Juupavaaran uusi yrittäjä pursuaa ideoita – rinteitä hyödynnetään muun muassa alamäkipyöräilyyn ja Jyrki Sukulan burgeri valmistetaan jatkossa paikallisesta lihasta

Kalevi Jokela (vas.) ja Jouni Piittala tunnustautuvat Juupavaaran kanta-asiakkaiksi. Uusi yrittäjä Jarno Ahonen pysähtyi myös juttusille. Kuvat: Heli Rahkonen

Juupavaaran tuore yrittäjä, tammikuussa Pulkkisten seuraajaksi hypännyt Jarno Ahonen on yllättynyt, kuinka väki ajatuksineen on jo löytänyt uuden yrittäjän juttusille.

Myös hänellä itsellään on roppakaupalla ideoita toiminnan kehittämiseksi aina häistä festareihin. Yhteistyötäkin on jo viritteillä muun muassa yhdistysten kanssa.

– Koko homman viehätys onkin siinä, että saa suunnitella, kehitellä ja ideoida. Se, että ihmiset tulevat tänne omien ideoidensa kanssa, on juuri sitä, mitä haluamme.

Aiemmin muun muassa kirjailijana ja valokuvaajana työskennellyt Ahonen päätyi Juupavaaraan osin sattuman kautta.

– Minulla on kiinteistöjä muuallakin, ja satuin ajelemaan tästä ohi. Ensin viehätti Lylyn tienviitta, se on jotenkin hauska nimi. Sitten alkoi tuntua siltä, että tässä paikassa olisi saumaa.

Töitä hän paiskii nyt yhdessä poikansa kanssa. Kaksikko osaa viittä kieltä, joten ulkomaalaistenkin toivotaan löytävän tiensä Juupavaaraan. Yksi työntekijäkin on jo palkattu, ja haku on päällä jatkuvasti. Nuorille ammattiopiskelijoille tarjotaan harjoittelu- ja työssäoppimispaikkoja.

Tällä hetkellä Ahonen asustaa pitkälti Juupavaaran siipeen aikoinaan rakennetussa asunnossa.

– Kirjoittaminen vaatii etelän lämpöä, täällä Suomessa tarvitsee olla konkreettista tekemistä, hän tuumii.

Yrittäjä Jarno Ahonen haaveilee Juupavaaran historiikin kirjoittamisesta.

Maalia pintaan retrohenki säilyttäen

Ahonen myöntääkin, että tekemistä on paljon.

– Ajatuksena oli ensin, että aloitetaan toimintaa vasta, kun paikat on saatu kuntoon, mutta poikakin meinasi, että mitäs sitä odottelemaan. Tehdään sitä, mitä pystytään samalla, kun laitetaan paikkoja kuntoon.

Talven väistyessä suunnitelmissa on kiinteistöjen kunnostaminen. Rakennukset maalataan, ja pihat parannetaan. Lisäksi leirintäalueelle on tarkoitus tehdä lisää paikkoja.

– Sisäosaankin piti tehdä remonttia ja uusia kalusteita, mutta asiakkaat ihastelevat tätä retroa ja ovat toivoneet, ettei sitä muutettaisi, joten ei sitä paranekaan muuttaa. Nyt on jo hankittuna retrosohvia, ja aikomuksena on hankkia myös muuta retrokamaa. Onhan tämä muutenkin hyvin omaleimainen paikka.

Ahonen lupaa myös, että paikan nimi säilyy Juupavaarana.

Retromeininki halutaan säilyttää Juupavaaran sisustuksessa.

Tansseja ja retkeilyä

Virallisia avajaisia Juupavaarassa vietetään maaliskuun alussa, kun jokalauantaiset tähtitanssit pyörähtävät käyntiin. Ensimmäisiä tansseja tahdittaa Mikko Mäkeläinen.

Samana viikonloppuna järjestetään myös lasten pilkkikilpailut yhteistyössä Lylyn kyläyhdistyksen kanssa.

Laskettelurinteissä toiminta on loppunut vuonna 2018, eikä niitä olla ottamassa uudelleen käyttöön.

– Rinteiden avaaminen vaatisi hurjan panostuksen. Lisäksi Himos on niin lähellä, että on turha lähteä sellaisen jätin kanssa kilpailemaan.

Muuten Juupavaaran maastoja meinataan kuitenkin toiminnassa hyödyntää.

Enduroa siellä onkin jo ajettu. Reitit ovat valmiina ottamaan vastaan alamäki- ja maastopyöräilijöitä. Etelä-Suomen korkeimman nyppylän päällä on myös laavuja retkeilijöitä varten.

– Alamäkipyöräily on nyt todella suosittua. Samoin ihan polkujuoksu ja telttailu metsässä. Retkeilypuoli on se, jota erityisesti lähdemme kehittämään. Keväällä kartoitetaan maastot vielä, jotta kaikki kivat paikat retkeilyä varten tulevat hyödynnettyä.

Lue myös: Endurokisassa riitti vauhtia ja välillä vaarallisiakin tilanteita

Ruoka-annoksiin lähituotteita

Ruokalistastakin Ahonen aikoo tehdä omannäköisensä, mutta suosituimmat annokset, burgerit ja makkaraperunat, löytyvät sieltä jatkossakin. Jyrki Sukulan Kuppilat kuntoon -ohjelmassa lanseeraama burger-ateria kuuluu yhä maistuvan. Ahonen tosin mainitsee, että annoksen kokoa on haluttu kasvattaa.

– Jatkossa teemme muun muassa burgerit paikallisesta lihasta. Haluamme käyttää ruuanvalmistuksessa paikallisia ainesosia. Lounaspuoli on mahdollisesti tulossa, mutta on edettävä ajan kanssa.

Paikallisia oheistuotteita Ahonen suunnittelee ottavansa myyntiin myös matkailijan pieneksi kioskiksi kaavailemaansa pisteeseen Juupavaaran sisääntulon yhteyteen.

Hän haaveilee myös Juupavaaran historiikin kirjoittamisesta.

– Niin monella on täältä juttuja kerrottavanaan ja kuvamuistoja jaettavanaan, että voisin kirjoittaa niistä ihan oman kokonaisuuden kuvineen kaikkineen.

Yrittäjä Jarno Ahonen katsasti tanssilavan, jossa pidetään maaliskuusta alkaen lauantaitansseja.

Leave a Comment