Pinkkiä ja glitteriä sen jouluna olla pitää – seurakunnan jouluaskarteluillassa valmistui muun muassa monta kranssia ja kiiltäviä tähtiä

Aada,Oona ja Iines askartelivat joulukoristeista seurakunnan askarteluillassa. Keskittyneen työn tuloksena syntyi muun muassa joulukortteja ja kimaltelevia tähtiiä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Jos Oriveden seurakunnan jouluaskarteluillassa olleet lapset saisivat päättää, niin jouluna taitaisi olla kaikki lähestulkoon pinkkiä ja glitteriä. Sellaisia koristeita syntyi koossa olleen ryhmän touhutessa lähes liukuhihnalta.

– Pinkki on minun lempivärini. Mutta tykkään käyttää paljon myös glitterliimaa, valkoista styroksitähteä koristeleva Iines kertoo.

Iineksen onneksi askartelukerhon materiaalivalikoimaan kuului myös juuri glitterliima. Värivaihtoehdoistakin löytyi se oikea eli pinkki. Sillä Iines myös yhden tähtensä laittoi sädehtimään.

– Olen saanut valmiiksi jo monta työtä. Tämä tähti on jo kolmas, Iines kertoo.

Nella päällysti kranssinsa vihreällä villalangalla. Sen jälkeen styroksista ei enää kuulunut ääntä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Villalangasta kerros kranssiin

Pöydän toisella puolella istuva Nella on valinnut pitkänsitkeämmän työn. Hän päällystää styroksikranssia vihreällä villalangalla. Jälki on tasaista.

– Näin, että tuolla pöydän alla oli villalankoja laatikossa. Siellä oli vihreää lankaa ja päätin käyttää sitä kranssiin. Vielä tässä menee vähän aikaa, mutta valmiiksi minä tämän saan, Nella sanoo.

Tarjolla olisi ollut vihreää maalia, jolla kranssi olisi tullut nopeasti värjätyksi. Se vaihtoehto ei kuitenkaan Nellalle ollut kelvannut.

– Kun laitan tähän lankaa ympärille, niin sitten tästä ei kuulu sitä ärsyttävää ääntä, Nella perustelee.

Seurakunnan keskiviikkoiltana järjestämä jouluaskarteluilta oli aivan yksittäinen erikoisjuttunsa, joka oli tarkoitettu niin lapsille kuin aikuisille. Jo aiemmin päivällä kerhoa ohjannut Henna Mäkiranta oli aloittanut joulupuuhastelut Pikku tutkijoiden päiväkerhossa, jossa oli laitettu tonttutehdas käyntiin.

– Täällä jokainen saa tehdä mitä itse haluaa eli luovuus saa kukkia. Ensin inspiraatiota voi hakea askartelulehdistä, jos tarvitsee vähän vinkkiä tekemiseen. Aika nopeasti täällä askartelut saatiin alkuun, Mäkiranta sanoo.

Mintun ja Olivian kranssit valmistuivat paperisuikaleista ja koristeista. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Mallia vähän, mutta silti omanlaisensa

Askartelulehdestä mallia olivat hakeneet Alina, Minttu ja Olivia. He tekivät omaa versiotaan kranssista, jonka kuvan he olivat nähneet lehdessä.

Kolmikko leikkasi ensin suuren kasan vihreitä paperisuikaleita, jotka he sitten liimasivat pahvilautasesta leikatun kranssirinkulan reunoille. Paperikranssit saivat vielä myös koristeita: sydämiä, lumihiutaleita, kiiltäviä palloja ja piipunrasseista tehtyjä rusetteja.

– Materiaaleja meillä on paljon tarjolla ihan tarkoituksella. Niitä on kertynyt ajan mittaan. Esimerkiksi viime vuonna askartelulehdet olivat täynnä erilaisten kranssien ohjeita ja silloin hankin sitä varten styroksirenkaita. Ei niistä oikein silloin innostuttu, mutta nyt ne näyttävät olevan suosittu juttu, Mäkiranta naurahtaa.

Yksi renkaiden hyödyntäjistä oli Aada. Hän maalasi renkaan vihreäksi ja teki päälle vielä punaisia raitoja. Värimaailma noudatteli samaa kuin mitä hän oli jo joulukorteissaan käyttänyt. Vihreissä korteissa seikkaili punaisella maalattuja tonttuja.

Aadan joulukorteissa seikkaili vekkuli tonttu. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tähti kuusen latvaan

Oona oli löytänyt tarvikepöydältä styroksikartion. Kauan hänen ei tarvinnut miettiä, kun oli jo selvillä, mitä siitä valmistuisi. Tietenkin joulukuusi!

Vihreäksi väritetty kuusi sai latvaansa myös jo aiemmin illan aikana valmistuneen tähden. Se kiinnitettiin kuuseen rautalangalla.

– Laitan tähän vielä koristenauhaa. Piipunrassit voisivat toimia siinä, Oona aprikoi.

Askartelun aikana ehtii hyvin myös vaihtaa kuulumisia. Käy muun muassa ilmi, että kaikilla askartelijoilla on joulukalenteri, josta ensimmäinen luukku on keskiviikkoaamuna muistettu avata.

Askarteluilta alkaa vähitellen olla ohi ja valmiita töitä kerätään pahvilaatikoihin, jotta ne saadaan vietyä ehjänä kotiin.

– Näyttää siltä, että joulukoristeita ei tänä vuonna tarvitse ostaa, yksi paikalla olleista äideistä tuumaa.

Oonan joulukuusi on vielä alkuvaiheessa. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Valmiin työn kanssa on helppo hymyillä. Alinan kranssissa oli paljon sydämiä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment