Lukijan mielipide: Idealismi ja energia

Todellisuus on kouraissut vihreää idealismia jo useita kertoja. Uhkakuvien maalaaminen ihmisten mieliin on aiheuttanut jopa hirveitä tilanteita.

Jotkut vihreät viisaat idealistit ovat kuitenkin harkitusti muuttaneet lausumiaan esimerkiksi ydinvoiman käytöstä energian tuotannossa.

Tuulimyllyt ovat sen sijan valloittaneet vihreän aatteen sähköntuotannossa. Tämä oppi on saatu Saksasta ja Tanskasta. Sieltä ovat peräisin myös myllyjen nykyiset koneistot. Uusista rakennetaan niin korkeita, jotta niihin riittäisi tuulta jatkuvasti.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mihin myllyjen raadot haudataan 20 käyttövuoden jälkeen. Ympäristökeskusteluun taannoin osallistuneen vihreän osallistujan kanta oli tämä: Tanskaan, Ruotsiin ja Baltiaan rakennettavat tuulivoimalat käyttävät kaiken tuulen, joten sitä ei enää riitä Suomeen.

Talven tultua ja pohjoisen viiman puhaltaessa keskisestä Euroopasta kuului jo Unkarin pääministerin Viktor Orbanin hätähuuto Venäjälle. Hän pyytää Putinilta kaasua.

Saksassa vihreys koitui kohtalokkaaksi pari vuosikymmentä sitten, kun Japanissa tapahtui ydinkatastrofi. Se johtui luonnon mullistuksesta, tsunamista. Toinen syy oli, että viranomaisen kehotuksista huolimatta voimalayhtiöt eivät rakentaneet korkeampia suojavalleja. Yhtiön laiminlyönti edesauttoi katastrofin syntymistä.

Samanlaisen tapahtuman pelko aiheutti lisäydinvoiman rakentamisen lainvoimaisen estämisen. Siitä syystä Saksassa louhitaan saastuttavaa ruskohiiltä kymmenien miljardien tuotantotuella.

Ruskohiilen poltosta tulevat kaikkein suurimmat hiilipäästöt. Suomen turpeen poltosta tuleva päästö on niihin verrattuna kuin itikan pissi Itämeressä.

Eelis Pulkkinen, geologi, eläkkeellä

Leave a Comment