Koronanyrkki: Massatapahtumia ja ruuhkia on syytä välttää, jos ei ole ottanut rokotetta tai toisesta rokotteesta on yli viisi kuukautta

Erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto ovat Pirkanmaalla kuormittuneet koronapotilaiden hoidosta, tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Taysissa on tällä hetkellä hoidossa 23 koronapotilasta, joista teho-osastolla on kuusi potilasta.

Pirkanmaan ilmaantuvuus on 468 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta. Positiivisten prosenttiosuus on 16,8 prosenttia viikon ajalta.

Viime viikolla alueella todettiin 1 427 koronatartuntaa. Tartunnan lähde selvisi viime viikolla noin puolessa tartunnoista. Jäljityksen viiveet ovat kasvaneet.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suosittelee nyt välttämään massatapahtumia ja ruuhkatilanteita, jos ei ole ottanut rokotuksia tai kuuluu ikänsä tai sairautensa vuoksi riskiryhmään ja toisesta rokotuksesta on yli viisi kuukautta aikaa.

Lisäksi ryhmä suosittelee, että yksityistilaisuudet rajataan korkeintaan 20 ihmiselle ja että kaikissa kouluissa käytetään maskia neljännestä luokasta alkaen.

Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen vierailijoiden määrässä on ohjausryhmän mukaan huomioitava epidemiatilanne ja terveysturvallisten toimien mahdollistaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa lyhyempiä vierailuaikoja ja vierailijoiden määrää siten, että etäisyys muihin asukkaisiin tai asiakkaisiin pystytään toteuttamaan

Pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand muistuttaa tiedotteessa, että maskia tulisi käyttää aina kodin ulkopuolella sisätiloissa oleskellessa.

– Kouluissa maskien käytöstä on ollut merkittävää hyötyä tartuntojen torjunnassa. Ei ole syytä epäillä, etteikö siitä olisi hyötyä kaikkialla muuallakin.

Uimahalleihin ja museoihin vain koronapassilla

Maanantaina 13. joulukuuta tuli voimaan aluehallintoviraston tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä ajalla 13.12.-31.12.2021. Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että ihmisten tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Tapahtuman tai palvelun järjestäjä voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Päätös koskee muun muassa yleisötilaisuuksia, uimahalleja ja muita sisäliikuntapaikkoja sekä museoita ja muita kulttuuritiloja. Avin rajoituksesta voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Yhden rokotteen saaneita on Pirkanmaalla 87,9 prosenttia ja kaksi rokotetta saaneita 83,3 prosenttia yli 12-vuotiaista. Kolmannen rokotteen on saanut 8,9 prosenttia yli 12-vuotiaista. Yli 80-vuotiaista puolet ja viidesosa 75-79-vuotiaista on jo saanut kolmannen rokotteen.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa muistutetaan myös, että rokotteet suojaavat edelleen hyvin vakavalta tautimuodoilta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?