Lisäksi apua moneen asiaan saadaan vanhemmilta. Moni heistä tarjoutuu auttamaan jaostoa vaikkapa osallistumalla mehutarjoilun järjestämiseen.

– Toiveemme on, että mahdollisimman matalalla kynnyksellä ihmiset innostuvat mukaan toimintaan. Ei tarvitse välttämättä olla tekemisissä hiihdon kanssa. Johonkin pieneenkin juttuun tuleminen on valtava apu, toteaa Onnela.

Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Peetu Sippola saa ampumahiihdossa vielä viimeisiä ohjeita, ennen kuin hän alkaa tähdätä kiväärillä. Kuva: Mirkka Tuominen

Ei vain lapsille, vaan myös aikuisille

Aikuisten hiihdonopetusta seuralla on tarjolla vielä erikseen. Parikymmentä aikuista käy hiihdonopetuksessa.

– Kaikenikäisille pyritään tarjoamaan toimintaa. On ihana nähdä, että myös isovanhempia on lähtenyt ulkoilemaan lastenlastensa kanssa. Eri ikäisten lasten touhua ja naurua on hauska katsoa. Hiihtomaan puitteet ovat todella upeat, Onnela iloitsee.

Lasten Lumipäivässä kyse oli kuitenkin ennen kaikkea lapsille järjestetystä toiminnasta. Siitä oli lähtenyt nauttimaan muun muassa Eskolan koko perhe.  Niilolle mukavinta oli ampumahiihto.  Inka Haapalan mielestä pitkä rata oli hauskinta.

12-vuotias Timi Kähönen kertoo hiihtäneensä paljon. Kaikki tapahtuman puuhapisteet olivat hänen mielestään yhtä hauskoja.

Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Norsupallo oli hauska laji. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Kaksivuotias Vilho Eskola syö makkaraa kolmivuotiaan sisarensa Alina Eskolan kanssa, joka hiihti lasten lumipäivillä. Eskolan koko perhe oli lähtenyt Hiihtomaan tapahtumaan. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Kymmenvuotias Valtteri Mäkiranta tähtää kiväärillä tarkasti kohteita ampumahiihdossa. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Oriveden nuorisopalvelujen kasvomaalauksen pisteelle saapuneen kuusivuotiaan Veeti Koskisen mielestä tapahtumassa kivointa oli ampumahiihto. Jenni Ahokas taiteili Veetille hienot värikkäät kuviot poskiin. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Annemari Päivärinta tekee kasvomaalausta kolmivuotiaalle Tuomas Syväselle. Äiti Mervi Syvänen ihailee kasvomaalausta taustalla. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
2,5-vuotias Oiva Henttinen hiihti äitinsä Aino Henttisen kanssa, kokeillen mäenlaskua. Oiva on harrastanut ennenkin hiihtoa ja hiihtää mielellään. Hiihto sujuikin häneltä hyvin tottuneesti ja keskittyneesti. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivä, Hiihtomaa
Nelivuotias Rauha Aaltonen hiihti isänsä Markus Aaltosen kanssa. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Tarkkuusheitossa ohjaaja Vilja Pohjala oli näyttänyt pallonheiton esimerkkiä Helmi Harralle. Nelivuotias Helmi Harra heittääkin hienosti pallon kohti ämpäriä. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Valmennusryhmien hiihtonäytöksen antoivat hiihtäjät Perttu Paavola (vas), Emmi Hämäläinen, Elli Leppä, Amanda Onnela, Reetta Paavola, Vilma Haikka, Aliisa Teho, Matilda Rauhamäki, Mandi Kahilaniemi, Linnea Mönkäre ja Melina Reetta. Valmennusryhmään kuuluvat myös Emil ja Matias Ruissalo sekä Roosa Teho. Kuva: Mirkka Tuominen
Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Isommat valmennusryhmäläiset hiihtävät edellä ja pienempien valkkuryhmä perässä. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment