Muistoissamme: Kaarlo Honkaniemi (1949-2021) oli liikemies, visionääri ja sitkeä yrittäjä

Kaarlo Honkaniemi
Kaarlo Honkaniemi (1949-2021) orivesiläistyi ja oli yrittäjä koko sielultaan.

Kaarlo (Kalle) Honkaniemi syntyi 28.9.1949 Helsingissä ja nukkui pois Tampereella 15.10.2021 lyhyehkön sairauden uuvuttamana.

Kalle oli pohjalaistaustainen, orivesiläistynyt yrittäjä koko sielultaan, aina ja joka hetki. Hän oli kustannustietoinen ja tarkka niin omista, yrityksen, työantajan kuin kunnan ja kaupungin kustannuksista ja menoistakin. Hän oli ”tarkan markan mies”.

Hän oli liikemies henkeen ja vereen, osti ja myi: jokin bisnes oli päällä koko ajan ihan viime hetkiin asti.

Kalle oli suoraviivainen, mutta myös ihmisläheinen ja jopa sosiaalinen. Kontaktien helppous tietysti korostui kaupankäynnissä, mutta vastuullisuus ja välittäminen tulivat esiin myös yhteiskunnallisissa luottamustoimissa, joissa hän oli mukana useita vuosia muun muassa kunnan ja kaupunginvaltuutettuna.

Jäsenenä hän oli muun muassa palolautakunnassa, teknisessä lautakunnassa, niin jäsenenä kuin puheenjohtajanakin. Hän vaikutti myös aluelämmön hallituksessa, kaupunginhallituksessa ja vuodet 2007-2008 Oriveden kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Puoluekanta oli vahvasti aina kokoomus.

Kalle kävi koulunsa Orivedellä, ja jo kansa- ja kansalaiskouluikäisenä hän toimi renkinä Huitulla. Myöhemmin kansalaiskouluikäisenä tehtävät laajenivat Kauppakunnan leipomoon, aamuisin ennen koulua. Vainion Shellillä bensapoikana toimiminen sekä myös postikanto kuuluivat ohjelmaan myöhemmin.

Armeijan Kalle kävi Hallissa ja Kauhavalla, josta syttyi kiinnostus ilmailuun sekä lentämiseen. Määrätietoisena miehenä Kalle hankki lentolupakirjankin.

Kalle oli Petkon bensakauppias

Kauppakoulun jälkeen ratkaiseva muutos oli bensiinikauppias Matti Saarisella työskentely, jonka innoittamana Kallesta tuli bensakauppias, ”Oriveden Petkolla”. BP eli Petko oli legendaarinen kohtaamispaikka; hyvin monet tapahtumat alkoivat ja päättyivät Petkolta.

Kalle kehitti huoltoaseman toimintaa monipuolisesti ja laajensi sitä. Mukaan tulivat autonpesukone, autojen sisäpesut, massaukset ja talvirengaskampanjat normaalien huoltotöiden lisäksi. Oli polttoöljynmyyntiä säiliöautolla ja tynnyreittäin. Tavaraa ja palveluita tuli sekä meni.

Kalle oli jämäkkä sekä määrätietoinen pomo, joka teki tuloksellista liiketoimintaa. Kalle löysi aina työntekijöitä, tulijoita riitti; oli opiskelijoita ja osa-aikatyöntekijöitä. Kalle työllisti yli 100 henkilöä yrittäjäaikanaan.

Harrastusmielessä hän myi käytettyjä autoja vanhassa kenkätehtaassa ja perusti venetaksin yhdessä Risto Viherman
kanssa. Hän oli myös keräilijä; aseet, miekat, kellot ja muut kuuluivat vuosia Kallen elämän sisältöön – niitä haettiin kaukaakin.

Virtaa ja seikkailumieltä riitti. Kalle hankki SPR:ltä ambulanssin ja alkoi hoitamaan vanhalla sopimuksella sairaankuljetuksia 1970-luvun taitteessa. Kallella oli pelastuspalvelutaustaa palokunnasta ja ensiapukursseista. Lisäksi hänen äitinsä Salli oli ansioitunut SPR:n kouluttaja, ensiavun ammattilainen. Salli mahdollisti ambulanssisopimuksen.

Myöhemmin sopimus laajeni kahden auton palvelukokonaisuudeksi. Henkilökuntaa koulutettiin vaatimustason
nousun myötä. Osa henkilöstöstä löysi pelastusalalta elämäntyönsä jatkokoulutuksin. Sairaankuljetusvaatimukset lisääntyivät koko ajan. Lopulta hän myi toiminnan Seppo Lehdolle 1980.

Hyppy tehtiin myös konttorikoneiden myynnin puolelle

Kalle lähti maailmalle eristyshommiin muun muassa Tanskaan ja Saksaan. Sieltä muutaman vuoden reissujen jälkeen hän tuli takaisin Suomeen päällystyshommiin odottelemaan uusia ulkomaan keikkoja.

Päällystyshommat veivät Kallen Pohjanmaalle. Tehoasfaltin palveluksessa hän hankki oman pohjajyrän, yrittäjyys kutsui. Hän työskenteli Seinäjoen ympäristössä ja viihtyi synnyinseudullaan. Sieltä löytyi elämänkumppaniksi Taina, tuleva puoliso.

Kun Tehoasfaltti fuusioitiin Lemminkäiseen 1994 Kalle sai taas mahdollisuuden ulkomaan komennuksiin: ensin
Viroon ja myöhemmin jopa Sambiaan asti tietä tekemään. Tämä komennus loppui 1997.

Kalle oli myyntiedustajana toimineen Tainan tavattuaan laajentanut omaakin bisnestään konttorikoneiden välitystoimintaan. Verkkomyynnin edelläkävijänä Kallella ei ollut kuin kuvastot. Tämän etämyynnin jatkumona he halusivat vakiintua Orivedelle. Koti perustettiin Pehulaan ja keskustaan kiinteä toimipiste, KT-Honkava.

Honkavalle oli luontainen tilaus konttorikone- ja tietokonetarpeiden kasvaessa. Toimialueena oli koko Pohjois-Pirkanmaa. Myös kasettien lataus ja kaitafilmien taltiointi sekä kopiointi kuuluivat repertuaariin.

Samaan 2000-luvun alkuun kuului myös Ninan ja Aleksin liittyminen perheen arkeen – yhteisöön. Pehulaan kehittyi asumisyhteisö ja kesämökki sijaitsi Eräpyhässä.

Vielä kerran ulkomaille

Kalle oli visionääri, kuten erilaisten liiketoimintojen kehittäminen etujoukoissa osoitti, mutta ennen kaikkea Kalle oli
seikkailija, joka ei pelännyt mitään eikä ketään. 2000-luvulla Honkava kehittyi, uudet työkaverit ja kumppanit
kehittyivät. Kalle tarvitsi uusia haasteita. Työntekijät ostivat KT-Honkavan 2010.

Tämän jälkeen vanha tuttu, Pekka Jokinen oli löytänyt Egyptin Hurghadan. Egypti oli kovassa nosteessa, siellä turismi nousi  ja maa oli edullinen. Suorat lennotkin alkoivat. Kalle lähti bisnekseen sinnekin täysillä, osin Pekan kanssa: muun muassa lomaosakkeita hankittiin ja oli puukuunari turisteille ja sukeltajille.

Suurin idea Kallella oli kasteluveden pumppaaminen aavikolta. Vesivarannot ovat isot. Tämä hanke jäi ja onneksi myös jätehuollon rakentaminen, koska Egyptissä tapahtui vallankaappaus. Turistit poistuivat maasta eivätkä ole täysin palanneet vieläkään.

Kalle oli sitkeä yrittäjä, seikkailija, mutta myös realisti ja monesti ”Hannu Hanhi” tai selvännäkijä. Ajoitukset onnistuivat lähes poikkeuksetta ja loistava päässälaskutaito oli ihailtava ominaisuus.

Jussi Rantanen

Jussi Viljanen

Markku Syvänen

Antti Lahtinen

Kirjoittajat ovat Kaarlo Honkaniemen ystäviä

Leave a Comment