Kokonainen parvi taviokuurnia ruokaili Oriveden keskustan villasukkapuussa – vieraat Lapista herättävät huomiota kauniilla värityksellään

Taviokuurna herkuttelemassa Orivarsa-patsaan vieressä olevan villasukkapuun pihlajanmarjoilla. Tämä yksilö on oranssinpunaisesta väristä päätellen nuori koiras. Kuva: Eila Smolander

– Oriveden keskustan villasukkapuussa ruokaili keskiviikkona yli 20 taviokuurnan parvi, kertoi harvinaisia vieraita kuvannut lintuharrastaja Eila Smolander.

Yksi yksilö oli Smolanderin mukaan havaittu jo 4–5 päivää sitten, mutta keskiviikko oli jo kolmas päivä, kun niitä oli näin runsaasti. Edellisenä päivänä hän oli laskenut niitä 21.

– Ne ovat pelottomia ja päästävät kuvaajan aika lähellekin. Linnut päästelevät toisilleen vihelteleviä ääniä, mutta muuten ruokailevat hyvin ääneti, Smolander kuvailee kohtaamista.

Marjojen lisäksi taviokuurnalle maistuvat myös kuusen siemenet. Villasukkapuuna tunnettua pihlajaa rastaat eivät olleet tyhjentäneet marjoista luultavasti siksi, että sukat lepattivat tuulessa ja pelottivat niitä. Se oli tällä kertaa taviokuurnien onni.

Smolander kertoo, että taviokuurna on pohjoisen asukki, joka ei pesi Oulun eteläpuolella. Se lähtee kuitenkin Lapista vaellukselle kohti etelää, kun täällä on hyvä marjasato.

– Yksittäisiä yksilöitä on tavattu Tampereella, ei kuitenkaan tämänkokoisia parvia. Ja mitä etelämmäs mennään, sitä harvinaisemmaksi se käy: muutamaa lintua saattaa käydä kuvaamassa sata bongaria. Näitäkin lintuja oli samaan aikaan kanssani kuvaamassa pälkäneläinen pariskunta, hän kertoo.

Koirailla rinnassa ja päässä komeaa karmiininpunaista

Taviokuurna herättää huomiota kauniilla värityksellään.

– Koiras on todella kaunis: sillä on karmiininpunainen rinta ja pää. Naaras on rinnastaan keltainen. Nuorilla koiraslinnuilla, joita minunkin kuviini sattui, rinta on oranssinpunainen, ja seuraavana vuonna väri syvenee karmiininpunaiseksi, Smolander kuvailee.

Naaraslintujakin näkyi, mutta ne ruokailivat kuusessa vähän sivummalla.

Taviokuurna on suunnilleen tilhen kokoinen, mutta toisin kuin siro tilhi se on ruumiinrakenteeltaan paksukaulaisempi.

Leave a Comment