Oriveden äänestysbussissa kävi äänestämässä ennakkoon 106 henkilöä – Hirsilässä äänestäneet toivoivat, että ihmiset äänestäisivät aluevaaleissa oikein

Orivesi, äänestysbussi
Hirsilän koululla äänestysbussiin ei ollut kovin isoa jonoa, vaan ihmisiä kävi äänestämässä tasaisin väliajoin. Sen sijaan Talviaisissa jonoa kertyi välillä viidentoista ihmisen verran ja siellä äänestäjiä kävi 37 henkilöä. Västilässäkin äänestäjiä kertyi reilut 30 henkilöä. Karpissa äänestäjiä oli parisenkymmentä. Kuva: Mirkka Tuominen

Äänestysbussi kiersi Orivedellä lauantaina kello 9 alkaen Karpinlahden koululla, Västilän Voimantalolla, Talviaisten kylätalolla ja Hirsilän koululla.

Yhteensä bussissa kävi päivän aikana 106 äänestäjää, mikä osoittaa palvelun tärkeyden.

Lue myös: Orivedellä ja Juupajoella on äänestetty innokkaammin kuin keskimäärin Pirkanmaan hyvinvointialueella – ennakkoon äänensä ehtii käydä antamassa tiistai-iltaan asti

Erityisesti pandemian aikaan äänestysbussi on turvallinen vaihtoehto: turvavälejä pystyy pitämään ulkona hyvin ja äänestämään pääsyä odottaessaan bussin sisälle äänestäjä saa odottaa raittiissa ulkoilmassa.

– Tämä on nyt viides kerta, kun olemme äänestysbussin kanssa liikenteessä saman tiimimme kanssa. Ollaan valittu presidenttiä, eduskuntaa, EU:ta, kunnallisvaalia ja nyt tämä aluevaaliäänestys. Yhteensä äänestäjiä oli tänään 106 henkilöä. Esimerkiksi kunnallisvaaleissa äänestysbussissa kävi 107 äänestäjää. Saa nähdä, millaiseksi äänestysprosentti nousee, sillä ainakin bussissa on käynyt hyvin äänestäjiä. Jos tarvetta tällaiselle palvelulle on, niin tällaista palvelua myös mielellämme jatkamme, Tokeen Liikenteen toimitusjohtaja Hannu Tokee kertoo.

äänestysbussi, Orivesi
Maija-Liisa ja Tapani Kukkasniemi ovat käyneet äänestämässä bussissa muissakin vaaleissa. Vaalitoimitsija Mari Halttunen palveli äänestäjiä bussin vieressä antamalla äänestäjille omat kuulakärkikynät äänestystä varten. Kuva: Mirkka Tuominen

Talviaisissa ihmisiä riitti bussin ympärillä jonoksi asti. Mikään aiempi vaalikiertue ei ole saanut Talviaisissa yhtä paljon äänestäjiä liikkeelle bussiäänestykseen. Myös Karpin seudulla kävi paljon äänestäjiä.

– Bussin ympärillä on vallinnut hyvä tunnelma, vaalitoimitsija Mari Halttunen toteaa.

Halttunen jakoi bussin edessä jokaiselle äänestäjälle oman kynän. Käsidesiä äänestäjät saivat ottaa bussin oven vierestä. Myös maskeja oli bussin oven vieressä tarjolla, jos oma maski oli unohtunut kotiin.

– Uskon, että bussissa äänestys on koronaturvallista. Tuuletan välillä bussia ja jätän bussin oven auki, että ilma vaihtuu, kertoo Hannu Tokee.

äänestysbussi, Orivesi
Vieno Vilen, Pirkko Niemelä, Martti Valtonen, Taisto Tikkinen sekä Keijo Valkama nelivuotiaan koiransa Taran kanssa odottivat äänestysbussiin menoa. Kuva: Mirkka Tuominen

Yksi kerrallaan bussin sisälle

Bussissa jokainen äänestäjä kävi yksitellen. Vaalitoimitsija Mirja-Liisa Jussila tarkisti äänestäjän henkilöllisyyden ja antoi äänestyslipun, johon äänestäjä kirjoitti valitsemansa äänestysnumeron vaalikopissa.

Jussila leimasi äänestyslipun, joka laitettiin vaalikuoreen, joka vastasi vaaliuurnaa.

– Sen jälkeen äänestäjä allekirjoitti lähetinkirjeen, jonka ylälaitaan merkittiin äänestäjän kunta ja äänestysalue, mihin äänestänyt henkilö kuuluu. Varsinainen vaalikuori laitettiin lähetinkirjeen väliin ja ne laitettiin lähetekuoreen.

– Sitten jaotellaan keltaiset kuoret äänestysalueen mukaisesti, jotta pystytään laskemaan, kuinka paljon Oriveden milläkin alueella on äänestäjiä. Jos henkilö kuuluisi johonkin muuhun kuntaan, niin lähetekuori lähtisi postissa äänestäjän kuntaan.

– Orivesiläisten äänestäjien kuoret jäävät Orivedelle. Äänten tarkistuslaskenta ja arkistoiminen tehdään orivesiläisten äänestäjien kohdalla Orivedellä, selvittää Mari Halttunen.

äänestysbussi, Orive
Vaalitoimitsija Mirja-Liisa Jussila palveli äänestäjiä bussissa. Kuva: Mirkka Tuominen

Monelle äänestäjälle bussiäänestys oli ensimmäinen kerta

Moni äänestäjä kertoo käyneensä äänestämässä bussissa elämänsä ensimmäistä kertaa.

Useat äänestäjät ovat aiempina äänestyskertoinaan äänestäneet ennakkoon kirjastossa tai varsinaisena äänestyspäivänä kaupungintalolla.

Nelivuotias Tara-koira seurasi isäntänsä Keijo Valkaman bussiäänestykseen menoa hieman isäntänsä perään haukkuen. Se joutui odottamaan isäntäänsä bussin ulkopuolella sillä välin toisen ihmisen kanssa.

Ensi kertaa bussiäänestykseen osallistunut Valkama kertoo, että äänestys sujui mukavasti samalla koiran kanssa lenkkeillen.

äänestysbussi, Orivesi
Digitalisaatio, johtaminen ja töiden järjestely ovat Kalevi Niemelän mielestä tärkeimpiä asioita aluevaaleissa. Kuva: Mirkka Tuominen

Kalevi Niemelä vitsailee toisten äänestäjien kanssa, että toivottavasti ihmiset äänestävät oikein. Niemelä tokaisee, että tällä uudistuksella saatetaan mennä pää edellä Hirsilässä sijaitsevaan Pirunvuoren seinään.

– Se on graniittia ja se sattuu. Kun tulemme vuoteen 2025, niin toivon, että olen helkkarin paljon ollut väärässä. Digitalisaatio, johtaminen ja töiden järjestely olisi kaikkein tärkeimmät aiheet, Niemelä miettii.

Kari Rannanautio toimi lipaskerääjänä ulkona. Keräys oli kohdistettu kotimaan vammaisille ja sairaille.
äänestysbussi, Orivesi
Kalevi Niemelä vitsailee Taisto Tikkiselle ja Keijo Valkamalle, että toivottavasti näiden vaalien uudistuksella ei mennä pää edellä Hirsilässä sijaitsevaan Pirunvuoren seinään. Kuva: Mirkka Tuominen
äänestysbussi, Orivesi
Varpu Lemivaara kävi mielellään bussiäänestyksessä Hirsilässä. Lemivaaran vieressä kävelee vaalitoimitsija Mari Halttunen. Kuva: Mirkka Tuominen
äänestysbussi, Orivesi
Päivän pimetessä viimeisenä bussissa äänesti Tokeen Liikenteen toimitusjohtaja Hannu Tokee. Kuva: Mirkka Tuominen
äänestysbussi, Orivesi
Keijo Valkama kävi äänestysbussissa ensimmäistä kertaa, kun hän samalla kävi lenkillä koiransa Taran kanssa. Taisto Tikkiselle äänestäminen bussissa oli ensimmäinen kerta. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment