Helsinki pääsi säikäyttämään – mielessä oli jo vahvasti lauantainen Kangasala-ottelu

Ennakko-odotusten mukaan naisten lentopalloliigan jumbojoukkue Helsinki Volleyn piti olla OrPolle helppo vastus. Keskiviikkoisen kotiottelun alku antoi kuitenkin aiheen uumoilla jotain aivan muuta, vaikka ottelu lopulta päättyikin OrPolle erin 3-1 (18-25, 25-10, 25-15, 25-7).

OrPo lähti otteluun ilman tehopelaajaansa Ariana Pirviä, joka lepäili pienen sairastumisen vuoksi päästäkseen jälleen lauantaiksi pelikuntoon. Tuolloin Orivedelle saapuu LP Kangasala, ja OrPo tavoittelee tuolloin tiukkaa taistelua sarjapisteistä syyskauden huipennukseksi.

Tuleva ”paikallisottelu” saattoi jo liikahdella OrPon pelaajien ajatuksissa, kun Helsingin joukkue asettui verkon toiselle puolelle. Ajatukset ainakin näyttivät olevan ensimmäisessä erässä jossain muualla kuin omaan peliin keskittymisessä.

Helsinki ei väläyttänyt ensimmäisessä erässä mitään kovin erityistä, mutta se pelasi tasaisen varmasti. Joukkueet tekivät pisteitä tasatahtiin aina 17 pisteen tuntumaan asti. Sitten Helsingin Sanni Vallin onnistui kovissa hyppysyötöissään, ja ero repesi hetkessä neljään pisteeseen. OrPo ei tästä enää toipunut.

Kakkoserässä kentälle marssi aivan erilainen OrPo. Joukkue löysi itseluottamuksensa, ja pisteitä ropisi hyvään tahtiin onnistumisten myötä. Ada Aronen, Annukka Paloniemi, Liisa Rinta-Tassi, Jessika Mursula ja Netta Rekola jakoivat tasaisesti hyökkäysvastuuta, ja kaikki pääsivät loppusaldossa +10 pisteeseen tai hiukan alle.

Kun erityisesti aloitussyötöt alkoivat kulkea mallikkaasti toisesta erästä eteenpäin, Helsingille ei jäänyt paljoakaan mahdollisuuksia rakentaa hyökkäyksiään. Vieraiden Sanni Vallin ja Mona Kokko paukuttivat muutamaan otteeseen pallon näyttävästi keskeltä OrPon kenttään, mutta tuloksekkaat hyökkäykset jäivät liian harvalukuisiksi.

Anastasia Boricheva (oik) käväisi kentällä ja sai tililleen ässäsyötön. Kuva: Juha Jäntti

Boricheva ja Lehtinen ensimmäistä kertaa kentälle

Polven ristisidevauriostaan toipuva kotijoukkueen Anastasia Boricheva käväisi neloserässä kentällä ensimmäistä kertaa kauden aikana. Tämä toteutui hyvällä teholla, kun hänen ensimmäinen syöttönsä painui ässänä vastapuolen kenttään.

Myös OrPon Petra Lehtinen teki nyt kauden ja samalla liigan debyyttinsä, ja hän nosti kummankin hänelle suuntautuneen aloituksen mallikkaasti passarille. Kentälle pääsy tuli Lehtiselle yllätyksenä vain jokusen minuutin verran ennen vaihtoa.

– Peliin tulo jännitti kovasti, ja jännittää tämä haastattelukin, Lehtinen totesi hyväntuulisena ottelun jälkeen.

– Joukkueen syyskausi on mennyt välillä aika ailahtelevastikin. Olemme kuitenkin kehittyneet jatkuvasti ja pelaamme kivasti yhteen. Hyvältä näyttää jatkon kannalta.

OrPossa useampi vuosi sitten pelannut Mona Kokko saapui Helsingin kokoonpanossa pitkästä aikaa entiseen kotihalliinsa. Sen hän ainakin havaitsi, että pukukoppi ei ollut enää tutussa paikassa. Hänelläkin on takanaan melkoisen rankka alkukausi.

– Ei ollut yllätys, että liiga on kova sarja, ja loikka ykkösestä liigaan on tosi iso. Moni pelaajistamme on nyt ensimmäistä kertaa liigassa ja myös aloituskuusikossa.

Kokko katsoo, että joukkue on kehittynyt syksyn mittaan melkoisesti, vaikka se ei olekaan yltänyt vielä otteluvoittoihin. Perustavoitteena on saada peli kulkemaan ja sitä kautta vakiinnuttaa joukkueen paikka liigatasolla.

– Nyt me löysimme ensimmäiseen erään oikeanlaisen itsevarmuuden ja kotijoukkue siinä joutui ihmettelemään. Olisi ollut hienoa jatkaa samalla ilmeellä, mutta jokin kumma notkahdus siinä taas tuli.

Mona Kokon keskihyökkäys kilpistyy OrPon Jessika Mursulan käsiin. Kuva: Juha Jäntti

Rennolla ilmeellä Kangasalaa vastaan

Helsinki Volleyn päävalmentaja Ismo Tuominen tuli Orivedelle hakemaan joukkueensa kanssa sarjan ensimmäistä voittoa. Ensimmäinen erä vei jo hyvää vauhtia tavoitetta kohti, mutta sen jälkeen ote herpaantui täysin.

– Tulimme tänne ihan hyvin valmistautuneina. Tiesimme, miten OrPo pelaa, vaikkakin nyt yksi kantava voima oli poissa. Pääsimme rikkomaan vastustajan peliä vaikeilla syötöillä ja hyvällä itseluottamuksella.

– Näyttää kuitenkin siltä, että joudumme maksamaan vielä melkoisesti oppirahoja sen suhteen, mitä on liigatasolla pelaaminen. Meillä pelaaminen loppui taas kerran hyvän erän jälkeen. Jokin siinä vain loppuu, kun vastustaja pääsee uudessa erässä parin kolmen pisteen johtoon ja päät alkavat roikkua liian helposti.

Vaikka kotijoukkue vaihtoikin ensimmäisen erän jälkeen passaria ja pelityyliä, tilanteet eivät saa Tuomisen mielestä karata nyt nähdyllä tavalla.

– Viimeisen erän jälkeen oli tovin sellainen olo, että minulla ei ole yhtään mitään sanottavaa. Mutta sitten oli kyllä paljonkin sanottavaa. Tietysti meillä on ollut aika hurja ottelutahti, kun vertaamme pelirytmiin ykkössarjassa. Mutta tämä on koulunkäyntiä, ja tästä menemme eteenpäin.

OrPon päävalmentaja Nikolaos Gitzekos piti tärkeänä sitä, että joukkueen syöttö toimi lähes koko ottelun ajan. Myös kahdessa aikaisemmassakin ottelussa nähty hyvä peliote piti edelleen, tosin nyt ensimmäistä erää lukuun ottamatta.

– Lauantaina meillä on todella iso ja tärkeä ottelu Kangasalaa vastaan. Tarvitsemme voittoja myös liigan kärkijoukkueista, ja nyt olisi sellaisen paikka näin syyskauden päätteeksi.

– Lähdemme Kangasala-otteluun rennolla mielellä ja positiivisella asenteella. Kangasala on voitettavissa, mutta silloin meidän pitää onnistua tasaisesti kaikilla osa-alueilla ja pelata koko ottelu kovalla suoritustasolla.

Leave a Comment