50 vuotta sitten: Juupajoelle on saatu sairasauto

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Juupajoen sairasauton kuljettajat tutustumassa sairasautoon kunnansihteeri Kauko Lintumäen kanssa.

SPR:n Juupajoen osasto on saanut käyttöönsä sairasauton.

Auto parantaa ratkaisevasti sairaankuljetusoloja. Juupajoella toimi sairasautona kuuden vuoden ajan paareilla ja muilla laitteilla varustettu autoilija Eino Ilosen farmariauto.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Ennen nyt käyttöön saatua sairasautoa ei Juupajoella ollut kuitenkaan vuoteen käytettävissä autoa sairaskuljetuksiin. Väliaikana jouduttiin turvautumaan naapurikuntien sairasautoihin, totesi kunnansihteeri Kauko Lintumäki.

Nyt saatu sairasauto on sijoitettu vanhainkodille. Sen voi hälyttää matkaan soittamalla numeroon 81231. Vanhainkodin numerosta hälytetään edelleen sairasauton kuljettajat.

Auton kuljettajina toimivat vuorotellen: Eino Ilonen, Reija Nieminen, Antti Jokinen, Ilmari Saarinen, Erkki Tuominen ja Mikko Liimatainen. Osa on saanut ensiapukoulutuksen ja lopuille järjestetään ensiapukoulutusta.

Järvenpään SPR:n käytössä aiemmin ollut VW-kleinbussista sisustettu sairasauto on varustettu tarvittavin happi- ja hengityslaittein. Tilaa on kahdelle baaripotilaalle ja saattajalle sekä kolmelle muulle.

Juupajoen kunta on sitoutunut maksamaan sairasauton mahdollisen tappion. Laskelmien mukaan vuosittain on sairaskyytejä n. 20.000 km. Jos kyytejä on 40.000 km niin kuljetusmaksut peittävät kustannukset.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 10.2.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment