Aluevaltuustoon Orivedeltä valittu Sami Kymäläinen sättii sekä puolueensa vaalitulosta että omaansa – ”Ei ihan huono, mutta paremminkin olisi voinut mennä”

Sami Kymäläinen (oik.) ei ollut aluevaalien jälkeen näin riehakkaissa tunnelmissa kuin kesäkuussa kuntavaalien jälkeen, vaikka paikka aluevaltuustossa tulikin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Orivedeltä aluevaltuustoon nousseen perussuomalaisten Sami Kymäläisen unet jäivät vähiin aluevaalien jälkeisenä yönä. Hän kertoo tulleensa vaalivalvojaisista kotiin kolmelta yöllä. Maanantai-aamuna hän vastaa aavistuksen pettyneenä puhelimeen työpaikaltaan Tampereelta.

– Lievä pettymys on puolueen kokonaistulokseen. Ei se yllätys ollut, mutta kyllä se jonkinlainen pettymys oli, että puolueen äänimäärä jäi tuollaiseksi. Kyllä meidän pikkuisen parempaan olisi pitänyt pystyä.

Pirkanmaalla perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 11,7 prosentin kannatuksella. Valtakunnallisesti perussuomalaiset jäi neljänneksi kokoomuksen, SDP:n ja keskustan jälkeen.

Kymäläisen henkilökohtainen äänisaalis oli 565 ääntä.

–Tyydyttävä suoritus. Ei ihan huono, mutta paremminkin olisi voinut mennä. Paikka tuli, siihen täytyy olla ehdottoman tyytyväinen.

– Illalla olivat jännät paikat, kun oma kannatus seilasi. Ensin olin hilkulla jäädä varalle, mutta lopulta sitten aika selkeällä kaulalla pääsin läpi. Välillä meitä oli kolme kaveria neljän äänen sisällä. Oli todella tiukkaa.

”Katastrofaalisesti järjestetyt vaalit”

Kymäläinen näkee, että vaalitulokseen on vaikuttanut moni tekijä.

– Perussuomalaisilla aluevaalit ovat kuntavaalien tapaan huomattavasti vaikeammat kuin eduskuntavaalit. Meidän kannattajamme eivät lähde kunta- ja aluevaaleihin samanlaisella innolla kuin eduskuntavaaleihin. Tässä on ihan selkeästi rakentava itsetutkiskelu paikallaan, millä me saisimme ihmisiä aktivoitua vaaliuurnille.

Kritiikkiä Kymäläinen antaa myös vaalijärjestelyille.

– Nämä vaalit olivat ihan katastrofaalisesti järjestettykin ylipäänsä, hän puuskahtaa.

– Käytännössä vaalityö alkoi jouluaatonaattona, kun saimme numerot. Siinä oli sitten kaikki pyhät välissä.

Myös koronatilanteen Kymäläinen uskoo vaikuttaneen vaalitulokseen.

– Kuntavaalit siirrettiin, kun oli 400 tartuntaa. Nyt kun on yli 10 000 tartuntaa, ei siirretty aluevaaleja. Tämä vaikutti ihan hirvittävästi meidän kivijalkaamme eli torityöskentelyyn ja ihmisten kohtaamiseen. Yritimme järjestää paljon erilaisia juttuja, mutta avi välillä kielsi ja välillä salli. Eikä niitä ihmisiä ihan hirveästi tuolla maailmalla ollut, sen mitä siellä kävi.

Kokonaan vaalitulosta ei kuitenkaan voi koronalla selittää.

– Eihän se silti sitä selitä, että miksi me otimme kokonaisuudessa siitä osumaa huomattavasti enemmän kuin monet muut puolueet. Täytyy silti muistaa, että olimmehan me Pirkanmaalla kolmosia. Emme me ainoa puolue Pirkanmaalla ollut, joka siitä selkeästi kärsi. Kokonaisäänimäärissä Pirkanmaalla meidän taaksemme jäivät vasemmisto ja keskusta. Tähän täytyy olla tyytyväinen, toteaa perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtajana toimiva Kymäläinen.

Äänestysprosentti huolestuttaa

– Umpisurkea.

Näin Sami Kymäläinen kuvailee äänestysprosenttia, joka valtakunnallisesti oli 47,5. Orivedellä äänestysprosentti oli 49,3.

Lue myös: Juupajoella yli puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä – Orivedellä jäätiin niukasti 50 prosentin alle

Kymäläinen toteaa, että tilanne alkaa olla demokratian näkövinkkelistä todella huolestuttava.

– Ihmisiä ei ylipäänsä enää kiinnosta omaan elämään ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat. Tässä on se riski, että ihmiset kyynistyvät ja turhautuvat entistä enemmän politiikkaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Se saattaa tuoda tullessaan ikäviä lieveilmiöitä mukanaan. Olisi tosi tärkeä, että ihmiset innostuisivat vaikuttamaan demokraattisesti.

Hän kannattaa puolueen puheenjohtajan Riikka Purran esitystä vaalien yhdistelystä.

– Vaikka kaikki vaalit samaan kasaan. Tällöin varmasti ihmiset aktivoituisivat. Nyt kun vaaleja on koko ajan, ihmisillä tulee vaaliväsymys.

Orivedelle hyvä tulos

Kolmen ehdokkaan läpipääsyä Orivedeltä Sami Kymäläinen pitää jonkinasteisena yllätyksenä.

Lue myös: Uskoiko tätä kukaan! – Orivedeltä nousi aluevaltuustoon peräti kolme jäsentä

–Onhan tulos Oriveden näkövinkkelistä älyttömän hyvä. Etukäteen mietittiin, että jos yksikin saadaan läpi, niin hyvä. Meillä on sellainen tilanne Pirkanmaalla, ettei Akaasta ei mennyt yksikään läpi miltään puolueelta. Ja Orivedeltä meni kolme läpi. Orivedellä on ehkä tapahtunut poliittista aktivoitumista näissäkin asioissa vähän enemmän. Itsellä tuli sellainen mielikuva tästä tuloksesta, että Orivedellä eri puolueet ovat saaneet aktivoitua omat kannattajansa erityisen hyvin.

Nyt Sami Kymäläinen toivoo pääsevänsä pian tekemään sitä työtä, johon hänet on valittu.

– Nyt mennään tekemään hommia pirkanmaalaisten hyväksi. Tämä sotehimmeli pitäisi saada jollain tapaa kuntoon.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tällä hetkellä käynnissä ovat neuvottelut valiokunta- ja lautakuntamalleista.

– Sitten alkavat luottamuspaikkaneuvottelut ja sen jälkeen mietitään, kuka pääsee mihin pääsee. Sitten aletaan vasta siihen oikeaan työhön. Tässä on nyt vielä rakentamisvaihe aika kesken.

 

 

 

Leave a Comment