Mihin kiinnittää huomiota asuntoesittelyssä?

Uudemmat omakotitalot vaihtavat omistajaa nyt varsin vikkelästi. SKVL ry:n Jussi Mannerberg arvioi, että vanhempia omakotitaloja tulee koko maassa olemaan paljon tarjolla lähitulevaisuudessa.

Menossa asuntoesittelyyn katsomaan uudeksi kodiksi kiikaroitua omakotitaloa?

Lue ensin, mihin SKVL:n eli Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kiinnittäisi huomiota.

 

  1. Sopiiko tämä omaksi kodiksi?

Kaikkein tärkeintä on, onko talo juuri sellainen, jota haet – sopiiko se nykyisellään tai pienin muutoksin sille ajateltuun käyttötarkoitukseen ja vastaako se toiveita ja tarpeita.

Vaikka tunteen merkitystä ei voi ohittaa, asunnon ostaminen on pitkäaikainen hankinta ja suuri päätös. Usein ensikäynnillä muodostetaan kokonaiskuva, jonka yksityiskohtia on mahdollista palata tarkastamaan toiseenkin kertaan. Myynti ensimmäiseltä näytöltä on osin niin sanottua kaupunkilegendaa: Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n mukaan ennen ostopäätöstä asuntoa käydään katsomassa keskimäärin kahdesta neljään kertaa.

 

 

  1. Säilyykö ympäristö?

Millainen on tontti, ja mitä on sen ympärillä? Millaiset ovat näkymät – ja ennen kaikkea onko niihin tiedossa kenties joitakin muutoksia uusien rakennus- tai muiden hankkeiden myötä? Älä oleta, vaan kysy välittäjältä, joka tarvittaessa selvittää asiaa. Miltä alueen kaava näyttää? Huomioi myös liikenneyhteydet ja palvelut, sekä niiden mahdolliset tiedossa olevat muutokset.

 

  1. Millaiset ovat rakennukset?

Vastaavatko tontilla olevat rakennukset sitä, mitä haet – onko koko järkevä, muoto ja pohja toimivia tai puuttuuko tontilta kenties se tärkeänä pitämäsi autotalli? Luo yleissilmäys rakennusten kuntoon sekä sisä- että ulkopuolelta ja käy kaikissa tiloissa. Katso pinnat, lattiat, kylpyhuone ja keittiö. Näin saat käsitystä remontin tarpeesta.

Onko kuntokartoitus tehty? Tutustu siihen, ja huomioi siinä mahdollisesti esitettyjen lisätutkimusten tarve. Jos kuntokartoitusta ei vielä ole tehty, sellainen on syytä ennen kauppaa vielä tehdä – usein asia huomioidaan ehdollista tarjousta jätettäessä. Nykyisin myös asuntolainoja myöntävät pankit kyselevät kuntokartoitusraportin perään.

Eri-ikäisissä taloissa lisähuomiota on hyvä kiinnittää eri asioihin. Esimerkiksi 1970- ja 1980-luvuilla rakennetuissa taloissa kannattaa ottaa tarkasteluun etenkin salaojitus ja ilmanvaihto, joilla pidetään kosteutta pois rakenteista. Vaikkapa salaojaputkien uusimisesta on hyvä kysyä suoraan, vaikka tietoa ei siltä istumalta olisikaan.

 

  1. Mitä kuuluu lämmitysjärjestelmälle?

Millainen lämmitysjärjestelmä on käytössä, ja mitkä ovat sen kunto ja energiakustannukset? Onko tekniikkaa päivitetty jossakin kohtaa, ja millaisia vaihtoehtoja nykyiselle järjestelmälle voisi olla tarjolla? Jos uusimistarvetta on, voit myös selvitellä, millaiset kustannukset uusimisinvestoinnista kertyisi.

 

  1. Ovatko putket kunnossa?

Putkien käyttöikä tulee vastaan arviolta viimeistään 50 vuoden kohdalla, ja niiden uusimiseen onkin syytä varautua vanhemmissa taloissa. Tässä yhteydessä kannattaa huomioida myös kunnan verkkoon johtava tonttiliittymä.

Putkien tavoin vuodet kuluttavat myös kaikkea muuta, ja jo 15-vuotiaassa talossakin on paljon huoltoa kaipaavaa. Jos huolta ei ole pidetty, niiden kuntoon laittamiseen on syytä varautua.

 

  1. Mitä aistit kertovat?

Vatupassin ja asiakirjojen lisäksi silmät, nenä ja korvat kertovat paljon. Älä ohita niiden kertomia viestejä.

Leave a Comment