Koulujen ohjeita turvalliseen koulunkäyntiin päivitettiin perjantaina Orivedelläkin – uusittu karanteeni- ja altistumisohje lähti erillisenä tiedotteena koteihin

Muraali, Oriveden yhteiskoulu
Koronan varjossa on tapahtunut paljon hyvääkin. Oriveden ensimmäinen muraali saatiin Oriveden yhteiskoulun päätyseinään. Tulevaisuususkon vahvistamisesta muistutetaan myös koulujen koronaohjeissa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Orivedelläkin koteihin on lähetetty koronan takia perinpohjainen ohjeistus turvatoimista leviämisen estämiseksi. Sitä täydennettiin perjantaina erillisellä tiedotteella sairaanhoitopiirin uusista ohjeista karanteeniin ja altistumiseen liittyen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan perhepiirissä, työpaikalla, koulussa ja varhaiskasvatuksessa ei altistuneita enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Koronatartunnan saaneen on eristäydyttävä itse ja ilmoitettava altistumisesta ihmisille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Tartunnan saaneilla eristysaika lyhennettiin viiteen vuorokauteen oireiden alusta lukien.

Koska karanteenimääräyksiä ei lapsille tehdä, korona-altistumisten koulukohtaisesta tiedottamisesta luovutaan. Altistumisesta huolimatta oireeton lapsi voi tulla kouluun.

Oriveden kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila lisää saman tien, että todennäköisesti THL suosittelee jatkossakin omaehtoista karanteenia tai ylimääräisten sosiaalisten kontaktien välttämistä muillekin perheenjäsenille, jos perheessä on koronaa.

Koronatilanne kouluissa rauhallinen, satunnaisia poissaoloja

– Minäkään en saa tietoa, missä kouluissa koronaa on mahdollisesti ollut. Kun ei testeissä tarvitse enää käydä, tietoa ei tule sitäkään kautta, joten tieto koronatapauksista on huoltajien ilmoituksen varassa, Mia Mattila sanoo.

Tilanne on kuitenkin Oriveden kouluissa melko rauhallinen. Mattila täsmensi maanantaina, että korona on toistaiseksi aiheuttanut alakouluista lukioon asti vain satunnaisia poissaoloja sekä oppilailla että henkilökunnalla, eikä massapoissaoloja ole kirjattu missään koulussa.

Pääasia, ettei kouluun mennä oireisena

Pääviesti koteihin on edelleen, ettei kouluun pidä tulla oireisena. Jos lapsi sairastuu koulupäivän aikana, hänet siirretään erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa.

– Kaikki yhteisölliset tapahtumat pidetään nyt kouluissa etänä, eikä yhteisiä salitilaisuuksia järjestetä. Myös musiikin ja kuvataiteiden opetuksessa välineitä ja soittimia desinfioidaan käyttäjien välillä, Mattila listaa erityisjärjestelyjä.

– Maskisuositus ekaluokasta lähtien toteutuu vaihtelevasti. Tuntuma on, että varsinkin yläkouluikäiset alkavat jo väsyä tähän. Henkilöstö toki tekee parhaansa sen eteen, mutta tässä on kyllä luokka- ja koulukohtaista vaihtelua. Mitään tilastotietoa tai prosentteja meillä ei ole, Mattila sanoo.

Lapsen koronataudista johtuvaa poissaoloa käsitellään sairauspoissaolona, josta tulee ilmoittaa kouluun normaalin käytännön mukaisesti Wilmassa. Mikäli huoltajat haluavat pitää oireettoman lapsensa pois koulusta omaehtoisessa karanteenissa, tästäkin pitää ilmoittaa. Silloin oman opettajan kanssa selvitetään, miten opinnoissa edetään, mutta varsinaista etäopetusta ei ole tarjolla.

”Lapsilla ja nuorilla on voimavaroja selviytyä” – hyvääkin koetettava nähdä poikkeusajassa

Ohjeistuksessa on yhtenä kohtana ”oppilaiden tulevaisuususkon vahvistaminen”. Aikuisten tärkeänä tehtävänä on osoittaa, ettei poikkeusaika määritä lasten ja nuorten mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa.

Oppilaiden minäpystyvyyden kokemukset sekä usko omiin ongelmaratkaisutaitoihin ja vaikuttamismahdollisuuksiin kantavat tuntemattomaankin tulevaisuuteen. Yhdessä tekeminen, tulevaisuustaitojen pohtiminen ja positiivisen utelias suhtautuminen tulevaisuuteen ovat toimivia keinoja vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia, viestissä koteihin rohkaistaan.

– Uskon, että lapsilla ja nuorilla on kuitenkin voimavaroja selviytyä, vaikka olemmekin huolissamme siitä, että poikkeusaika on kestänyt näin kauan ja lapset ja nuoret menettäneet elämässään merkittäviä kokemuksia ja yhteisöllisiä tapahtumia. Tärkeintä on, että aikuiset näkevät jotakin hyvää tässäkin ajassa.

Tilanteen pahenemiseen on varauduttu ja sijaisia mietitty

Varautumista opettajien laajamittaiseen sairastumiseen on mietitty myös Oriveden kaupungin opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

– Yritämme saada sijaisia omista kouluista tai esimerkiksi nuorisopalveluista. Myös hallinnosta on mahdollista tilapäisesti siirtää väkeä kouluihin, Mattila listaa vaihtoehtoja.

Jotta pystyttäisiin turvaamaan lähiopetus, valmiusjohtoryhmä oli juuri tilannut opetushenkilöstölle FFP2-maskeja. Tähän asti on käytetty kirurgisia maskeja. Myös kotitestejä on varattu kouluille henkilöstön käyttöön.

Kultavuoressa luokkien iltapäivätoiminta on pystytty järjestämään erillisenä, mutta esimerkiksi Rovastinkankaalla tapahtuu pakosti ryhmien sekoittumista. Myös oppilaskerhot ja erilaiset harrastukset tuovat lapsia yhteen, ja niiden jatkumista on jopa korostettu.

Koulukyydeissäkin on vahva maskisuositus. Tästä on tullut koululle viestiä liikennöitsijöiltäkin, kun pienissä takseissa istuu vieri vieressä oppilaita eri luokilta ja eri kouluistakin.

– Muuttuvat ohjeistukset vaativat kärsivällisyyttä sekä lapsilta ja nuorilta että henkilöstöltä. Kevätlukukauden alussa oli liikkeellä harmillista ristiriitaista tietoa esimerkiksi mahdollisesta etäopetuksesta. Julkisuuteen ei pitäisi antaa keskeneräistä tietoa, joka aiheuttaa turhaa epätietoisuutta. Opiskeluhuollon mukaan epävarmuus ja ahdistus näkyvät nyt enemmän yläkoululaisissa ja lukiolaisissa.

Leave a Comment