Aluevaaliehdokkaan mielipide: Hyvinvointialue ja kunnat

Olen huolissani. Tammikuun aikana vaaleilla päätetään yhteiskuntarakenteen rajusta muutoksesta. Uudet hyvinvointialueet ottavat haltuunsa ja järjestämisvastuulleen sosiaali – ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen.

Miksi olen huolissani tulevasta muutoksesta. Kuntademokratia ja sen itsehallinto ovat olleet suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ehdoton kivijalka.

Mureneeko kivijalka ja vie mennessään demokraattisen kunnallisen päätöksenteon ja sitä myötä itsehallinnon? Jääkö kuntiin tuosta kivijalasta vain murusia ja pahimmassa tapauksessa pienten kuntien kohdalla murusetkin lakaistaan kuntaliitosten myötä historian kirjoihin.

Mitä tekemistä uudella aluevaltuustolla on kunnallisen demokratian ja itsehallinnon kanssa, siellä kun tullaan päättämään alueemme sosiaaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta?

Pirkanmaan maaseutukunnat kärsivät väestökadosta ja huoltosuhteet huutavat punaisella. Vanhukset jäävät, nuorten ja keski-ikäisten hakeutuessa kasvukeskuksiin. Olin itse neljä vuotta kuntani elinvoimatoimikunnassa. Käänsimme ”kivet ja kannot”, jotta saisimme uusia asukkaita, yrityksiä ja sitä kautta elinvoimaa.

Arvokkain timantti saada ihmiset kiinnostumaan muuttamisesta kuntiimme, on laadukkaat, nopeat ja tasavertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Ajatellen maaseutukuntien tulevaisuuden näkymiä, on uusilla aluevaltuustoilla suuri merkitys. Kun tiedetään budjettien olevan alusta lähtien ”kiikunkaakun”, mitkä ovat aluevaltuuston keinot? Kustannustehokkuus ja keskittäminen?

Kustannustehokkuus ja keskittäminen saavat kylmänväreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Miksi? Koska olemme nähneet ja kokeneet mitä nuo toimet tarkoittavat asiakkaille, työntekijöille yhteiskunnan eri osa-alueilla. Leikkaamisia, säästöjä, palveluiden karkaamisia ja ennen kaikkea niiden heikentämisiä.

Entä kunnat? Jos aluevaltuustot lähtevät terveyskeskusten keskittämislinjalle, tarkoittaa se samalla maaseutukuntien tappolinjaa. Kasvukeskukset kasvavat, jonot palveluihin pitenevät, pahoinvoinnit, mielenterveysongelmineen lisääntyvät, ellemme pysäytä maaltapakoa.

Pirkanmaan maaseutu tulee pitää elinvoimaisena. Se tehdään parhaiten panostamalla ja turvaamalla kaikkialla Pirkanmaalla sosiaali- ja terveyspalvelut lähellä, omissa kunnissa sekä liitoskuntiin päätyneet pienten kuntien palvelut.

On myös Tampereen ja kehyskuntien etu torjua liian nopeaa ruuhkautumista, jossa palvelut eivät ehdi mukaan. Haluan kynsin hampain mukaan aluevaltuustoon siksi, että kuntien näivettämiset eivät tule kuuloonkaan.

Pienten kuntien ja kaupunkien merkitys, palveluiden turvaaminen ja yhteistyö heidän kanssaan on tae hyvinvointialueen mahdollisuudelle kehittää toimiva ja kaikkia pirkanmaalaisia palveleva kokonaisuus tasavertaisesti.

Sitä työtä olen valmis tekemään panostaen ja itseni likoon laittaen.

Hannu Tiainen (vas.)

Kihniö

Aluevaaliehdokas Pirkanmaalla

Leave a Comment