”Kyllä tämä tavalliset koulupäivät voittaa, vaikkei oikeasti matkalle päästykään” – kuudesluokkalaisten Erasmus-virtuaalimatka vei Romaniaan: kuumaliimaa kului, kun roskat muuttuivat roboteiksi, veneiksi tai kissoiksi

Elsa Lenkkeri (oik.) kysyy vielä tarkennusta ohjeisiin samalla, kun Iiris Märijärvi ja August Hämäläinen jatkavat kissojensa tekoa. Seinänvieruspöydältä löytyy monenmoista materiaalia kierrätysaskarteluun. Kuva: Anne Kotipuro

– Voitko kuvitella, että siellä Romaniassa koululaiset syövät välipalaksi sipsejä tai pasteijoita? Mitähän välipalaa Ulpu on meille varannut, kolmen tytön ryhmä aprikoi.

Kultavuoren kuutosten ihmetys on aitoa, kun torstaipäivän askarteluprojekti on saatu päätökseen ja virtuaalikavereille eri puolilla Eurooppaa vilkutetaan heipat läppärin ruudulla. Jonkin verran tutuksi tulee siis koulujen arkikin, vaikkei kasvotusten päästäkään tapaamaan.

Hanna Hömmön, Tinja Tanskasen ja Neea Nukarisen robotti on valmis, ja ryhmätyön päätteeksi vilkutetaan heipat kumppanuuskoulujen väelle. Kuva: Anne Kotipuro

Erasmus-hankkeen yhteistapaamiset jäivät Euroopan koronatilanteen takia edelleen haaveeksi, ja Romaniaan suunniteltu matka kutistui kolmen päivän virtuaalimatkailuksi Oriveden Kampukselle. Sitä ennen yksi päivä valmistauduttiin matkaan tutustumalla esimerkiksi isäntämaa Romaniaan. Eikä virtuaalimatkailustakaan selviä ilman passia ja turvatarkastusta, joka kuitenkin tässä tapauksessa hoidettiin valomiekalla.

Aiheet ja käytettävät materiaalit sovitaan yhdessä neuvotellen

Erasmus-hankkeen teemaa ”pidä huolta (maapallosta)” kunnioitetaan askartelemalla roskista yhdessä sovittuja juttuja, jotka neuvotellaan porukalla englanniksi Zoom-alustalla. Jugurttipurkit, muovipullot, mehukanisterit ja tyhjät säilyketölkit muuttavat muotoaan kierrätystaiteeksi, ja munakennotkin ovat hyvin käyttökelpoista materiaalia. Kuumaliimapistooli on näissä töissä kätevä kapistus, ja maalilla kaikki kaunistuu.

Ihan ensiksi on kuitenkin katseltu parin koulun lyhyet esitykset aiemmista projekteista. Tämä vaihe on hälyisä ja maskien takaa kaikuva englanti ajoittain epäselvää, mutta onneksi kansainvälisyysprojektin vastuuope Ulpu Siponen välillä tulkkaa. Jokainen esitys saa raikuvat aplodit. Perjantaina nähdään orivesiläisten videoesittely, omin voimin kuvattu.

Kyproslaisen koulun aiempia kierrätysluomuksia nähtiin videolla. Tämä kierrätysmateriaalista luovalla otteella syntynyt seinäpuutarha herätti ihastusta. Kuva: Anne Kotipuro

Mukaan virtuaalimatkalle on hakenut 17 Kultavuoren ja Hirsilän koulujen kuudesluokkalaista, mutta lopulta heitä on paikalla vähän toistakymmentä. Kampukselle tultiin tilojen vuoksi, sillä Kultavuoressa jatkuvat muiden kuutosten koulupäivät sijaisen johdolla. Ryhmien tukena ja apuna kierteli tämän kevään abi Enrico Decandia.

Buna dimineata! – ainakin tervehdykset opetellaan isäntämaan kielellä

Aamut alkavat aina hyvän huomenen toivotuksin romaniaksi: Buna dimineata!

Luokkaan jäänyt kolmen tytön ryhmä kuuntelee rauhallisesti, mitä ruudulla puhutaan, ja nappaa varuiksi kännyyn kuvan annetusta tarvikelistasta. Tarkoituksena on luoda robotti. Toisessa ryhmässä työstetään munakennosta vene, seuraavassakin ollaan robotin kimpussa ja yhdessä ryhmässä päämääränä on kissa.

Luovaa otettakin vaaditaan. Ellei tarvikekasassa ole oksia, vaikea niitä on hangestakin hakea – sitten vaan keksitään toinen tapa.

Eteläisemmillä leveysasteilla kevät on jo pitkällä, ja siksi edellispäivänä askarreltiin kivistä, siemenistä ja muista luonnonmateriaaleista puukiekolle romanialainen kevätkoru, martisor. Sitä pidetään kaulassa ensimmäisestä maaliskuuta siihen asti, kun pääskyset saapuvat. Pääskysiä seurataan Kreikassakin – kuten myös Suomessa.

Munakennosta vene on tavoitteena Silja Leppäsellä ja Matias Lehmuksella. Työskentely on keskittynyttä, ja läppärin ruudulta voi välillä tarkistaa, mitä kaikkea tarvitaankaan. Siinä sivussa tulee tutuksi uusia englannin kielen sanoja. Kuva: Anne Kotipuro

Toisessa ryhmässä veneiden teossa ahertavat Silja Leppänen ja Matias Lehmus. Välillä haetaan lisää materiaalia. Matias kertoo, että hänen isosiskonsa Erasmus-matka peruuntui aikanaan aivan lähdön kynnyksellä, mikä oli varmasti isompi pettymys kuin heillä. Kyproksen matka sen sijaan toteutui juuri ennen koronasulkua.

Kuudesluokkalaiset ovat tänä vuonna aloittaneet englannin rinnalla myös ruotsin opiskelun. Sitä ei oikeastaan Orivedellä kuule, mutta he kertovat, että ruotsin tunneilla katsellaan usein ruotsinkielisiä tv-ohjelmia.

Oskari Kymäläinen ja Ville von Hertzen muodostavat naapuriluokassa kahden hengen tehoryhmän. Kymäläinen kertaa ruudulta ohjeita, ja von Hertzen kiinnittää kuumaliimapistoolisilla säilyketölkkejä robotin jaloiksi. Välillä vaihdetaan vuoroa. He olisivat halunneet kokeilla siilin tekoa, mutta jäivät äänestyksessä vähemmistöön.

Kuudesluokkalaisia kiinnostaa urheilu, askartelukin menettelee

Pojat sanovat, että askartelua tulee muuten enää vähemmän harrastettua, mutta päivät virtuaalisella matkalla kuluvat kuin siivillä, joten ”kyllä tämä tavalliset koulupäivät voittaa kirkkaasti”.

Mihin oikeasti matkustaisitte, kun se on taas mahdollista?

Ville lähtisi Espanjan Fuengirolaan, joka on jo monelta perheen reissulta tuttu paikka, ja kehuu sikäläisiä frisbeegolfratoja. Oskari taas harrastaa lentopalloa ja odottaa ensi kesän Power cupia ulkomaanmatkojakin enemmän.

Tässä ryhmässä mennään vuorovedolla. Ville von Hertzen (edessä) kiinnittää kuumaliimalla robotille jalat, ja seuraavaksi Oskari Kymäläinen leikkaa sille hiukset. Kuva: Anne Kotipuro

Seuraavassa ryhmässä August Hämäläinen, Iiris Märijärvi ja Elsa Lenkkeri liimaavat kasaan kissoja. Nämä kissat saavat ylijääneistä kangaspaloista komean turkin, mutta kuinkas ne jalat pitikään tehdä? Heistä ohjeet olivat hiukan epäselvät. Välillä kysytään tarkennuksia, kommentoidaan ja kehutaan muiden ryhmien töitä sujuvasti.

Sävy Parpolaa ja Eetu Korpelaa ei Kampuksen sokkeloissa vastaan tullutkaan. Heidän kansainvälinen ryhmänsä päätti yhdessä tehdä jäniksiä.

Jäniksen kierrätysmateriaalista muovailivat Eetu Korpela ja Sävy Parpola. Opettaja Ulpu Siponen kuvasi lopuksi kaikki luomukset.

Kun luomukset ovat valmiit, tekijät ja työt valokuvataan. Loppuiltapäivä kuluukin ryhmissä raportoinnin parissa. Perjantaina ohjelmassa oli vielä omakuvien teko – kierrätysmateriaalista nekin tietysti.

Mukana tässä Erasmus-poppoossa ovat koulut Romaniasta, Kyprokselta, Kreikasta, Espanjasta ja Suomesta sekä Belgiasta Eurooppa-koulu.

Yläkoulun puolella ovat edessä sitten taas uudet kansainvälisyyskuviot.

Tinja Tanskanen (vas.), Neea Nukarinen ja Hanna Hömmö poimivat edellisen päivän askarteluista omat kevätkorunsa. Ne kuuluvat vahvasti romanialaisiin kevätperinteisiin. Kuva: Anne Kotipuro

Juttua on muokattu 21.2.2022 klo 8.55: Juttuun on korjattu, että Matias Lehmuksen isosiskon Erasmus-matka oli peruuntunut viime hetkillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?