Aluevaaliehdokkaan mielipide: Kohti parempia aikoja?

Olen iltapäivälehtien revittelevistä otsikoista oppinut, että kysymysmerkillä jutun otsikon perässä voidaan siirtää vastuu asiasisällöstä lukijalle. Tässä tapauksessa olen yrittänyt pysyä asiapohjalla, ja vähintään lievää optimismia haluaisin välittää Oriveden Sanomien lukijoille tuolla otsikollani.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 29. marraskuussa pitämässäni ”budjettipuheenvuorossa” sanoin hieman negatiivisesti muun muassa, että emme (siis valtuusto) edelleenkään uskalla panostaa rohkeasti kohti uutta vapautuaksemme tästä Oriveden taloutta kiusaavasta lamasta.

Samassa puheenvuorossani hieman myöhemmin kertasin myös vuoden aikana tapahtuneita positiivisia asioita. Siinä yhteydessä totesin muun muassa, että päätökset rantaosayleiskaavan ja Mattilanpellon valituksista ovat viipyneet hallinto-oikeudessa jo yli vuoden ja että on luultavaa ja toivottavaa, että päätökset tulevat ensi vuoden aikana, jolloin päästäisiin asioihin liittyvästä nykyisestä epävarmuudesta ja pysähtyneisyyden tilasta.

Kehuin samassa yhteydessä järjen ja oikeuden voitoksi myös sitä, että Sukkavartaan tasoristeyksen rakennustyöt olivat jo päässeet käyntiin hylätyn valituksen vuoksi.

En suinkaan luule, että olisin jokin kunnallispoliittinen ennustajaukko, kun povasin oikein noiden valituspäätösten tulemista lähitulevaisuudessa, erehdyinhän vuodessa, tosin positiiviseen suuntaan. Myös jo 2,5 vuotta sitten päätetyn rakennusjärjestyksen voimaantulo valituskierteen jälkeen antaa uskoa siihen, että olemme todellakin menossa Orivedellä kohti parempia aikoja.

Mielestäni vähintään yhtä merkittäviä positiivisia muutoksia on lähiaikoina tulossa, kun saamme pitkään valmistellun sote-uudistuksen maaliin. Valmistelussa ollaan jo loppukirivaiheessa koronatyypillisesti ilman yleisöä (lue: vaalikamppailu ilman toritapahtumia). Noin kolmen viikon kuluttua järjestettävissä maakuntavaaleissa valitaan maakuntavaltuustot järjestämään sote- ja pelastuspalvelut maakuntapohjaisesti.

Jäljelle jäävä osuus nykyisestä kunnallisveroprosentista on tiedossa. Se Orivedellä on noin 9,60 prosenttia. Tällä osuudella sitten katetaan kaupungin jäljelle jäävät tehtävät ja palvelut.

Vielähän emme tiedä, miten paljon valtionosuudet lisäksi vähenevät. Myös yhteisöveron tuottoa leikataan siten, että valtio ottaa siitä jatkossa noin yhden kolmasosan. Oriveden osalta se merkitsee jatkossakin tiukkaa taloutta, mutta ainakin parempaa ennustettavuutta niukkaan budjettiin. Yllättävät ”lisälaskut” niin Tampere-soten kuin erikoissairaanhoidonkin kustannuksista jäävät kuitenkin historiaan.

Oriveden näkökulmasta ajateltuna olisi nyt tärkeää, että mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan näissä vaaleissa. Tampereen ympäristökuntien asukkaiden korkea äänestysaktiivisuus takaisi sen, että tulevaan maakuntavaltuustoon saataisiin tasavertainen edustus Tampereen vastapainoksi.

Oriveden näkökulmasta olisi erittäin tärkeää, että Keskustan valtakunnallisen vaaliohjelman sloganissa ”Vahvistamme lähipalveluja” tarkemmin kuvattu ykköstavoite ”Jokaiseen kuntaan vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema” toteutuisi. Se on varmaan jokaisen orivesiläisen mielestä tavoiteltava ratkaisu puoluekannasta riippumatta.

Digitaaliset etäterveyspalvelut ovat tulevaisuutta, mutta pelkästään niillä ei voida toistaiseksi edes osaksi korvata ikääntyneen, entistä vanhemmaksi käyvän asukaspohjamme terveys- ja hyvinvointipalveluita. Meistä orivesiläisistä noin 20 prosenttia on jo vähintään 70-vuotiaita. Osaa meistä vaivaa alkava tai jo edennyt muistisairaus, eivätkä digitaidot ole kaikilla terveilläkään täysin hallussa.

Tähän liittyy toinen Keskustan, erityisesti Pirkanmaan piirin aluevaalitavoite: Hyvinvointialueella on panostettava vanhustyön laatuun. Sehän tarkoittaa muun muassa sitä, että vanhusten omaisten tueksi tarvitaan vanhuskoordinaattori, omaishoitajien taloudelliset sekä työolosuhteet on saatava tasavertaisiksi ja että hoitohenkilöstölle palvelulaitoksissa ja kotipalvelussa on saatava hyvät työolot.

Jotta aluevaltuustoista ei jatkossa muodostuisi vain valtioita valtiossa, olisi aluevaltuustojen päätöksen tekovalta saatava hyvinvointialueellamme lähelle ihmistä siten, että lautakuntamalli otetaan pohjaksi uuden hyvinvointialueen päätöksentekoon.

Jyrki Tuomaala

Oriveden Keskustan aluevaaliehdokas

Leave a Comment