Suunnitelmallisesti eteenpäin, jalat maassa – kivielementtifirman ei tarvinnut rakentaa uutta hallia, mutta remontti siirtyi kiireisestä syksystä tähän vuoteen

Raimo Vuohelainen toissasyksyisellä asennustyömaalla Itävallassa. Maisemissa ei ollut valittamista, ja hyvin kulki elementtikuormakin 1,6 kilometrin korkeuteen. Kuva: Teppo Vuohelainen

– Alusta asti on pidetty tavoitteena laajentaa tuotantotilaa. Kun toiminta on kasvanut, oli hyvä hetki investoida, kertaa orivesiläisen kivielementtiyrityksen Stonelement Oy:n veljeskaksikko viime vuoden tapahtumia.

Tonttia he olivat hakemassa, ja vaihtoehtoja katseltiin lähinnä Kangasalta ja Orivedeltä.

– Auliisti meille esiteltiin mahdollisia tontteja maastossa. Olimme jo erittäin lähellä tonttikauppoja, mutta sitten lähdettiin vielä katsomaan, mitä muuta olisi tarjolla ja huomattiin tämän olevan myynnissä. Jo  ensimmäisellä käynnillä alustavasti keskusteltiin kaupoista, ja ne tehtiin alkuvuodesta 2021, kuvailee toimitusjohtaja Teppo Vuohelainen entisessä Oriveden Sanomien ja Oriveden Kirjapainon yhteisessä kahvihuoneessa.

– Orivesi on hyvä paikka yritysten investoida ja kehittää toimintaa: ollaan lähellä Tamperetta, hintataso on kuitenkin paljon edullisempi ja täällä on todella paljon laadukasta alihankintaa, lisää yhtiökumppani ja hallituksen puheenjohtaja Raimo Vuohelainen.

Viime vuosi vielä hiljaiseloa, nyt pantu tuulemaan

Paljolti yrityksen tilauskiireiden vuoksi oli Lehmilaidantien kiinteistössä viime vuonna hyvin hiljaista. Vähitellen ollaan uudet tilat ottamassa toden teolla käyttöön, mutta ennen sitä tehdään laaja saneeraus.

– Viime kesänä tehtiin iso massanvaihto Mäntäntien puolelle tonttia. Runsaalle 1000 neliölle teetettiin murskepohja ja saatiin se raskasta kalustoa kestäväksi. Sisätyöt alkoivat vuoden lopulla: tähän mennessä on valmisteltu paikat uusille nosto-oville ja purettu vanhat valaisimet. Valaistus siirretään korkealle katonrajaan ja samalla toteutetaan perusteellinen lvis-remontti, Teppo luettelee.

Toteutuksessa huomiota kiinnitetään erityisesti energiatehokkuuteen. Kaikki tilat käydään läpi, ja tuotantokapasiteetti moninkertaistuu. Firman esittelytilat pysyvät kuitenkin ainakin toistaiseksi Lempäälässä, tuotekehitys ja alkutuotanto jatkuvat Eräjärvellä ja Orivedellä keskitytään tuotantoon.

Julkisivun ilmettä saneerataan ja 58-tien varteen on tulossa oman firman tuotteista kivimuuri.

– Remontti kestää tämän vuoden ja jotain jää ensi vuodellekin. Itse on kaikki suunniteltu, ja paikallisia tekijöitä käytetään mahdollisimman pitkälti, veljekset kertovat.

Raimo ja Teppo Vuohelainen yrityksensä Stonelementin tulevan tuotantotilan seinustalla. Logistiikan sujumiseksi joustavasti takana näkyvälle seinälle tulee kaikkiaan kolme isoa nosto-ovea. Kuva: Anne Kotipuro

Valmistusmenetelmä pohjustettu huolella ja suojattu

Yritysidea lähti aikanaan Tepon rakennusinsinööriopinnoista. Idea tuottaa kivielementtejä teollisena käsityönä oli olemassa, mutta ihan ensiksi haluttiin selvittää, onko vastaavaa menetelmää jo jossakin päin maailmaa käytössä. Esiselvityksessä oli mukana myös silloinen Tekes.

Kun ei samanlaista menetelmää löytynyt, aloitettiin sen patentoinnilla. Esiselvityksessä samansuuntaisia menetelmiä löytyi Japanista ja Saksasta, mutta tarkempi selvitys osoitti Eräjärvellä kehitellyn tuotantotavan olevan täysin ainutlaatuinen. Tämä oli jonkinasteinen yllätys Vuohelaisillekin. Jälkikäteen on kivielementtijärjestelmän aineettomien oikeuksien suojausta vahvistettu vielä kahdella muulla patentilla.

– Erityisenä ominaisuutena meidän tuotteissa on viimeistelty käsityön jälki, jolloin tuotteet näyttävät samalta kuin käsityönä työmaalla toteutettu kivirakenne. Tämä on miellyttänyt erityisesti arkkitehtejä, Teppo vertaa.

Kivivaihtoehtoja tullut lisää, jokainen uusi kivilaatu testattu erikseen käytössä

Käytettävää luonnonkivivalikoimaa on viime vuoden aikana kasvatettu merkittävästi. Mukaan ovat tulleet erilaiset graniitit, vuolukivituotteet, diabaasi ja sarvivälke, mutta edelleen myös liuskekivestä näitä valmistetaan. Raaka-aineena hyödynnetään pääasiassa paikallisten kiviyritysten tuotteita. Uusina yhteistyökumppaneina mukaan ovat tulleet Loimaan Kivi Oy ja Tulikivi Oyj.

– Ennen kuin uusi kivilaatu voidaan ottaa käyttöön myyntituotteeseen, se vaatii yli vuoden prosessin testauksineen, Teppo painottaa.

Tuotekehitystä varten hän opiskelikin työn ohessa myös betonilaborantiksi.

Kotimaisuusaste on 100 prosenttia, ja myös työvoima on suomalaista, mahdollisuuksien mukaan vieläpä paikallista.

Asennus on helppo sovittaa isonkin rakennusliikkeen työmaa-aikatauluun, kun asennusajat lasketaan päivissä, ei viikoissa. Valmiissa kivielementeissä työmaa-aika jää noin 10 prosenttiin verrattuna käsityönä tehtävään rakentamiseen.

Joihinkin kohteisiin sopii paremmin vaalea luonnonkivi. Tässä Eräjärven diabaasista valmistettu kivielementti. Kuva: Teppo Vuohelainen

Entisen Kadettikoulun työmaa tuotti yhä uusia tilauksia

Kohteet vaihtelevat tavallisten mökkien ja omakotitalojen kivimuureista vaativiin liikerakennuskohteisiin. Isoin kohde viime vuonna oli vanhan Kadettikoulun saneeraus asunnoiksi Helsingin Munkkiniemessä. Museovirasto valvoi tämän Eliel Saarisen suunnitteleman rakennuksen muutostöitä.

– Kohteen saneeraaja päätyi yhdessä museoviraston ja arkkitehtitoimiston kanssa meidän kivielementteihin: niistä tehtiin tukimuureja, kiviportaita, sisäänkäyntien porraskokonaisuuksia ja jopa 12 metriä pitkä pergola parkkihallin yläpuolelle esijännitetyn teräsbetoniholvin päälle, Teppo Vuohelainen kertoo.

Joka toimituksen jälkeen tuli lisätilauksia, joten syksy oli Stonelementille todella kiireinen.

– Sinne tuli aika kattavasti meidän tuotteita: lohkarekivimuureja, graniittikivimuureja, liuskekivestä portaita ja lattiaelementtejä. Myös vuolukiveä käytettiin, Teppo lisää.

Orivesiläisestä kivestä he toteuttivat myös Keminmaan kirkon portaat.

Koronasta huolimatta töitä on päästy tekemään, vaikka mukana on paljon epävarmuustekijöitä. Kun Uudenmaan sulku tuli, kysyntä pysähtyi hetkellisesti kokonaan, ja pari viikkoa oli hyvin hiljaista.

– Siinä kohtaa päätettiin suunnata voimakkaasti tuotekehitykseen. Uusia tuoteryhmiä kehitettiin, ja tällä hetkellä niiden testaus on vielä meneillään.

Tumma kivimuuri on tehty sarvivälke-kiillegneissistä. Kuva: Teppo Vuohelainen

Vientiäkin kokeiltu Japaniin ja Itävaltaan

Vientimahdollisuuksiakin on selvitelty. Tokion olympialaisiin pystytettiin Metsä Groupin ja Business Finlandin yhteistyönä Metsä-paviljonki, joka olympialaisten jälkeen sijoitetaan uudelleen toisaalle. Orivesiläisillä kivielementeillä toteutettiin kiinteistön pääsisäänkäynnin kävelyväylät.

– Ja syksyllä 2020 suunniteltiin ja valmistettiin Itävaltaan kiviseinätoimitus, joka käytiin itse asentamassa yksityiskohteeseen 1,6 kilometrin korkeuteen vuoristossa. Halusimme selvittää logistiikkaa ja asennusta ulkomailla, Teppo Vuohelainen kertoo.

Asennuksen itse hoitaneet veljekset joutuivat palattuaan viettämään omaehtoisen kahden viikon karanteenin erossa perheistään.

– Kuorma-autolla toimitettiin lasti perille kapeita vuoristoteitä. Muuten meni hyvin, mutta matkan varrella oli aika heiveröisiä siltoja jokien yli, joiden kohdalla kuormaa piti väliaikaisesti keventää.

Stonelementin rinnalla toimii rakennusliike Laaduntakaajat, jonka nimissä on rauhalliseen talviaikaan tehty rakennustöitä. Pääpaino alkaa yhä vahvemmin siirtyä kivielementteihin.

– Koko ajan on kohteita laskennassa. Hoidamme suunnittelun, tuotannon ja tarvittaessa asennuksenkin. Jalat maassa mennään. Aika varovaisia on investointien kanssa oltu. Hankkimamme kiinteistö on kuitenkin meidän näkökulmasta hyvä: muuntojoustavaa tilaa ja liimapuupilarirakenne, he kiteyttävät.

Muitakin muutoksia elämässä on tapahtunut. Raimolla on jo kahden lapsen perhe, ja Tepolle syntyi elokuussa esikoispoika, joka jatkossa vaikuttaa ajankäyttöön.

– Minulla oli onnellinen mahdollisuus olla pari viikkoa isyysvapaalla, hän iloitsee.

 

STONELEMENT OY

  • perustettu 2013
  • veljesten yritys: toimitusjohtaja Teppo Vuohelainen, hallituksen puheenjohtaja isoveli Raimo Vuohelainen
  • toiminta alkoi Eräjärveltä, missä toimitilat maatilan yhteydessä
  • keväällä 2021 yritys osti Oriveden Sanomalehti Oy:n kiinteistön Oriveden Lehmilaidantieltä, jossa remonttia aloiteltu
  • lisäksi esittely- ja neuvottelutilat Lempäälässä lähellä Ideaparkia, Realparkin alueella
  • tuottaa kivielementtejä teollisena käsityönä patentoidulla valmistusmenetelmällä, materiaalina kotimaiset luonnonkivet
  • vuoden lopussa töissä oli veljesten lisäksi 4 vierasta työntekijää.

Leave a Comment