50 vuotta sitten: Hirviä jäljiteltiin Voitilan korvessa, Tampereen Jutila piirin mestariksi

vanha vuosikerta, hirvenhiihdot
Ennen ladulle lähtöä tutkittiin hirvikiväärin kunto: Arvo Saarelan kourissa Kuoreveden Matti Talasniemen ase.

”Koskaan ei tätä kilpailua ole järjestetty näin loistavalla tavalla. Rata oli hyvä ja hauskasti suunniteltu, kilpailukoneisto toimi kuin kone. Oriveden Metsästysseura hoiti piirikisat esimerkillisellä tavalla”; sanoi Suomen Metsästäjäin Liiton Pohjois-Hämeen piirin puheenjohtaja, pankinjohtaja Lauri Antero jakaessaan kilpailun johtajan, hammaslääkäri Erkki Visan kanssa hirvenhiihdon pm-kisojen palkinnot Suojassa sunnuntaina.

Antero kohdisti kiittävät sanansa myös kilpailukanslian päällikölle, metsätekn. Hannu Karingolle.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Holman koulu oli onnistuneitten kisojen keskus. 10 laukausta seiovaan ”hirveen” lauottiin Loilan aurinkoisella ampumaradalla ja kaikkiaan 11 km:n lenkkiyhdistelmä kiersi lähitienoon vaihtelevassa maastossa. Arviointitehtävä oli kohta alkutaipaleella.

Tampereen Rautaseman Raimo Jutila vei yleisen, Nokian kokenut Mikko Nahkola ikämiesten ja Virtain Kari Salminen nuorten piirinmestaruuden. Oriveden paras, Pentti Mäkinen oli 17:s. Torsti Laaksonen oli koko kilvan paras ampuja, 55 pist.

Joukkuevoitto meni Lempäälään. Orivesi oli 8:s ja Hirsilä 12:s. 27 joukkuetta sai lopputuloksen. Yht. 80 osanottajaa.

1. Raimo Jutila Rautaseman ms 1 055, 2. Asko Lemmetti Lempäälä 1 049, 3. Paavo Mikkola Virrat 1 017, 17. Pentti Mäkinen Orivesi 928, 24. Reino Bister Orivesi 897, 25. Torsti Laaksonen Hirsilä 896, 30. Esko Saramäki Hirsilä 873, 40. Paavo Vanninen Orivesi 825.

45 v: 1. Mikko Nahkola Kankaantaa 941. — Nuoret: 1. Kari Salminen Härkönen 912.

Vanha vuosikerta, hirvenhiihdot
Hyviä osumia aurinkoisella Loilan ampumaradalla.

Lauri Antero: Korkea ampumataso

Piirin puheenjohtaja Antero mainitsi kilpailun korkean tason yllättäneen hänet. Niinpä 11 miestä sai vähintään 50 pistettä ammunnasta, jossa ampuja oli varjossa, maali auringonpaisteinen. Aseena on edelleenkin hirvikivääri, jonka on täytettävä vissit määräykset.

On ehdotettu muuta asetta – ampumahiihtäjäkivääriä, luodikkoa – mutta tällöin hirvenhiihdon luonne muuttuisi. Nythän se on riistanpyynninomainen ase, sama jota ”oikeassa” hirvestyksessäkin käytetään.

Nykyiseen pistelaskusysteemiin tullaan tekemään korjaus. Nyt se suosii ehkä liikaa hyvää ampujaa: ampuja saa kokonaispotista puolet. Uusi menetelmä antanee hiihtäjälle enemmän osuutta.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 24.2.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment