Tapahtumakielto ja tilat kiinni kahdeksi viikoksi Pirkanmaalla? – tätä pandemiaohjausryhmä esittää aville

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien kieltämistä ja liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystilojen sulkua kahden viikon ajaksi. Tapahtumat ja tilat eivät olisi asiakkaiden käytettävissä edes koronapassilla.

Tapahtumakielto koskee kaikkia yleisötilaisuuksia Pirkanmaalla osanottajamäärästä riippumatta tartuntatautilain 58 pykälän perusteella. Yleisötilaisuuksien kielto koskisi muun muassa teatteri- ja elokuvaesityksiä, konsertteja ja urheilutapahtumia.

Ohjausryhmän mukaan asiakastilojen sulkeminen tartuntatautilain 58g-pykälän koskisi voimaan tullessaan joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan ja kontaktilajien harrastamiseen sekä vastaavaan liikuntaan käytettäviä tiloja sekä kuntosaleja ja vastaavia tiloja, yleisiä saunoja, uimahalleja ja kylpylöitä sekä niiden pukuhuonetiloja.

Liäksi sulkeminen koskisi tanssipaikkoja ja kuorotoiminnan tiloja, harrastajateatteritiloja, huvi- ja teemapuistoja, sisäleikkipaikkoja ja -puistoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Tilat voivat olla auki vain ammattiurheilijoille.

Pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand toteaa tiedotteessa, että rokotusten edistäminen on nykyisessä tilanteessa kaikkein tärkein asia.

– Nykyisestä tilanteesta pääsemme ulos vain rokottautumalla, maskeja käyttämällä ja kohtaamisia välttämällä.

Sairaalahoitoon joutuneista suurin osa on työikäisiä ja rokottamattomia. Tehohoitoon joutuneista 85 prosenttia on ollut kokonaan rokottamattomia. Rokotetuilla tehohoitoa tarvinneilla on ollut sairauksia, jotka ovat heikentäneet rokotteen tehoa.

Ensimmäisen koronarokotteen on Pirkanmaalla nyt ottanut 88,1 prosenttia, toisen rokotteen 83,8 prosenttia ja kolmannen rokotteen 13,5 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Koronan ilmaantuvuus on nyt Pirkanmaalla 566 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta. Ilmaantuvuus on selkeästi valtakunnallista tasoa korkeampi. Positiivisten löydösten osuus viikon ajalta on 15,8 prosenttia.

Viime viikolla todettiin 1 613 uutta tartuntaa. Tartunnan lähde selvisi varmuudella 43 prosentilla tartunnan saaneista. Tartunnat ovat peräisin pääasiassa Pirkanmaalta.

Suurin osa tartunnoista saadaan nyt perhepiirin ulkopuolelta erilaisista tartunnan lähteistä. Ulkomailta on tullut tartuntoja noin prosentin verran. Alle 12-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista ei ole viikon aikana kasvanut.

Leave a Comment