Vihreä lippu -toiminta toimii mallina muillekin

Oriveden varhaiskasvatusyksiköt ja koulut ovat jo usean vuoden ajan toteuttaneet yksiköissään kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen ohjelmaa, jossa onnistumisesta saa palkinnoksi ja tunnustukseksi Vihreän lipun.

Viimeisimpänä tavoitteessaan onnistui Kultavuoren koulu.

Kultavuoren koulun teemana sen ensimmäisenä Vihreän lipun vuotena oli kierrätys. Koululaiset perehtyivät ja tutustuivat, kuinka kierrätys koululla jo toimi ja kuinka sitä voisi parantaa. Aihetta koulussa käsiteltiin leikin varjolla ja pienillä haastekilpailuilla.

Ympäristöraatiin kuuluneiden koululaisten oma keksintö oli kannustaa koulukavereitaan ympäristötekoihin myös vapaa-ajalla.

Kultavuoren oppilaita kannustettiinkin syyslomallaan keräämään joka päivä yhden leipäpussillisen verran luontoon päätyneitä roskia. Mikä mahtava ajatus koko Oriveden yhteisön kannalta!

Leipäpussillinen roskia päivässä saattaa tuntua pieneltä määrältä. Mutta kun se tekee yli sata oppilasta viikon ajan, on kyse jo toisen mittaluokan teosta.

Upeaa on sekin, että koululaiset ryhtyivät tuumasta toimeen ilman sen suurempaa palkkiotoivetta. Loman jälkeen jokainen haasteen onnistuneesti suorittanut palkittiin karkeilla.

Voisivatko aikuiset ottaa tästä mallia? Mitäpä jos tämän saman haasteen toteuttaisi ihan jokainen orivesiläinen ja juupajokelainen?

Se olisi pieni teko, josta kiittäisivät luonnon lisäksi muutkin.

Leave a Comment